Απολλώνειον Palace: Το διαμάντι της Σύρου

Δεσπόζει στον κόλπο του Αγίου Νικολάου με κύρια είσοδο την αριστοκρατική οδό Απόλλωνος. Νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα, υπήρξε κατοικία επιφανών Συριανών, ενώ το 1996 το αγόρασε ο Πλοίαρχος Ε.Ν Εμμανουήλ Χάλαρης, ιδιοκτήτης της Ξενοδοχεία Χάλαρης Α.Ε. Βρίσκεται λίγα μέτρα από τον επιβλητικό Ναό του Αγίου Νικολάου, το θέατρο Απόλλων και το ξακουστό έργο του Τσίλλερ, Δημαρχείο της Ερμούπολης.

Σήμερα τη σκυτάλη του Απολλώνειον Palace έχει ο κ. Σπύρος Χάλαρης. Νέος με όμορφες ιδέες και πολύ περήφανος για το κόσμημα των 5 αστέρων.
Ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες του Απολλώνειον Palace, μου έδωσε την ευκαιρία να περπατήσω κάθε γωνιά αυτού του αριστουργήματος και να νιώσω την αίγλη που δεσπόζει παντού. Η κουβέντα μαζί του με ταξίδεψε αρκετά και μου επέτρεψε να καταλάβω γιατί η Σύρος δεν είναι απλώς ένας προορισμός!

Πόσα χρόνια ζωής μετράει το Απολλώνειον Palace;

Το Απολλώνειον Palace, ξεκίνησε σαν ιδέα το 2006. Ήταν κάτι που έλειπε από το νησί τότε. Μέσα στο χρόνο ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναπαλαίωσης και αποκατάστασης του κτιρίου στην αρχική του μορφή, το οποίο ήταν σε άθλια κατάσταση χωρίς οροφές. Εντελώς ερείπιο! Ύστερα από πολύ άγχος, κόπο του πατέρα και της μητέρας κυρίως και μετά από 3,5 περίπου χρόνια, στα τέλη του 2009, ξεκίνησε η λειτουργία μας και επίσημα.

Ηγείστε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του νησιού. Και είστε ο Ιδιοκτήτης. Διπλός ρόλος, διπλές υποχρεώσεις…

Βρισκόμαστε και δουλεύουμε οικογενειακά στο κομμάτι της φιλοξενίας για περισσότερα από 30 χρόνια. Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα είναι αυτό. Έχει γίνει μέρος της ζωής μας, αν όχι η ζωή μας ολόκληρη! Είναι κάτι το οποίο αγαπώ, μου αρέσει με τα εύκολα ή τα δύσκολα, τα δίκαια ή τα άδικα.

Προτιμάται από ξένους ή Έλληνες;

Το νησί προτιμάται κυρίως από Έλληνες και αυτό οφείλεται κατά τη γνώμη μου στο ότι δεν είναι τόσο γνωστό όσο θα έπρεπε στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει ένα αεροδρόμιο, όπως θα έπρεπε να είναι και να λειτουργεί σαν πύλη εισόδου με πτήσεις από το εξωτερικό. Γενικότερα, εντοπίζεται πρόβλημα στη σύνδεση του νησιού. Ακούω αρκετούς να λένε πως το νησί δεν έχει υποδομές. Ναι, δεν θα διαφωνήσω εν μέρει. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να γεμίζουν οι υπάρχουσες υποδομές για εύλογο χρονικό διάστημα και όχι για 50- 60 ημέρες το χρόνο που υπολογίζεται η σεζόν μας τα τελευταία χρόνια και να είστε σίγουρη πως και εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι.

Γιατί έχει μικρή σεζόν το νησί; Τι φταίει;

Κάποια τα ανέφερα και προηγουμένως. Δεν υπάρχει πρόσβαση με αεροπλάνο από το εξωτερικό, με συνέπεια οι κύριοι πελάτες μας να είναι Έλληνες που γνωρίζουν το νησί. Επίσης, είναι ένα νησί ήσυχο, που δε φημίζεται για τη νυχτερινή του ζωή και για την αχαλίνωτη διασκέδαση. Είναι ένα νησί που χρειάζεται ανάπτυξη, χρειάζεται να φανεί, γιατί είναι ένας υπέροχος τόπος!

Μιλήστε μας για τη Σύρο. Για όλα όσα μπορεί ο ξένος να δει και να αγαπήσει….

Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Σύρο; «Μεγάλη ιστορία». Δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω γι’ αυτό. Νομίζω πως η εικόνα των 2 λόφων που αντικρίζει ο επισκέπτης φτάνοντας στο λιμάνι είναι κάτι που μένει χαραγμένο στη μνήμη του, τα πλακόστρωτα στην Άνω Σύρου σε ταξιδεύουν σ’ άλλη εποχή, εκείνη των πειρατών, το Θέατρο Απόλλων που σε γεμίζει συγκίνηση, τα Βαπόρια που σε ταξιδεύουν σε άλλους ουρανούς, τα πανέμορφα χωριά της που κάνουν το ταξίδι σου μια μοναδική εμπειρία, τα Συριανά προϊόντα που θες να πάρεις και να ξανά πάρεις! Πρέπει κάποιος να έρθει να δει το νησί, για να ανακαλύψει όλα όσα λέω!

Γιατί να προτιμήσει κάποιος το Απολλώνειον Palace;

Το Απολλώνειον Palace, είναι ένα κτίριο που βρέχεται από θάλασσα. Μέσα από το ξενοδοχείο υπάρχει πρόσβαση σε ιδιωτικό χώρο με πρόσβαση για μπάνιο στη θάλασσα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, το «νανούρισμα» που προσφέρει ο ήχος από τα κύματα νομίζω είναι αυτό που λέμε αξία ανεκτίμητη. Εκτός αυτού η φύση, έχει φροντίσει να δημιουργεί μοναδικούς συνδυασμούς χρωμάτων ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ανατολής του ηλίου, την οποία μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει από το ξενοδοχείο μας. Σκοπός μας, είναι πάντοτε η καλύτερη εξυπηρέτηση του επισκέπτη σε ένα πλήρως ανακαινισμένο αρχοντικό σχεδόν 200 ετών.

Οι χειμερινοί μήνες στο νησί;

Το νησί είναι πανέμορφο χειμώνα-καλοκαίρι. Το χειμώνα δεν ερημώνει όπως κάποια άλλα, υπάρχει ζωή και ίσως με αυτό τον τρόπο αποδεικνύει πως είναι και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Με αρκετές υπηρεσίες, δικαστήρια, νοσοκομείο με πολύ καλό προσωπικό! Καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά και μερικά γειτονικά νησιά. Από άποψη επισκεψιμότητας τουριστών όμως τα ποσοστά είναι πολύ μικρά.

Έχετε φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα στο Ξενοδοχείο σας. Θα θέλατε να αναφερθούμε σε κάποια από αυτά;

Είναι αλήθεια. Έχουμε φιλοξενήσει αρκετά μεγάλα ονόματα στο ξενοδοχείο μας από όλους τους χώρους. Από αθλητές, δημοσιογράφους πολιτικούς, ηθοποιούς, τραγουδιστές. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται να αναφερθούμε σε ονόματα.

Σε 10 χρόνια η Σύρος από τώρα;

Δεν σας κρύβω την ανησυχία μου για το θέμα αυτό. Έχω την αίσθηση πως το νησί είναι δεμένο με μια σιδερόμπαλα που απλά δεν συντάσσονται πολλοί ώστε να κοπεί. Πραγματικά το νησί έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και θα μπορούσε σε 10 χρόνια από τώρα να είναι αγνώριστο τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

Τι θα ευχηθείτε γι’ αυτό το καλοκαίρι;

Αρχικά υγεία σε όλο τον κόσμο! Στη συνέχεια, καλή δύναμη σε όλους τους συνεργάτες και συνάδελφους. Κλείνοντας, λίγη κατανόηση από τους επισκέπτες καθότι ως άνθρωποι πάντοτε υπάρχει το περιθώριο του λάθους καθώς δίνουμε καθημερινά το 100% του εαυτού μας.

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ