Επιστροφή το 2021 στην ανάκαμψη της οικονομίας

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία δοκιμάζονται από την πανδημία όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλη την Ευρώπη.

Η κοινωνία, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της οικονομικής πολιτικής για το 2021 που στηρίζεται σε δύο άξονες: α. Από την μία πλευρά περιλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση της πανδημίας. β. Από την άλλη συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη ανάπτυξης, ώστε να πραγματοποιηθούν η μείωση των ανισοτήτων και η διαρκής αύξηση του δημοσίου πλούτου προς όφελος όλων.

3 βασικές προτεραιότητες

Είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες. Και τούτο γιατί η Κυβέρνηση διέθεσε 23,9 δις ευρώ τα οποία διοχετεύθηκαν σε τρεις κεντρικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης: Στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στην φροντίδα εργαζομένων και ανέργων. Στην διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

(α) Για την προστασία της απασχόλησης διατέθηκαν παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

(β) Η ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 12 δις ευρώ σε διάστημα 10 μηνών.

(γ) Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και ο μηχανισμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενίσχυσαν ήδη 700.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όλα αυτά έγιναν χωρίς την επιβολή φόρων.

Για πρώτη φορά μία έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων φόρων στους πολίτες. Αντίθετα εφαρμόστηκαν: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, μεγαλύτερο αφορολόγητο και μείωση του Φ.Π.Α. σε δεκάδες προϊόντα.

Οι μέχρι τώρα ενέργειες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, το μεταρρυθμιστικό της έργο, η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές μπορούν να καταστήσουν εφικτή την επαναφορά της οικονομίας μας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Είναι ενδεικτικό ότι η χώρα μας αναβαθμίστηκε από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την εμπιστοσύνη στην δυνατότητα της Κυβέρνησης, όχι μόνο να διαχειριστεί την κρίση και να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και να κινηθεί με αποφασιστικότητα και συνέπεια για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάκαμψη.

Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις το 2021

Στους πρωταγωνιστές της ανάκαμψης το 2021 τοποθετούν οι διεθνείς οίκοι την Ελλάδα, καθώς το εμβόλιο θα φέρει την επανάκαμψη του τουρισμού, σε συνδυασμό με τα ειδικά «όπλα» που διαθέτει η Ελλάδα, όπως τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. Ξένοι επενδυτές «ψηφίζουν» Ελλάδα γιατί την θεωρούν ότι θα είναι ανάμεσα στις πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις το 2021.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σχέδιο επένδυσης που προβλέπει κατασκευή εργοστασίου της Next.e. Go στην Ελλάδα, το οποίο σε πρώτη φάση θα παράγει έως 30.000 ηλεκτρονικά αυτοκίνητα ανά έτος και την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς. Στην φάση της εκκίνησης η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 1000 άμεσες θέσεις εργασίας κυρίως για εξειδικευμένο προσωπικό και άλλες 5000 έμμεσες θέσεις εργασίας στο ευρύτερο οικοσύστημα τροφοδοσίας και παροχές υπηρεσιών για υποστήριξη της βιομηχανικής μονάδας.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα μεταμορφώνεται γρήγορα σε μια χώρα ανοικτή σε προχωρημένες άμεσες ξένες επενδύσεις.

Για τους λόγους αυτούς το Εurogroup προβλέπει δημοσιονομική βελτίωση το 2021την Ελλάδα. Και τούτο γιατί επιβεβαιώνεται ότι με τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση η ανάπτυξη το 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 4% υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προβλέπεται δημοσιονομική βελτίωση που θα οφείλεται στην σταδιακή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και στην σημαντική οικονομική μεγέθυνση.

Κατά συνέπεια η Κυβέρνηση κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι να κρατήσει ζωντανή την οικονομία στους επόμενους μήνες, όπου τον κύριο λόγο έχει η προστασία της δημόσιας υγείας και η δεύτερη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας, ώστε το 2021 να είναι μια καλύτερη χρονιά με υγεία και επιστροφή στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ