Αρχή εβδομάδας με ένα πεντανόστιμο φιλέτο ψαριού ποσέ με κινόα και παστέλι

Η Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων, μας ετοιμάζει ένα ιδιαίτερο και λαχταριστό πιάτο, για να ξεκινήσει απολαυστικά η εβδομάδας μας!

Υλικά συνταγής

1 φιλέτο ψαριού
300 γρ. κινόα
100 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κουτ. σούπας βούτυρο
100 γρ. ελαιόλαδο
1 τεμ. καρότο
1τεμ. αγγούρι
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Αλάτι, πιπέρι, κύμινο

Εκτέλεση συνταγής

Φιλετάρουμε το ψάρι και το καθαρίζουμε από τα περιττά αγκάθια.

Από το κεφάλι, την ουρά και τα κόκαλα του ψαριού, δημιουργούμε έναν ζωμό, προσθέτοντας λευκό κρασί, δαφνόφυλλα, πράσο, ελαιόλαδο, δεντρολίβανο (τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε και να αφαιρέσουμε ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές μας).

Μόλις πάρει μία βράση ο ζωμός μας στους 100 βαθμούς κελσίου, αποσύρουμε από τη φωτιά ή χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και βυθίζουμε το φιλέτο για δύο λεπτά.

Καταλαβαίνουμε ότι το ψάρι έχει μαγειρευτεί, καθώς ασπρίζει η σάρκα του. Αφαιρούμε από το μάτι και το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να φύγουν τα περιττά υγρά.

Ετοιμάζουμε την κινόα, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε σαν γαρνιτούρα στο πιάτο μας. Ξεπλένουμε πολύ καλά πριν βράσουμε την κινόα και σε αναλογία όπως και το ρύζι (1 προς 2) βράζουμε έως ότου τραβήξει τα υγρά της. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 8 με 10 λεπτά.

Σκεπάζουμε με ένα καπάκι το σκεύος μας και αφήνουμε να ολοκληρωθεί ο βρασμός εκτός εστίας.

Αφού κρυώσει, προσθέτουμε υλικά για να εμπλουτίσουμε τη γεύση της. Αυτά μπορεί να είναι μπαχαρικά, υγρά, λαχανικά, μυρωδικά (ελαιόλαδο, χυμός εσπεριδοειδών, ξύσμα εσπεριδοειδών, καρότο, μαϊντανό, κόλιανδρος, δυόσμος, κρεμμύδι, πιπεριές, ντοματίνια, αγγούρι, κολοκύθι, πάπρικα, πιπέρι, αλάτι, κύμινο, μοσχοκάρυδο κλπ).

Για το παστέλι κινόας, σε ένα τηγάνι βάζουμε μία κουταλιά σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να σοταριστεί καλά η (170 γρ.) ωμή κινόα.

Χωριστά ετοιμάζουμε την καραμέλα. Τοποθετούμε σε ένα καθαρό σκεύος 200 γραμμάρια καστανή ή κρυσταλλική ζάχαρη και μόλις λιώσει -σε χαμηλή θερμοκρασία διότι δε θέλουμε να καεί- προσθέτουμε την παραπάνω ήδη σοταρισμένη κινόα και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε το παστέλι σε αντικολλητικό χαρτί, το αφήνουμε να κρυώσει και ύστερα το κόβουμε σε ό,τι σχέδιο επιθυμούμε!

Καλή μας Όρεξη!

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ