Απολαυστικά μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι το πιο παραδοσιακό Ελληνικό γλυκό για τις Χριστουγεννιάτικες εορτές του χρόνου! Η Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων, μας ετοιμάζει την πιο νόστιμη συνταγή για να γλείφουμε τα χέρια μας μικροί και μεγάλοι!

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι σκληρό και μαλακό (ανάμεικτο)
100 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού αμμωνία ή σόδα
70 γραμμάρια ζάχαρη
400 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
400 γραμμάρια ηλιέλαιο

Για το σιρόπι

100 γραμμάρια μέλι
750 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
250 γραμμάρια νερό
Μια κουταλιά ελαιόλαδο
Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
2 ξυλάκια κανέλα

Εκτέλεση συνταγής

Ετοιμάζουμε το μείγμα με τα υλικά για το σιρόπι, βάζοντας το μέλι στο τέλος της διαδικασίας, μόλις βράσει το σιρόπι, και το αφήνουμε να κρυώσει καλά έως ότου εμείς δημιουργήσουμε και ψήσουμε τα μελομακάρονά μας.

Χωρίζουμε σε μια λεκάνη τα στερεά υλικά, σε άλλη τα υγρά.

Ανακατεύουμε χωριστά και τα ενώνουμε με απαλές κινήσεις και όχι για πολλή ώρα, μέχρι να δημιουργηθεί η ζύμη.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε για 20′-25′ λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Όπως είναι ζεστά τα αδειάζουμε μέσα στο κρύο σιρόπι μας 1-2 λεπτά.

Όσο τα αφήνουμε μέσα στο σιρόπι τόσο περισσότερο σιρόπι απορροφάνε.

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και από πάνω ρίχνουμε μέλι και καρύδια.

Τα μελομακάρονά μας είναι έτοιμα!

Καλή μας Απόλαυση!

Μελομακάρονα /Φωτογραφία: Shutterstock

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ