Signal For Help: Μια χειρονομία που σώζει ζωές

Η οργάνωση Canadian Women’s Foundation με αφορμή την απομόνωση που έφερε η πανδημία του COVID-19 στις ζωές των ανθρώπων δημοσιοποίησε το παρακάτω πολύ χρήσιμο βίντεο, το οποίο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εξηγεί με πολύ κατανοητό τρόπο πως μπορεί να γίνει πράξη το “Signal for Help”.

Η πανδημία του κορονοϊού αύξησε δραματικά και τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας. Ανησυχητικά είναι τα νούμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού σύμφωνα με καταγραφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι κλήσεις προς τις γραμμές σημείωσαν αύξηση κατά 60%, με τη γυναίκα να είναι το τυπικό θύμα και τον σύντροφο στον ρόλο του θύτη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και με όλα όσα δεν ξέρουμε γιατί κρύβονται καλά πίσω από κλειστές πόρτες, ακόμα κι αν αυτό το σήμα για βοήθεια είναι χρήσιμο έστω και για μία γυναίκα εκεί έξω, έχει εκπληρώσει τον στόχο του.

Στόχος είναι να μεταδωθεί ο κωδικοποιημένος τρόπος, που επικοινωνεί πως η ομιλούσα αντιμετωπίζει επιθετική συμπεριφορά μέσα στο σπίτι της.

Μια βουβή κραυγή για βοήθεια που είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλες και όλοι. Μην σκεφτείς ότι το lockdown πέρασε. Ακόμα κι αν δεν επιστρέψει ποτέ ξανά στη ζωή μας, η χειρονομία αυτή αποτελεί έναν τρόπο ασφαλή για κάθε γυναίκα ώστε να ειδοποιήσει πως η ενδοοικογενειακή βία είναι μια πραγματικότητα για εκείνη.

Το σήμα και η αποκωδικοποίησή του

1.Παλάμη σηκωμένη, ανοιχτά ενωμένα δάχτυλα (σαν να λέμε στον απέναντι θέλω να μιλήσω)

2.Φέρνουμε τον αντίχειρα εμπρός (σημαίνει φέρνω το πρόβλημά μου ενώπιόν σου)

3.Κλείνουμε τα δάχτυλα πάνω στον αντίχειρα εγκλωβίζοντάς τον (σημαίνει είμαι εγκλωβισμένη)

Η χειρονομία που συμβολίζει την ενδοοικογενειακή βία έσωσε τη ζωή μιας 16χρονης, η οποία είχε απαχθεί από έναν 60χρονο στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ την περασμένη Τρίτη.

Η έφηβη έκανε τη χειρονομία από το τζάμι του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο απαγωγέας της και έτσι τράβηξε την προσοχή ενός άλλου οδηγού. Αυτός κατάλαβε ότι η κοπέλα ήταν σε κίνδυνο και ειδοποίησε τις Αρχές, που την εντόπισαν και την έσωσαν.

Ο οδηγός παρατήρησε ότι μια έφηβη, μέσα σε ένα ασημί Toyota, έκανε σήματα που είναι γνωστά από την πολύ δημοφιλή στους νέους, πλατφόρμα TikTok, και σημαίνουν κίνδυνο ή ενδοοικογενειακή βία και ζητούν βοήθεια.

Ο ίδιος πρόσεξε ότι η κοπέλα ήταν σε άσχημη κατάσταση και ότι το αυτοκίνητο οδηγούσε ένας μεγαλύτερος άνδρας. Αμέσως άρχισε να ακολουθεί το όχημα για να αναφέρει στους αστυνομικούς τι βλέπει.

Οι αστυνομικοί έστησαν ενέδρα στο ασημί Toyota μέσα στο οποίο βρισκόταν η 16χρονη και το σταμάτησαν όταν προσπάθησε να βγει από τον αυτοκινητόδρομο.

Η έρευνα έδειξε ότι δύο ημέρες νωρίτερα, οι γονείς της είχαν δηλώσει την εξαφάνισή της. Ο 61χρονος Τζέιμς Μπρικ συνελήφθη επιτόπου και κατηγορείται πλέον με παράνομη κράτηση, ενώ έχει προφυλακιστεί. Η αστυνομία ανέφερε ακόμη ότι ο άνδρας και το κορίτσι είχαν διασχίσει τέσσερις πολιτείες, τη Βόρεια Καρολίνα από όπου και ήταν η 16χρονη, το Τενεσί και το Οχάιο, όπου ο άνδρας έχει συγγενείς. Από το Οχάιο έφυγε όταν οι συγγενείς του αντιλήφθηκαν ότι η κοπέλα είναι ανήλικη και έχει δηλωθεί η εξαφάνισή της. Κατέληξαν στη συνέχεια στο Κεντάκι όπου και εντοπίστηκαν. Η 16χρονη είχε προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή και άλλων οδηγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ