Ασφαλιστικό υπέρ της εργασίας

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή είναι το πρώτο που προβλέπει αυξήσεις και όχι μειώσεις στις συντάξεις και ταυτόχρονα αποτελεί μια σοβαρή προσπάθεια να στηριχθεί η εργασία. Επίσης, έρχεται να διορθώσει τα λάθη του νόμου Κατρούγκαλου και να λειτουργήσει υπέρ της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Με τον νόμο Κατρούγκαλου είχε ισοπεδωθεί η έννοια του εργασιακού βίου. Ασφαλισμένοι με 15-20 έτη εργασίας έφταναν να παίρνουν την ίδια σύνταξη με όσους είχαν πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης οι οποίοι και κρατούσαν όρθια όλα τα Ταμεία. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν συνδεθεί με το φορολογητέο εισόδημα με αποτέλεσμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες να βρεθούν αντιμέτωποι με επιβαρύνσεις που κάλυπταν έως και το 75% των εσόδων τους. Για τον λόγο αυτό χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι αναγκάστηκαν να κλείσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή ακόμη χειρότερα να προχωρήσουν στην «μαύρη» εργασία.

Ο νέος νόμος κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και επιλύει βασικές στρεβλώσεις του ασφαλιστικού, εγκαθιστά ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και μακροπρόθεσμο και περιλαμβάνει ρυθμίσεις ενός ασφαλιστικού συστήματος δίκαιου και κοινωνικού. Μια δημόσια πολιτική είναι δίκαιη όταν διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα, όταν εξασφαλίζει την ελεύθερη επιλογή του πολίτη και κυρίως όταν είναι βιώσιμη. Δηλαδή, δεν φορτώνει χρέη σε τρίτους, σε άλλους.

Με τον νόμο αυτόν δημιουργείται για πρώτη φορά ένας εθνικός φορέας ασφάλισης, ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Με την θεσμοθέτηση του e-ΕΦΚΑ επιτυγχάνεται οργανωτική και διοικητική ενοποίηση με τρεις ανεξάρτητους και αυστηρά αυτοτελείς οικονομικά κλάδους, με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια, κύριας σύνταξης, επικουρικής και εφάπαξ παροχής.

Με το σύστημα αυτό η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή με την ενοποίηση της βάσης των ασφαλιστικών δεδομένων και επιτυγχάνεται η ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών της κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, θεσπίζεται για πρώτη φορά η ψηφιακή σύνταξη. Ο πολίτης έτσι θα διευκολύνεται και θα ελαχιστοποιείται ο χρόνος για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών για την απονομή της.

Ειδικότερα, ο νέος ασφαλιστικός νόμος συνιστά βασική νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για την άρση των αδικιών του παρελθόντος και την θεμελίωση ενός στέρεου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. Και τούτο για τους εξής λόγους:

Πρώτον: Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δεν επιβάλλει καμία μείωση στις συντάξεις. Προβλέπει σημαντικές αυξήσεις.

Δεύτερον: Αντιμετωπίζει τις κραυγαλέες αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, όπως ήταν οι αδικίες στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και οι αδικίες σε βάρος συνταξιούχων και εργαζομένων με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας.

Δηλαδή, αίρει τις αδικίες στα θεμελιώδη ζητήματα του ύψους των εισφορών και της ανταποδοτικότητας του συστήματος. Διαμορφώνεται μία κλίμακα με έξι σκαλοπάτια από τα οποία ο καθένας από αυτούς μπορεί να επιλέξει, με αίτηση του , εκείνο που επιθυμεί.

Επίσης, καλύπτεται το κενό νόμου σε βάρος της εργαζόμενης γυναίκας που αποκτά παιδί. Δίνεται έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις εργαζόμενες μητέρες. Παράλληλα, με μια άλλη διάταξη οι πολύτεκνοι και οι γεωργοί συνταξιούχοι που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξης τους.

Παρέχεται δηλαδή ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους, τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, τις εργαζόμενες μητέρες, τους αγρότες, τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

Συνεπώς, ο νόμος της Κυβέρνησης καλλιεργεί την ασφαλιστική συνεννόηση σε όλους και εμπνέει εμπιστοσύνη στους σημερινούς και αυριανούς εργαζόμενους που θα ξέρουν ότι όσο δουλεύουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξη τους. Πρόκειται για έναν ασφαλιστικό νόμο που κινείται προς την κατεύθυνση της στήριξης της εργασίας.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ