5 τροφές που συμβάλλουν στη ρύθμιση της υπέρτασης

Φρούτα και λαχανικά με άρωμα Ελλάδας, γίνονται σύμμαχοί μας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ανακαλύψτε τα και εντάξτε τα στην καθημερινή σας διατροφή!

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα και οι φράουλες περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, τις ανθοκυανίνες, έναν τύπο φλαβονοειδών. Οι ερευνητές, αφου πραγματοποίησαν μεγάλη έρευνα σε περίπου 34.000 ανθρώπους με υπέρταση, ανακάλυψαν ότι όσοι λάμβαναν υψηλότερες ποσότητες ανθοκυανινών, κυρίως τρώγοντας φράουλες και βατόμουρα, είχαν κατά 8% λιγότερες πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν αυτά τα φρούτα.

Μπορείτε να τα καταναλώσετε τα μούρα σαν σνακ μεταξύ των γευμάτων ή σε συνδυασμό με βρώμη και άλλα φρούτα, στο πρωινό σας ή σε smoothies μαζί με άλλα φρούτα και σπόρους.

Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν άφθονο κάλιο, ένα ιχνοστοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών και την αποβολή του νατρίου από τον οργανισμό. Μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 422mg καλίου. Η συστηνόμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι 4.700 mg. Άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι το αβοκάντο, το πεπόνι, τα μανιτάρια, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, ο τόνος, τα φασόλια. Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους διότι η υπερβολική πρόσληψη θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

Σκόρδο

Το σκόρδο θεωρείται φυσικό αντιβιοτικό και έχει αντιμυκητιασική δράση. Η αλισίνη, το βασικό ενεργό συστατικό του, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Επίσης έρευνα υποστηρίζει ότι το εκχύλισμα του σκόρδου ελαττώνει και την συστολική και η διαστολική αρτηριακή πίεση στους υπερτασικούς ασθενείς. Η ελληνική κουζίνα περιλαμβάνει πλήθος πιάτων με πρωταγωνιστή το σκόρδο οπότε δε θα είναι δύσκολο να αυξήσετε την πρόσληψή του στην καθημερινότητά σας.

Διαβάστε περισσότερα: https://ygeiamou.gr/διατροφή/185018/pente-trofes-simmachi-sti-rithmisi-tis-ipertasis/

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ