Ένα βιβλίο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα – Οφέλη ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά

Όσο νωρίτερα έρχεται το παιδί σε επικοινωνία με τα βιβλία μέσω ευχάριστων εμπειριών, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξει μια θετική σχέση με την ανάγνωση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκπαιδευτικοί συνιστούν τους ενήλικες να εκθέτουν τα παιδιά τους στα βιβλία από την ηλικία των 6-9 μηνών και να διαβάζουν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν καλή σχέση με το διάβασμα και να αγαπούν τη λογοτεχνία, με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνουν ένα ισχυρό πολιτιστικό υπόβαθρο.

Αλλά για να συμβεί αυτό, τα παιδιά πρέπει να έχουν καλή σχέση με τα βιβλία και επίσης να νιώθουν ότι είναι μια στιγμή ευχαρίστησης και όχι μια στιγμή υποχρέωσης.

Ένας τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να έχουν καλή σχέση με το διάβασμα, εκτός από το να δίνετε το καλό παράδειγμα στο σπίτι, είναι να καλλιεργήσετε τη σχέση με τα βιβλία από μικρή ηλικία. Πως; Διαβάζοντάς τους ιστορίες πριν κοιμηθούν από μικρά, ώστε να απολαμβάνουν τις ιστορίες.

Φυσικά, είναι απαραίτητο να τους επιτρέψετε να είναι αυτοί που επιλέγουν τα βιβλία που θέλουν να απολαύσουν, με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η καλή σχέση με την ανάγνωση, και επιπλέον, θα σέβεστε τις επιλογές τους και έτσι θα διαμορφώσουν την προσωπική τους ταυτότητα με πολύ πιο ισχυρό τρόπο.

Η ανάγνωση παιδικών παραμυθιών, πριν τον ύπνο έχει μεγάλα οφέλη στα παιδιά που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Η ανάγνωση δε βελτιώνει μόνο το λεξιλόγιο του παιδιού, ταυτόχρονα βοηθά στην ορθογραφία και τη γραφή, και αυξάνει και την αναγνωστική του ικανότητα. Το κλειδί για την καλλιέργεια των αναγνωστικών συνηθειών στα παιδιά είναι να διαβάζουν μαζί με τους γονείς τους στο σπίτι από μικρή ηλικία.

Γιατί είναι καλό να διαβάζουμε ιστορίες στα παιδιά πριν κοιμηθούν;

Ενδυναμώνει την αγάπη για το διάβασμα.

Ενισχύει τη σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών.

Διευρύνει τους ορίζοντες του παιδιού.

Καλλιεργεί τη φαντασία.

Αυξάνει την δημιουργικότητα.

Μελλοντική επίτευξη ακαδημαϊκών στόχων.

Βελτιώνει τη γλώσσα και την προσοχή.

Οι ιστορίες διασκεδάζουν τα παιδιά.

Παρέχει αξίες.

Βοηθάει στην ενδυνάμωση της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Ο ύπνος είναι καλύτερος.

Τέλος, η ανάγνωση βιβλίων πριν τον ύπνο των παιδιών, αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία εκπαίδευσης.

Πηγ΄ή: https://www.mothersblog.gr

Photo by on Josh Applegate on Unsplash

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ