Γιώργος Μπίσδας: H μαγειρική είναι ένα αέναο ταξίδι.

Στην Αθήνα, δεσπόζει μια από τις καλύτερες σχολές, παρέχοντας ενδιαφέρουσες ειδικότητες και αυτή ακούει στο όνομα Grand Foyer, η οποία υπόσχεται υψηλή ποιότητα υπηρεσιών μέσα σε ένα όμορφο και κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ο Γενικός Διευθυντής της Grand Foyer, Γιώργος Μπίσδας, μας μιλάει για την ιδιαιτερότητα της σχολής, μας συστήνει τους καθηγητές της και μας αποκαλύπτει κομβικά στοιχεία που συνθέτουν μια κουζίνα.

Grand Foyer. Ένα όνομα που κάνει τη διαφορά. Τι σας έκανε να ξεχωρίσετε;

H σχολή όπως υποδηλώνει και το όνομα της παρέχει στους σπουδαστές ένα οικογενειακό περιβάλλον φοίτησης προσφέροντας τους άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας! Το όραμα μας είναι να προσφέρουμε και να αναβαθμίσουμε τον τομέα της εκπαίδευσης πραγματοποιώντας παράλληλα κάποια από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των νέων ανθρώπων με συνέπεια, υπευθυνότητα και αγάπη για το κοινωνικό σύνολο.

Τι ακριβώς παρέχει η σχολή;

Ο πρωταρχικός στόχος και η βασική επιδίωξη του εκπαιδευτικού φορέα «Grand Foyer» είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η συνεχής προσπάθεια σε κτιριακές εγκαταστάσεις και νέες τεχνολογίες για τη διασφάλιση καινοτόμων ειδικοτήτων με άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας. Η σχολή μας έχει εξασφαλίσει καταξιωμένους επιστήμονες, επαγγελματίες και εκπαιδευτικό προσωπικό και υπόσχεται συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού του προσωπικού για την εύρυθμη και αποτελεσματική διδασκαλία και κατάρτιση των σπουδαστών μας.

Πόσα χρόνια διαρκεί η φοίτηση;

Η διάρκεια φοίτησης στον τομέα Τουρισμού και Επισιτισμού είναι ένα ακαδημαϊκό έτος και λειτουργούν τμήματα πρωινά και απογευματινά. Η σχολή παρέχει 6μηνα αναγνωρισμένα σεμινάρια στον Τομέα της Ομορφιάς (Ονυχοπλαστική Τέχνη) και του Spa. Επίσης, κατά την διάρκεια του έτους παρέχονται εξειδικευμένα ταχύρυθμα σεμινάρια (δίμηνα, τρίμηνα, τετράμηνα) στους τομείς Τουρισμού, Επισιτισμού και Ομορφιάς.

Γνωρίζω πως η σχολή σας στηρίζει τα πρώτα βήματα των αποφοίτων και όχι μόνο…

Ολοκληρώνοντας τη φοίτησή τους οι απόφοιτοι μας είναι έτοιμοι επαγγελματίες, ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και να έχουν μια εξασφαλισμένη καριέρα στο χώρο του επισιτισμού μέσω του γραφείου επαγγελματικής αποκατάστασης. H σχολή μας συνεργάζεται με πάνω από 500 επιχειρήσεις του τουριστικού, ξενοδοχειακού τομέα και του τομέα εστίασης και διασφαλίζει την επαγγελματική ένταξη των αποφοίτων μας στον εργασιακό χώρο.

Θα θέλατε να αναφερθούμε στους καταξιωμένους επαγγελματίες που μεταφέρουν τις γνώσεις τους στους μαθητές σας;

Όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες που διαθέτουν εργασιακή και ακαδημαϊκή εμπειρία και μεταφέρουν με αγάπη και συνέπεια τις γνώσεις τους στους σπουδαστές μας. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την chef μας κ. Έλενη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων και τον chef κ. Νίκο Κουλούσια, τον chef των Διασήμων προσωπικοτήτων όπως έχει χαρακτηριστεί από τα ΜΜΕ. Στον τομέα της Ζαχαροπλαστικής ο Ανδρέας Πιπέρης είναι ένας έμπειρος Pastry Chef με εξειδίκευση στην σοκολάτα και στην δημιουργία εκθεμάτων.

Πότε ένας μάγειρας θεωρείται καλός στο χώρο του;

Ένας μάγειρας θεωρείται καλός στον χώρο του όταν μπορεί να συνδυάζει παράλληλα πολλές ικανότητες μαζί. Ο καλός μάγειρας είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων όπως δυνατή αντίληψη, πολλές γνώσεις, ταχύτητα αλλά να έχει δημιουργικότητα και φαντασία. Πολύ σημαντικό όμως στοιχείο είναι να είναι ταπεινός στην δουλειά του και να αφήνει το «σινάφι» του να τον αναγνωρίσει και να του απονείμει τα εύσημα.

Υπάρχει ιεραρχία στην κουζίνα;

Βέβαια και υπάρχει ιεραρχία και κάθε κουζίνα μικρή ή μεγάλη, οφείλει να διαθέτει οργάνωση που θα επιτρέπει να αξιοποιεί στο έπακρο το προσωπικό της, να εξυπηρετεί άριστα τους πελάτες της και να ελέγχει τα επιμέρους κόστη. Η ιεραρχία σε συνδυασμό με την πειθαρχία αποτελούν το «Α και το Ω» ώστε να επιτευχθεί και η κατανομή εργασιών και ρόλων που είναι απαραίτητες όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας, αλλά και για την κερδοφορία κάθε επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον κλάδο του φαγητού. 

Σταματά ποτέ η μάθηση στο συγκεκριμένο χώρο που λέγεται μαγειρική;

H μαγειρική είναι ένα αέναο ταξίδι με στόχο να κερδίσεις περισσότερη γνώση και μάθηση. Η μάθηση και η διαδικασία να ανακαλύψεις και να λάβεις νέες γνώσεις, πληροφορίες, συνταγές, και μυστικά από τον μαγικό κόσμο της κουζίνας θεωρείται επιτακτική ανάγκη για όποιον θέλει να εξελιχθεί γαστρονομικά και να ανέβει επίπεδο στην ιεραρχική πυραμίδα.

Πότε μπορεί κάποιος να ηγηθεί μια κουζίνα;

Η κουζίνα είναι ένας από τους απαιτητικούς και δύσκολους χώρους εργασίας. Για να μπορέσει κάποιος να φθάσει σε ένα σημείο τέτοιο ώστε να ηγείται μιας Brigade όπως ονομάζεται η ομάδα που εργάζεται σε μια κουζίνα απαιτεί εξαιρετικές γνώσεις και ικανότητες. Ένας chef για να ηγηθεί μιας κουζίνας θα πρέπει να έχει πολύ ισχυρή προσωπικότητα, ηγετικά χαρακτηριστικά, πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας και πολύ καλή οργάνωση και επικοινωνία αλλά το κυριότερο, αγάπη.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν το δρόμο των γεύσεων;

Το σημαντικότερο για κάποιον/α που θέλει να ακολουθήσει το συγκεκριμένο χώρο είναι να έχει πίστη σε αυτό που κάνει, επιμονή και διάθεση ώστε να αντεπεξέλθει και στις όμορφες και στις πιο πιεστικές στιγμές της καθημερινότητας στον χώρο εργασίας. Η μαγειρική είναι μια τέχνη που προσφέρει απόλαυση στις αισθήσεις αλλά παράλληλα είναι ένα ταξίδι σε έναν κόσμο γεμάτο φαντασία, γεύσεις, χρώματα, αρώματα, νέες εμπειρίες και πολλά ταξίδια. Η τέχνη της κουζίνας, όταν κάποιος την κατέχει πλήρως, είναι το μοναδικό ανθρώπινο προσόν για το οποίο μόνο καλά πράγματα μπορούμε να πούμε.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη σχολή επισκεφθείτε τη σελίδα της https://grandfoyer.gr

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ