Χοληστερίνη: Τρόφιμα που μας βοηθούν να τη μειώσουμε!

Η μεταφορά υψηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης στο αίμα μας αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Είναι σημαντικό επομένως, να προσπαθούμε να διατηρούμε τα επίπεδα χοληστερόλης μας υγιή…

Εάν έχουμε διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει στατίνες, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση της LDL χοληστερόλης. Είναι σημαντικό ωστόσο να γίνουν και κάποιες αλλαγές στη διατροφή και τη ρουτίνα άσκησης. Οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τροφές που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Υπάρχουν δύο κύρια είδη χοληστερόλης:

  • λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), που ονομάζεται επίσης «κακή» χοληστερόλη
  • λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), που ονομάζεται επίσης «καλή» χοληστερόλη

Εάν θέλουμε να έχουμε χαμηλά επίπεδα LDL και υψηλότερα επίπεδα HDL, τα συνιστώμενα επίπεδα χοληστερόλης είναι:

  • Ολική χοληστερόλη: λιγότερο από 200 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο αίματος (mg/dL)
  • LDL χοληστερόλη: λιγότερο από 100 mg/dL
  • HDL χοληστερόλη: 60 mg/dL ή υψηλότερη

Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους κινδυνεύουμε από υψηλή LDL χοληστερόλη, είναι το γεγονός ότι είμαστε υπέρβαροι ή δεν κάνουμε αρκετή άσκηση. Επίσης, είναι πιθανό να έχουμε κληρονομήσει μια τάση για υψηλή χοληστερόλη. Εάν το συκώτι μας παράγει χοληστερόλη, ένας λόγος μπορεί να βρίσκεται και στη διατροφή μας, μιας και υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που την περιέχουν.

Από την άλλη, υπάρχουν και τρόφιμα – και συμπληρώματα που προέρχονται από τρόφιμα – που μπορούν επίσης να μειώσουν τη χοληστερόλη μας.

Ποια είναι αυτά;


Φυτοστερόλες

Οι φυτοστερόλες είναι φυτικά παράγωγα που εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο. Υπάρχουν φυσικά σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά. Οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν αρχίσει να προσθέτουν φυτοστερόλες σε έτοιμα τρόφιμα, όπως η μαργαρίνη και το γιαούρτι.

Πρωτεΐνη σόγιας

Τα φασόλια σόγιας και τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με αυτά μπορούν να μειώσουν λίγο την LDL χοληστερόλη. Το τόφου, το γάλα σόγιας και τα φασόλια σόγιας στον ατμό είναι μια καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους αντί για λιπαρά τρόφιμα όπως το βόειο κρέας μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερόλη στη διατροφή μας.

Σκόρδο

Η επίδραση του σκόρδου στη μείωση της χοληστερόλης είναι ασαφής. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου, αλλά μια μετα-ανάλυση του 2009 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μειώνει συγκεκριμένα τη χοληστερόλη. Φέρεται να έχει ωστόσο άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Τζίντζερ

Μελέτη του 2014, έδειξε ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ μελέτη του 2008 έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και να αυξήσει τη HDL χοληστερόλη. Μπορούμε να προσθέσουμε ωμό τζίντζερ στο φαγητό ή να το πάρουμε ως συμπλήρωμα ή σκόνη.

Λιναρόσπορος

Το λινάρι είναι ένα μπλε λουλούδι που καλλιεργείται σε εύκρατα κλίματα. Τόσο οι σπόροι του, όσο και το λάδι που προέρχεται από αυτούς, είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων της HDL χοληστερόλης.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.onmed.gr/ygeia/story/393256/xolisteroli-okto-tropoi-na-ti-meiosete-fysika

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ