Empanadas, οι Αργεντίνικες κρεατόπιτες

Τα empanadas είναι το καθημερινό σνακ των Αργεντινών. Με δεκάδες διαφορετικές γεμίσεις, ψητά ή τηγανητά, με αφράτη ή τραγανή γέμιση, μπορείτε να τα δοκιμάσετε κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά, σε κάθε πόλη. Εκτός από τηγανητά, πολύ ενδιαφέρον έχουν και ψητά, ειδικά αν έχουν πιο κρεμώδη γέμιση με κοτόπουλο, μπεσαμέλ ή τυριά. Η συνταγή είναι ιδανική για πάρτι, σαν ορεκτικό ή σαν finger food!

Υλικά ζύμης

390 γρ. αλεύρι (γενικής χρήσης)
1 αυγό
110 γρ. βούτυρο (κρύο σε κομμάτια)
190 ml γάλα
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Υλικά γέμιση

200 γρ. κοτόπουλο στήθος
100 γρ. χοιρινό
Ρίγανη/αλάτι/πιπέρι/κύμινο/μπούκοβο
Μία σκελίδα σκόρδο
Πιπεριές τρίχρωμες
Κρεμμύδι φρέσκο
80 γρ. σάλτσα ντομάτας

Παρασκευή ζύμης

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με τα χέρια ή με μια μαρίζ ελαφρώς το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το βούτυρο το οποίο είναι σε κομμάτια και όχι λιωμένο.

Προσθέτουμε το ήδη χτυπημένο αυγό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε όλο το παραπάνω χαρμάνι. Η υφή του θρυμματίζεται και γίνεται σαν άμμος.

Προσθέτουμε στο τέλος και το γάλα και αφού γίνει μια ζύμη, την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη για να μην ξεραθεί.

Κατόπιν με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε σε ένα στρογγυλό φύλλο διαμέτρου ενός τσέρκι και με τη βοήθεια από το τσέρκι κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια. Η ζύμη μας πρέπει να είναι γύρω στα 2 με 3 εκατοστά. Όχι πάρα πολύ λεπτή.

Τοποθετούμε στη μια πλευρά του φύλλου τη γέμισή μας, κλείνουμε το πιτάκι και περιμετρικά πιέζουμε με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι για να κολλήσει η ζύμη μας. Αλείφουμε με κρόκο και γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 18′ στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Γέμιση

Σε λίγο λιπαρή ουσία σοτάρουμε το κοτόπουλο-χοιρινό και μόλις μαγειρευτούν και θωρακιστούν τα κρεατικά μας, συμπληρώνουμε τα λαχανικά σοτάροντας ελαφρώς. Καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μια βράση για να σωθούνε τα πολλά υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα για να το χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.

Καλή μας όρεξη!

Από την Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ