Η Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων, μας ετοιμάζει ένα επιδόρπιο Ιταλικής προέλευσης, το οποίο ονομάζεται Πάστα φλώρα ή αλλιώς Κροστάτα με Πάστα Φρόλα. Το όνομά της υποδεικνύει ότι η γέμισή της είναι με μαρμελάδα και πως πρόκειται για ένα λαχταριστό γλυκό!
Υλικά συνταγής
125 γραμμάρια παγωμένο βούτυρο σε κομμάτια
250 γραμμάρια αλεύρι γενικής χρήσης
1 αυγό
Μια πρέζα αλάτι
60 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από μισό λεμόνι
50 γραμμάρια κρύο νερό ή γάλα
250 γραμμάρια μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Εκτέλεση συνταγής
Ετοιμάζουμε στην αρχή τη ζύμη μας, ανακατεύοντας καλά στο μίξερ μαζί όλα τα υλικά και αφήνοντας για στο τέλος το νερό ή το γάλα, τα οποία προσθέτονται σιγά-σιγά.
Έχουμε δημιουργήσει μία ζύμη την οποία βάζουμε στο ψυγείο για 20′ να ξεκουραστεί.
Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας στη διάμετρο της ταρτιέρας ή της φόρμας αντίστοιχα.
Σεμιζάρουμε μία φόρμα (βούτυρο-αλεύρι), απλώνουμε επάνω την ήδη ανοιχτή τάρτα -λεπτή γιατί θέλουμε να είναι η ζύμη σαν μπισκότο-. Εάν η ζύμη μας δεν είναι λεπτή δεν θα είναι τραγανή.
Κάνουμε διάφορες τρύπες στα τοιχώματα και στον πάτο της ζύμης με ένα πιρούνι και σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15′.
Για να μη μας φουσκώσει η τάρτα, τοποθετούμε βάρος, βάζοντας αντικολλητικό χαρτί και ένα τσέρκι για βάρος ή ωμά όσπρια ή ρύζι για όσο ψήνουμε.
Αφού μισοψηθεί η τάρτα, προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ολοκληρώνουμε με λεπτά κορδόνια ζύμης που έχουμε κρατήσει. Ξανά ψήνουμε για άλλα 15′.
Η συνταγή μας είναι έτοιμη και πεντανόστιμη!
Καλή μας Απόλαυση!