Ο Δήμαρχος της Σύρου, Νίκος Λειβαδάρας: Παιδεία και πολιτισμός είναι άρρηκτα δεμένα με την ιστορία του νησιού μας…

Ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχεία της χώρας, είναι αυτό της Σύρου. Επιβλητικό, που μοιάζει με ανάκτορο… Κτισμένο στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης, προκαλεί δέος σε όσους έχουν την τύχη να το επισκεφτούν. Ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες του εμβληματικού αυτού κτηρίου ο Δήμαρχος του νησιού, κύριος Νίκος Λειβαδάρας, αφού με υποδέχτηκε με πολλή χαρά, με τίμησε ιδιαίτερα με την παραχώρηση μιας προσωπικής συνέντευξης, που στα πλαίσια ενός όμορφου διαλόγου απάντησε με προθυμία σε όλες μου τις ερωτήσεις…

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά; Πολιτική ή Ιατρική;

Πιστεύω ότι τόσο η Ιατρική όσο και η ενασχόληση με τα κοινά, και μάλιστα στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι πάνω από όλα προσφορά. Στη μεν Ιατρική, προσφορά στον συνάνθρωπο στον τομέα της υγείας, στη δε Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσφορά στον τόπο σου και στους συμπολίτες σου.

Ο κύκλος της Ιατρικής έκλεισε μετά από τριάντα έξι χρόνια υπηρεσίας, πάντα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αισθάνθηκα ότι μπορούσα να συνεχίσω προσφέροντας στον τόπο μου. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά είχε ξεκινήσει το 1991 όταν για πρώτη φορά είχα εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στον τότε Δήμο Ερμούπολης και στη συνέχεια με το θεσμό της αιρετής αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού εξελέγην Νομαρχιακός Σύμβουλος για δύο τετραετίες και διετέλεσα πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων. Στις εκλογές του Μαΐου του 2019 οι συμπατριώτες μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν στη θέση του Δημάρχου του Δήμου μας και πάντα θα τους είμαι ευγνώμων και θα αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις, μαζί με τους συνεργάτες μου, για το καλό του νησιού μας και για να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.

Διανύουμε μια δύσκολη εποχή λόγω της πανδημίας. Τι προσαρμογές χρειάστηκαν να κάνει ο δήμος, είτε οικονομικά, διοικητικά αλλά και για τη στήριξη των πολιτών;

Πράγματι διανύουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει ένα χρόνο πριν το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης και τις σαρωτικές επιπτώσεις της στην οικονομία. Η Δημοτική Αρχή τήρησε αυστηρά τις κυβερνητικές οδηγίες και τις υγειονομικές διατάξεις, επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα.

Όλο αυτό το διάστημα, ακολουθήσαμε με υπευθυνότητα τις υποδείξεις του αρμόδιου Υπουργείου και του ΕΟΔΥ και λάβαμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να περιφρουρήσουμε την υγεία των πολιτών και των εργαζομένων στις δομές του Δήμου μας.

Καταρχήν, άμεσα, στις 14 Μαρτίου 2020, εξέδωσα ανακοίνωση με εναλλακτική δυνατότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες από το Δήμο μας ανά Τμήμα, με σκοπό την αποφυγή του συγχρωτισμού. Έκτοτε ακολούθησαν αρκετές ανακοινώσεις προς τα τοπικά ΜΜΕ ενημερώνοντας κάθε φορά τους πολίτες για ό,τι προέκυπτε.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου ανταποκρίθηκε στο έπακρο στις ανάγκες των ευπαθών ομάδων και προγραμμάτισε τις επόμενες κινήσεις της για τυχόν επέκταση του έργου της σε 150 επιπλέον οικογένειες σε περίπτωση που οι επιπτώσεις της πανδημίας θα επηρέαζαν και άλλα νοικοκυριά.

Σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, καταφέραμε να μας παραχωρηθεί από την εταιρεία HERTZ (υποκατάστημα Μυκόνου) αυτοκίνητο για ενίσχυση του στόλου της «Βοήθειας στο Σπίτι», ενώ ταυτόχρονα προσφέρθηκε το πρατήριο καυσίμων – Ρούσσος Γεώργιος και ΣΙΑ ΟΕ «Τα Γουργουράκια» – να προμηθεύσει δωρεάν τα καύσιμα του αυτοκινήτου.

Αναστείλαμε την κυκλοφορία της Δημοτικής Συγκοινωνίας και με την επαναλειτουργία της λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σειρά συζητήσεων με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τον Εμπορικό Σύλλογο και εμπλεκόμενους φορείς στον τουριστικό τομέα, με σκοπό τη χάραξη στρατηγικής για τα επόμενα βήματα μετά τα μέτρα χαλάρωσης για την ενίσχυση επαγγελματιών που θίχτηκαν άμεσα ή έμμεσα από τα μέτρα αποκλεισμού.


Στον τομέα του Τουρισμού:

Συνεργαστήκαμε με δημοσιογράφους – bloggers από το εσωτερικό και το εξωτερικό
Προωθήσαμε τη Σύρο μέσω των social media
Δημιουργήσαμε βίντεο για την προβολή και προώθηση της Σύρου ως προσβάσιμου προορισμού για άτομα με αναπηρία
Προβάλαμε το νησί μας μέσω ενημερωτικών και ψυχαγωγικών τηλεοπτικών εκπομπών σε πλήθος τηλεοπτικών δικτύων εθνικής εμβέλειας και του εξωτερικού και μέσω εντύπων ευρείας κυκλοφορίας
Συνεργαστήκαμε ως Δήμος με την εταιρεία τουριστικής προβολής Marketing Greece αξιοποιώντας τη μεγάλη διείσδυση που διαθέτει στις τουριστικές αγορές.

Στον τομέα του Πολιτισμού:

Παρουσιάσαμε ένα καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα «Σύρος –Πολιτισμός 2020», προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως ορίζονταν στις κατά καιρούς εκδοθείσες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Υπουργικές Αποφάσεις. Υπογραμμίζω ότι οι μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα κυρίως στον υπαίθριο χώρο της επιβλητικής «Έπαυλης Τσιροπινά» στην Ποσειδωνία.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Νοσοκομείο μας και παρέχουμε οποιαδήποτε στήριξη ζητηθεί. Μεσολαβήσαμε για την εξεύρεση κοντέινερ ώστε να χρησιμοποιηθεί ως Εξωτερικό Παιδιατρικό Ιατρείο, ενώ η Υπηρεσία Καθαριότητας παρείχε κάθε βοήθεια.

Σε συνεργασία με το Νοσοκομείο οργανώσαμε εθελοντική Αιμοδοσία με σκοπό να παροτρύνουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να δώσουν αίμα για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έλλειψη αίματος λόγω των συνθηκών αποκλεισμού που επικρατούσαν.

Τέλος, προετοιμάσαμε κατάλληλα το άνοιγμα των σχολείων ώστε να παρέχουμε όλα τα απαιτούμενα μέσα προφύλαξης για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου.

Ασφαλώς θα ήθελα να επισημάνω και το γεγονός ότι με ψυχραιμία, σύνεση και υψηλό αίσθημα ευθύνης χειριστήκαμε την κατάσταση όταν ο κορονοϊός έφτασε εντός των τειχών του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Υπάρχει πλάνο για το πώς θα τονωθεί οικονομικά η τοπική αγορά με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί;

Σε ό,τι μας αναλογεί: Να εστιάσουμε στις ενέργειες που έχουμε κάνει προκειμένου να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας, τις οποίες και έχουμε κοινοποιήσει με δελτία τύπου κατά το προηγούμενο διάστημα.

Ενεργώντας με δημοσιονομικά υπεύθυνο τρόπο, αλλά και θέτοντας το ευρύτερο δυνατό πλαίσιο αναστολών και απαλλαγών, φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα πλαίσιο προστασίας για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν την λειτουργία τους και τους πληττόμενους δημότες.

Οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής ήρθαν να αξιοποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο για απαλλαγές στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, στα τέλη κοινόχρηστων χώρων, τη μείωση των μισθωμάτων στις πληττόμενες επιχειρήσεις και την παροχή ευρύτερης προθεσμίας είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών.

Γι’ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή, ζητήθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία να εκτιμήσει τις απώλειες των εσόδων στον δημοτικό προϋπολογισμό. Η αρχική εκτίμηση, μετά από συλλογική και επίπονη εργασία του Τμήματος Εσόδων, προσδιόρισε το ύψος των ενδεχόμενων απωλειών περίπου στις 700.000 ευρώ.

Στην παρούσα χρονική στιγμή οι αποκλίσεις στα δημοτικά έσοδα ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ, έχοντας μπροστά μας και τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων ετών.

Επιπλέον, προβαίνουμε στη σύσταση ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του covid 19 με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων των εμπλεκόμενων Φορέων στον τουρισμό.

Ποια θεωρείτε μεγάλα προβλήματα του νησιού, όπου θα ήταν στις πρώτες θέσεις και τι έχετε πράξει ή θα πράξετε ως προς την αντιμετώπισή τους; Χρόνια τώρα ακούω τους πολίτες του νησιού να δυσανασχετούν για μια θέση πάρκινγκ. Υπάρχει στα άμεσα σχέδιά σας η δημιουργία ενός νέου χώρου στάθμευσης;

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του νησιού μας είναι το κυκλοφοριακό και ειδικότερα οι χώροι στάθμευσης. Το θέμα των περιορισμένων θέσεων στάθμευσης είναι υπαρκτό και οξύνεται κατά τους θερινούς μήνες. Το μεγάλο πρόβλημα του νησιού μας στο θέμα αυτό εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στην Ερμούπολη. Λόγω του ότι η Ερμούπολη είναι πυκνοκατοικημένη και κτισμένη αμφιθεατρικά, δεν υπάρχουν πλατώματα περιφερειακά ούτως ώστε να εξευρεθούν χώροι πάρκινγκ. Είναι όντως ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που έχουν προσπαθήσει και όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές να επιλύσουν. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, διερευνούμε και έχουμε καταλήξει σε κάποιο χώρο από την πλευρά της Δόξας, όπου, αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, θα έχουμε έναν επιπλέον χώρο στάθμευσης. Όσον αφορά στα χωριά γίνονται μισθώσεις χώρων στάθμευσης και προχωράμε σε αγορά οικοπέδων για το λόγο αυτό, αρχής γενομένης από την περιοχή του Κινίου.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος σε ένα μεγάλο τμήμα του νησιού. Συνεχίζουμε το έργο αποχέτευσης του χωριού της Βάρης που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όμως εμείς εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη φάση και να ολοκληρωθεί το έργο ώστε να συνδεθεί όλος ο οικισμός με το αποχετευτικό σύστημα. Η κατασκευή αφορά σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης Βάρης-Μέγα Γιαλού. Τα λύματα θα μεταφέρονται στον Βιολογικό της Ερμούπολης. Επίσης, με την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών, θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των υπόγειων υδάτων. Για το υπόλοιπο τμήμα του νησιού, που αφορά στα χωριά Ποσειδωνία, Φοίνικα, Βήσσα, Γαλησσά, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου 345.000€ και έχουμε προχωρήσει στη διακήρυξη διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης για τη συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων των ανωτέρω οικισμών του νησιού μας. Ήδη βάζουμε τα θεμέλια για ένα πολύ σημαντικό έργο για αυτές τις περιοχές.

Η Σύρος είναι ένας δημοφιλής προορισμός και κάθε χρόνο βλέπουμε ανθρώπους από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού να αγοράζουν ακίνητα στο νησί. Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και αν ναι, σε ποιους τομείς;

Όντως, το τελευταίο διάστημα η Σύρος γίνεται ευρέως γνωστή. Αυτό συνεπάγεται την προσέλκυση επενδυτών. Δείτε λίγο την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην ναυπηγοεπισκευαστική. Είναι οι τομείς που σημειώνουν μια ανοδική πορεία.

Στρατόπεδο. Ένας χώρος που συζητιέται αρκετά στο νησί…

Η παραχώρηση τμήματος του Στρατοπέδου στο Δήμο μας είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές χωρίς όμως να έχει ευοδωθεί η όποια προσπάθεια. Εμείς είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά ότι πρωταρχικό μας μέλημα θα ήταν η κίνηση των διαδικασιών για την παραχώρηση αυτή. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων μας, ανέλαβα προσωπικά τον συντονισμό και τις επαφές με την ηγεσία του ΤΕΘΑ για να επέλθει οριστική συμφωνία. Με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου μας πραγματοποιήσαμε ταξίδια στην Αθήνα, στο ΤΕΘΑ, όπου ξεκίνησαν οι συζητήσεις και ορίστηκε και επίσκεψη στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Σύρο, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία στην οποία έχουμε καταλήξει. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Στόχος και επιθυμία μας είναι στο χώρο αυτό να δημιουργηθεί Πανεπιστημιούπολη για να μπορέσει μετά από είκοσι χρόνια το Πανεπιστήμιό μας να στεγαστεί σε δικό του χώρο και να αναπτυχθεί, όπως αρμόζει.

Θα ήθελα να αναφερθούμε στο θέμα της ανακύκλωσης…

Η ανακύκλωση ήταν μέσα στα θέματα προτεραιοτήτων μας. Γνωρίζουν οι δημότες μας πλέον σε τι στάδιο παραλάβαμε τον τομέα «ανακύκλωση» και πού βρίσκεται σήμερα μετά ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Η υπεύθυνη ομάδα ανακύκλωσης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι κυρία Αγγελική Πρίντεζη και ο κύριος Γιάννης Βρούτσης έχουν υπερβεί εαυτούς για να πετύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Οι δημότες ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πέρα από το κομμάτι ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού πλαστικών, προχώρησαν στην ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών με ανταποδοτικό χαρακτήρα όπου τα χρήματα αυτά καταλήγουν μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, με μορφή επιταγών σε super market, σε οικογένειες που χρήζουν βοήθειας. Εντός των επομένων ημερών θα αντικατασταθούν οι παλιές σιδερένιες «καμπάνες» περισυλλογής γυαλιού με νέους ειδικούς «κώδωνες» για την καλύτερη περισυλλογή γυαλιού. Επεκτείναμε την ανακύκλωση μικρών οικιακών και ηλεκτρονικών συσκευών σε όλο το νησί.

Επεκτείναμε, επίσης, σε όλο το νησί την ανακύκλωση χρησιμοποιημένου οικιακού λαδιού και σε συνεργασία με την Aegean Rebreath εγκαταστήσαμε στο λιμάνι μας κέντρο περισυλλογής θαλάσσιων και παράκτιων απορριμμάτων.

Προχωρήσαμε στην ανακύκλωση αποτσίγαρων, μέσω του gopafree, επίσης με ανταποδοτικό χαρακτήρα και στη δράση “no kaka”, όπου τοποθετήθηκε σε διάφορα σημεία του νησιού εξοπλισμός με ειδικά χάρτινα φαρασάκια, από ανακυκλώσιμο υλικό, για τη συλλογή των περιττωμάτων των κατοικιδίων.

Ανέκαθεν είστε χαμηλών τόνων και ήρεμη δύναμη. Μήπως είστε περισσότερο αναγκαίος στην καθημερινότητα των πολιτών;

Ίσως υπάρχει μια παρεξήγηση στο συγκεκριμένο θέμα. Το να είναι κανείς ευγενής και λόγω χαρακτήρα να μην επιθυμεί την προσωπική προβολή δεν σημαίνει ότι δεν εργάζεται άοκνα, με δυναμισμό και διεκδίκηση για τα προβλήματα του τόπου του.

Πιστεύω για τον κάθε αυτοδιοικητικό η κριτική θα γίνει στο κατά πόσο αποτελεσματικός είναι από το έργο που θα αφήσει στο τέλος της θητείας του.

Είμαι πολύ κοντά στην καθημερινότητα των δημοτών και στην επίλυση των προβλημάτων τους. Από την πρώτη εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων μου καθιέρωσα την ημέρα του δημότη και το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό προς όλους, για να μπορεί ο δημότης να εκφράσει το πρόβλημά του. Με ένα σύντομο υπολογισμό στον ένα χρόνο θητείας της Δημοτικής Αρχής, πρέπει να έχουν περάσει από το Γραφείο μου περισσότεροι από 600 πολίτες. Λαμβάνοντας υπόψη την επικοινωνία μου με τους πολίτες και εκτός της ημέρας αυτής και τις επισκέψεις μου σε περιοχές του νησιού, καταλαβαίνετε ότι ο αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος. Συνήθως ο λόγος της επίσκεψης αφορά απλά, καθημερινά πράγματα. Οι παρεμβάσεις μας είναι άμεσες όταν το αίτημα είναι δυνατόν να επιλυθεί. Συνεπώς, πόσο πιο αναγκαίος είμαι στην καθημερινότητα των πολιτών;

Αρκετοί δε γνωρίζουν πως υπάρχει αεροδρόμιο στη Σύρο. Που οφείλεται αυτό;

Δεν νομίζω ότι δεν γνωρίζει το κοινό την ύπαρξη του αεροδρομίου στη Σύρο, αλλά πιστεύω ότι ανασταλτικός παράγοντας στη χρήση του ως μεταφορικού μέσου είναι το υψηλό κόστος των εισιτηρίων.
Το αεροδρόμιο είναι απαραίτητο σε ένα νησί, και μάλιστα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων που είναι διοικητικό κέντρο. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρόλο που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και παρεμβαίνουμε για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης του αεροδιαδρόμου και της ταπείνωσης του λόφου «Νεράιδα», ώστε να επιτραπεί η πλήρης αξιοποίηση του ωφέλιμου μήκους του αεροδιαδρόμου.

Καλοκαίρι 2021…

Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από το περασμένο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2020, το πρώτο εν μέσω πανδημίας. Κι όμως σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Όταν παρατηρείται μεγάλη πτώση σε γειτονικούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, είμαστε ευχαριστημένοι που καταγράφηκε μια ικανοποιητική τουριστική κίνηση στο νησί μας και που αποφύγαμε τα χειρότερα.

Η περσινή εμπειρία θα αξιοποιηθεί κατάλληλα. Παράλληλα το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς στον τουρισμό για τον έγκαιρο σχεδιασμό του τουριστικού πλάνου του 2021 και συγκεκριμένα για:

Τη δημιουργία branding & marketing plan
Την πρόσκληση σε δημοσιογράφους και bloggers για επίσκεψη στο νησί μέσω των γραφείων ΕΟΤ στην Ευρώπη και συγγραφή άρθρων δημιουργίας θετικής δημοσιότητας
Τη διοργάνωση φεστιβάλ yachting (ιστιοπλοΐας) και γαστρονομίας
Την παραγωγή θεματικού ντοκιμαντέρ για το νησί
Τη στοχευμένη διαδικτυακή προβολή του νησιού μας δια μέσου εταιρείας προώθησης προορισμών
-την πρόσκληση τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας και την παραγωγή εκπομπών 

Και βέβαια, το καλοκαίρι του 2021 θα συνδυαστεί μοναδικά με τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο Δήμος μας για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση, έχοντας ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Επισημαίνουμε τέλος ότι το νησί είναι ένας ασφαλής προορισμός, δεδομένου ότι διαθέτει νοσοκομείο δευτεροβάθμιας περίθαλψης, στο οποίο λειτουργεί Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και διαθέτει μοριακό αναλυτή ανίχνευσης κορονοΐου, αεροδρόμιο και βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

Άνω Σύρος. Ένας μεσαιωνικός οικισμός που δυστυχώς χρόνο με το χρόνο εγκαταλείπεται…

Το νησί μας έχει την τύχη να έχει τον υπέροχο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, μια νεοκλασική Ερμούπολη και γραφικότατα χωριά.
Δυστυχώς, κάθε χρόνος που περνάει και οι παλιοί μόνιμοι κάτοικοι του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου λιγοστεύουν, φαίνεται ότι φθίνει ο οικισμός. Πολλοί είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή τη φθορά. Η πρόσβαση εντός οικισμού που κατά κύριο λόγο πρέπει να γίνει πεζή, οι ανακαινίσεις των οικοδομών που κοστίζουν πολλαπλάσια σε σχέση με προσβάσιμα μέρη είναι οι κύριοι λόγοι εγκατάλειψής του. Όμως διαπιστώνουμε ότι αρκετοί λάτρεις του χρώματος και της πανοραμικής θέας που διαθέτει, είτε αγοράζουν σπίτια είτε ενοικιάζουν. Εμείς προσπαθούμε, σε συνεργασία με τους εναπομείναντες επαγγελματίες του οικισμού, να βρούμε τρόπους τόνωσής του. Αυτό που επεξεργαζόμαστε αυτό το διάστημα είναι η παραχώρηση Δημοτικών ακινήτων με όρους που θα επιτρέπουν την ενοικίασή τους για όλο το χρόνο και όχι για μικρό διάστημα στην καλοκαιρινή σεζόν. Αν το καταφέρουμε, θα τονώσουμε την κίνηση του οικισμού, θα δώσουμε ζωντάνια και τους χειμερινούς μήνες.

Τι διαφορετικό φιλοδοξείτε να αφήσετε στο τέλος της τετραετίας;

Ευθύς εξαρχής, σε κάθε τοµέα χωριστά, θέσαµε στόχους, εξετάσαµε τα δεδοµένα, αξιολογήσαµε τις προτάσεις, αναλάβαµε πρωτοβουλίες. Είναι γεγονός ότι έχουµε ενεργοποιήσει τον µηχανισµό του δήµου γύρω από τη βελτίωση του οδικού δικτύου, την υλοποίηση λιμενικών έργων, τη συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και πολιτιστικών υποδομών, την ολοκλήρωση και επέκταση των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις και οι δυσκολίες στις αδειοδοτήσεις εντός του ιστορικού τόπου της Ερµούπολης και του παραδοσιακού οικισµού της Άνω Σύρου από το υπουργείο Πολιτισµού.

Στον τομέα της προσβασιµότητας των Ατόµων µε Αναπηρία, ένα υπαρκτό πρόβλημα στο νησιωτικό τοπίο, ήταν μια μεγάλη ικανοποίηση η ολοκλήρωση του Διαγωνισμού που διενήργησε ο Δήμος για την προµήθεια και εγκατάσταση συστηµάτων προσβασιµότητας στις παραλίες των Αγκαθωπών, της Βάρης, του Βούλγαρη και του Γαλησσά (το νησί μας διαθέτει πλέον τις περισσότερες παραλίες, όπου λειτουργούν ειδικές ράμπες πρόσβασης στη θάλασσα (seatrac) και η προμήθεια και δωρεά αναβατορίων σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο.

Και τέλος, με τη συμπλήρωση της θητείας μας φιλοδοξούμε να έχει επιτευχθεί ο μεγάλος μας στόχος της δημιουργίας Πανεπιστημιούπολης. Να έχουμε ανεβάσει τον πήχη στον τουρισμό καθώς και στον πολιτισμό, γιατί Παιδεία και πολιτισμός είναι άρρηκτα δεμένα με την ιστορία του νησιού μας, και να έχουμε επιφέρει κοινωνική συνοχή και επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.

Χρόνος για εσάς και την οικογένειά σας υπάρχει;

Δυστυχώς ο προσωπικός και οικογενειακός χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος. Τα παιδιά μου είναι πλέον μεγάλα και ανεξάρτητα και έτσι δεν έχουν ανάγκη της δικής μου βοήθειας. Πιστεύω έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά ότι δεν είχα πλέον υποχρεώσεις με τα παιδιά μου και φυσικά η κατανόηση από τη σύζυγό μου. Και είναι μια ευκαιρία να τους ευχαριστήσω για τη στήριξη. Παρόλα αυτά, πάντα προσπαθώ να βρω χρόνο για τους δικούς μου ανθρώπους.

Τι σας ηρεμεί και σας ξεκουράζει;

Όπως ανέφερα, ο ελεύθερος χρόνος μου είναι αρκετά περιορισμένος. Είμαι ευτυχής, όταν καταφέρνω να εξοικονομήσω χρόνο να ασχοληθώ με τον κήπο μου, να κάνω ένα περίπατο, να ακούσω μουσική ή να διαβάσω κάποιο ιστορικό βιβλίο.

Μια ευχή;

Εύχομαι στο τέλος της Δημοτικής θητείας να έχουμε επιτύχει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους στόχους που έχουμε θέσει για την πρόοδο του νησιού μας. Να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση, παραμένοντας όλοι υγιείς και φυσικά να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή μας καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ