Lemon tart!

Υλικά συνταγής: 

Βάση τάρτας:                                                                                         Γέμιση: 

140 γρ. αλεύρι μαλακό                                                                               140 γρ. cream cheese

35 γρ. ζάχαρη άχνη                                                                                    100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

115 γρ. βούτυρο σε κομμάτια                                                                    120 γρ. χυμό λεμονιού

μία πρέζα αλάτι                                                                                            2 αυγά

ξύσμα 1 λεμονιού

 

Γαρνίρισμα: 

120 γρ.κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη

ξύσμα λεμόνι

Εκτέλεση:

Αναμειγνύουμε τα υλικά της ζύμης της τάρτας σε έναν κάδο του μίξερ. Όταν γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30′ περίπου. Παράλληλα, τοποθετούμε τα υλικά για τη γέμισή μας στο μίξερ και τα χτυπάμε. Έχουμε χωριστά τα αυγά χτυπημένα σε μπεν μαρί, τα ανακατεύουμε συνεχώς, (είναι μια αποστείρωση για σαλμονέλα και τυχόν βακτήρια) και τα προσθέτουμε τελευταία στιγμή στο μείγμα μας. Αναδεύουμε με απαλές κινήσεις την κρέμα μας. Απλώνουμε τη ζύμη μας στο πάγκο και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουμε στο ίδιο πάχος. Τοποθετούμε ένα τσέρκι και απλώνουμε τη ζύμη ή την τοποθετούμε κατευθείαν σε ένα ταψί,τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη για να μην φουσκώσει και τοποθετούμε από πάνω κάτι για βάρος, (λαδόχαρτο με όσπρια ή ρύζι..ωμά) και ψήνουμε στους 170’C, για 30 λεπτά. Για τη γαρνιτούρα μας ετοιμάζουμε μια σαντιγί με άρωμα λεμόνι. Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη έως ότου πήξει πολύ και το ξύσμα από το λεμόνι. Αφήνουμε να κρυώσει η ψημένη τάρτα, απλώνουμε τη γέμιση και γαρνίρουμε. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1′ ώρα τουλάχιστον πριν σερβιριστεί.

*μπεν μαρ-κατσαρόλα με νερό που βράζει, μέσα στο οποίο εφάπτεται μια μπασίνα.

*αντί για ξύσμα λεμόνι αντικαθίσταται και με lime, πιο έντονα τα αρώματα.

*μπορεί η γέμιση να τοποθετηθεί στην τάρτα και να ψηθεί για 10′ στο φούρνο, για να αποφύγουμε το μπεν μαρί

Ελένη Κουμαντάνου 
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ