COVID-19 και «Εγώ ζούσα πάντα έτσι»

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα μέτρα περί της μη διασποράς του covid-19 έχουν επιβάλλει σε όλους μας πολλές νέες συνήθειες καθημερινής υγιεινής, όπως είναι, για παράδειγμα, το πλύσιμο των χεριών, η αντισηψία, ο καθαρισμός των επιφανειών, των προϊόντων που αγοράζουμε…

Ο φόβος να μην κολλήσουμε τον ιό έχει σαφώς οδηγήσει όλους μας να γινόμαστε υπερβολικοί κάποιες φορές τσεκάροντας διαρκώς τι ακουμπήσαμε, πλένοντας τα χέρια μας τόσο συχνά που κάποιες φορές τα τραυματίζουμε κιόλας, κρατώντας αποστάσεις από τους άλλους. Νιώθουμε διαρκώς μια αγωνία και μια επαγρύπνηση για τον ιό, για εστίες μόλυνσης, για ανθρώπους που πλησιάζουν πολύ κοντά και μπορεί να μας κολλήσουν και, φυσικά, ένα άγχος ότι μπορεί να νοσήσουμε…

Η καθημερινότητά μου επικεντρωνόταν πάντα στο να πλένω τόσο συχνά τα χέρια μου που έχουν πλέον αποκτήσει μόνιμες πληγές

«Εγώ ζούσα ανέκαθεν έτσι», θα μας έλεγε στο σημείο αυτό ένα άτομο που πάσχει από συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, ιδιαίτερα, μάλιστα εάν αυτά επικεντρώνονται σε θέματα μικροβίων, καθαριότητας/ μόλυνσης. «Η καθημερινότητά μου επικεντρωνόταν πάντα στο να πλένω τόσο συχνά τα χέρια μου που έχουν πλέον αποκτήσει μόνιμες πληγές… Ο φόβος των μικροβίων και της μόλυνσης ήταν και είναι ένας καθημερινός εφιάλτης. Έπρεπε πάντα να αποφεύγω τους ανθρώπους και να μην βγαίνω έξω για να μην κολλήσω κάτι. Οι άλλοι ήταν πάντα ύποπτοι για μένα ότι κουβαλούν μικρόβια… Να μην με ακουμπήσουν, να μην έρθουν κοντά… Όσο για απολυμαντικά, γάντια και όλα τα σχετικά τα έχω άφθονα ανέκαθεν…».

Στα άτομα που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή οι έμμονες αυτές ιδέες κινητοποιούν δεκάδες τελετουργικές διαδικασίες πλυσίματος και καθημερινής υγιεινής στα χέρια αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος ή και σε όλο το σώμα, σε βαθμό που η καθημερινότητα καθίσταται εξαιρετικά δυσάρεστη και δύσκαμπτη.

Τελικά, όπως πολλοί πάσχοντες περιγράφουν: «Δεν υπάρχει χρόνος για να ζήσεις τη ζωή σου καθώς όλη η μέρα και η ενέργεια ξοδεύονται σε αυτές τις εμμονές και τα τελετουργικά πλυσίματος και απολύμανσης… έτσι γίνονται βασανιστικές και όλα αυτά προκειμένου να κερδίσεις, έστω προσωρινά, λίγη ηρεμία. Δεν πρέπει να κολλήσεις μικρόβια! Πρέπει να απολυμανθείς για να είσαι καθαρός! Ουσιαστικά, δεν υπάρχει ζωή!».

Έμμονες ιδέες και τελετουργικές πράξεις

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια ψυχική διαταραχή που εκδηλώνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και περιλαμβάνει, όπως προαναφέρθηκε, την εκδήλωση ενός φαύλου κύκλου έμμονων ιδεών και τελετουργικών πράξεων. Οι έμμονες ιδέες μπορεί να είναι σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις που έρχονται στο μυαλό του ατόμου χωρίς τη θέλησή του, είναι ανεπιθύμητες και του προκαλούν πολύ δυσάρεστα συναισθήματα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το άτομο συνειδητοποιεί ότι αυτές οι εμμονές δεν έχουν λογική αλλά, παρόλα αυτά, δεν μπορεί να μην τις σκέφτεται.

Οι τελετουργικές πράξεις από την άλλη μεριά είναι συγκεκριμένες συμπεριφορές τις οποίες το άτομο νιώθει αναγκασμένο να τις κάνει προκειμένου να «απεμπλακεί» από την έμμονη ιδέα που εκείνη τη στιγμή έχει κατακλύσει το μυαλό του κι έτσι να ηρεμήσει προσωρινά. Οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης και καταπίεσης εκδήλωσης των εν λόγω τελετουργικών πράξεων επιφέρει έντονο άγχος, έκδηλο φόβο και πανικό με συνοδεία ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, γεγονός που αναγκάζει το άτομο άμεσα να υποκύψει σε αυτές μην μπορώντας να τις σταματήσει.

Πρόκειται, πράγματι, για έναν βασανιστικό φαύλο κύκλο που μπορεί να επαναλαμβάνεται πολλές φορές την ημέρα. Οι έμμονες ιδέες και οι τελετουργικές πράξεις, πέρα από θέμα των μικροβίων/ καθαριότητας/ μόλυνσης μπορεί να έχουν και άλλο περιεχόμενο, όπως είναι, για παράδειγμα, τα θέματα βίας και επιθετικότητας, θρησκοληψίας, ανεπιθύμητων σεξουαλικών σκέψεων, έμμονης τακτοποίησης και τάξης ενός χώρου, έμμονης ιδέα θανάτου ή τραυματισμού ενός αγαπημένου προσώπου, εξύβρισης και βωμολοχίας σε δημόσιους χώρους.

Ξαφνικά σαν να έχουν όλοι τα ίδια συμπτώματα!

Όμως, η μέρα που ξεκίνησε η εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού θα πρέπει να ήταν μια εντελώς διαφορετική μέρα για τα άτομα που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή καθώς, ξαφνικά, σαν όλοι να άρχισαν να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται με …τον δικό τους τρόπο! «Βλέπεις τώρα στο πρόσωπο όλων τον ίδιο τρόμο, και υποψιάζεσαι ότι κατακλύζουν το μυαλό τους οι ίδιες βασανιστικές σκέψεις. Ίσως τώρα να μπορούν να νιώσουν για πρώτη φορά πόσο δύσκολα περνάμε και πόσο βασανιστική μπορεί να γίνεται η καθημερινότητα». Είναι, πράγματι, ένα σημείο «συνάντησης»: ξαφνικά σαν να έχουν όλοι τα ίδια συμπτώματα!

Διαβάστε τη συνέχεια http://psychologynet.gr/covid-19-ιδεοψυχαναγκαστικη-διαταραχη-ζο/

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ