Γρήγορα και πεντανόστιμα donuts

Αφράτα, εντυπωσιακά και πεντανόστιμα donuts, από την Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων.

Υλικά συνταγής

1 αυγό
50 gr λιωμένο βούτυρο
1 kg. φαρίνα
Μία πρέζα ζάχαρη
Μία πρέζα αλάτι
15 gr ξηρή μαγιά
200 gr νερό χλιαρό
440 gr γάλα

Εκτέλεση συνταγής

Ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό και προσθέτουμε μέσα τη μαγιά.
Σε άλλο σκεύος έχουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε το παραπάνω χλιαρό μείγμα ανακατεύοντας.

Ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Κόβουμε τη ζύμη σε μεγάλα κομμάτια και την πλάθουμε σε μπάλες στο μέγεθος που θέλουμε.

Πατάμε ελαφρώς με το χέρι να πλατύνουν και με ένα καπάκι από ένα μπουκάλι ή ένα μικρό τσέρκι κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης από το κέντρο για να δημιουργηθεί το σωστό κενό των ντόνατς.

Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι.

Πασπαλίζουμε και διακοσμούμε (πασπαλίζουμε με ζάχαρη, τα βουτάμε μέσα σε σοκολάτα, σε γλάσο) αφού πρώτα τα περάσουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο.

Χρήσιμες συμβουλές

-Η αντιστοιχία της ξηρής με τη νωπή μαγιά είναι 1 προς 2. Δηλαδή εάν χρησιμοποιήσουμε 15 gr. ξηρή μαγιά, χρησιμοποιούμε για τη νωπή το μισό της, 7 gr.

-Σε περίπτωση που δεν έχουμε αλεύρι με διογκωτικά φαρίνα/φαρινάπ, η δοσολογία στο 1 kg είναι 980 gr. αλεύρι και 20 gr. μπέικιν πάουντερ.

-Τα υγρά, νερό και γάλα πρέπει να είναι χλιαρά, έτσι ώστε να μπορέσει να δράσει η μαγιά. Σε περίπτωση που είναι κρύα καθυστερεί ο χρόνος της δράσης της. Εάν νερό και γάλα είναι πιο καυτά απ’ όσο συνίσταται, καταστρέφουν τη δράση της μαγιάς.

-Για πιο υγιεινά ντόνατς, μπορούμε από τη στιγμή που θα διογκωθούν να μην τα τηγανίσουμε αλλά να τα ψήσουμε σε προ θερμασμένο φούρνο για 15′ στους 190 βαθμούς.

-Φυλάσσονται μέσα σε ψυγείο συντήρησης 4 βαθμών και πριν φαγωθούν καλό θα είναι 1 ώρα να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή Απόλαυση!

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ