Αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα της οικονομίας

Ένα δύσκολο χειμώνα έχουν να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι και άνεργοι που αγωνιούν για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Η ελληνική Κυβέρνηση, όπως σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, έκρινε πως η υγεία των πολιτών αξίζει κάθε οικονομική θυσία. Και καλώς έπραξε.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι λαμβάνει μέτρα για να στηρίζει τους πιο ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας.

Ειδικότερα:

(α) Διπλασιάζεται το ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν τον Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

(β) Χορηγείται έκτακτη και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής άρσης λόγω πανδημίας.

(γ) Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ώστε να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

(δ) Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α

(ε) Νέα δάνεια 3,3 δις ευρώ θα διοχετευτούν στην αγορά τους επόμενους μήνες μέσω των Τραπεζών και των προγραμμάτων στήριξης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πρόκειται για τον Β’ κύκλο του Ταμείου Εργοδοσίας. Θα υπάρξει συνεπώς ρευστότητα 3,3 δις ευρώ για την στήριξη της αγοράς.

(στ) Επίσης, ρυθμίζονται σε 5 μήνες τα χρεωστικά υπόλοιπα ελεύθερων επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών τα οποία προέκυψαν από την εκκαθάριση των οφειλών τους για το έτος 2019.

Η Κυβέρνηση, παράλληλα, στοχεύει στην επανεκκίνηση της οικονομίας δημιουργώντας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται σημαντικά έργα υποδομών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το βόρειο τμήμα του οδικού άξονα Ε-65, αλλά και μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να στρέψει την οικονομία σε ένα νέο εξωστρεφές, αναπτυξιακό μοντέλο. Αυτό θα επιτευχθεί και με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναγκαία είναι η αλλαγή προτύπου στην ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η έξοδος της από την κρίση, όχι για επιστρέψει στο γνώριμο, προβληματικό μοντέλο, αλλά σε ένα νέο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, πράσινο και ψηφιακό. Ένα μοντέλο με λιγότερη παραοικονομία, με ένα φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη.

Η Κυβέρνηση επίσης προωθεί την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, παράλληλα με τα 32 δις ευρώ που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούνται τα εξής μέτρα:

(α) Την διάθεση σχεδόν ολόκληρου του ποσού του δανείου, 12,7 δις ευρώ για δανειοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων μέχρι ποσοστού 50%.

(β) Την εκτεταμένη χρήση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για τις δημόσιες επενδύσεις .

Μεγάλη ευκαιρία για να βγει η οικονομία από την ύφεση παρέχουν τα 31,9 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα έλθουν τα επόμενα πέντε χρόνια.
Επίσης, με τους πόρους της SURE θα καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή.

Μέτρα ελάφρυνσης, όπως μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, περιλαμβάνει ο προυπολογισμός του 2021 προκειμένου να τονωθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, με την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η Κομισιόν αποδίδει τα ένσημα στην Κυβέρνηση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων εν μέσω πανδημίας. Η έκθεση μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής:

(α) Επιβεβαιώνει την ταχύτητα λήψης και την επάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 24 δις ευρώ για το 2020, με σκοπό την στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

(β) Προβλέπει μετά την σημαντική ύφεση που θα καταγραφεί φέτος, ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

(γ) Αποτυπώνει την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών.

Το εμβόλιο προσφέρει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο

Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι το εμβόλιο, το οποίο θα αλλάξει απότομα και προς το καλύτερο την ψυχολογία και την πορεία της πραγματικής οικονομίας, όπως άλλωστε προεξοφλούν οι αγορές. Αυτά βέβαια θα συμβεί όταν ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού που εκτιμάται ότι θα γίνει με την έναρξη του 2021. Έτσι, πρέπει να αντιμετωπιστεί με όλα τα μέσα ο δύσκολος χειμώνας και για την οικονομία.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ