Χημική ή φυσική απολέπιση; Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Η απολέπιση 1-2 φορές την εβδομάδα αποτελεί ένα από τα βασικά βήματα κάθε skincare ρουτίνας που σέβεται τον εαυτό της. Είναι εξάλλου ο πιο εύκολος τρόπος για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια, αποκαλύπτοντας τη φρέσκια και λαμπερή επιδερμίδα που «κρύβεται» από κάτω.

Δεν είναι όμως όλες οι μέθοδοι απολέπισης ίδιες. Παρακάτω θα λυθούν όλες οι απορίες σας σχετικά με τη φυσική και τη χημική απολέπιση προσώπου.

Φυσική απολέπιση

Φυσική απολέπιση γίνεται με προϊόντα που περιέχουν μικρόκοκκους από κονιορτοποιημένα κουκούτσια φρούτων και ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα και βερίκοκα, ή κρυστάλλους ζάχαρης ή μικροσωματίδια συνθετικής προέλευσης. Φυσική απολέπιση διά της τριβής μπορεί να γίνει όμως και κατά το πλύσιμο του προσώπου με κάποια ειδική βούρτσα καθαρισμού ή ακόμα και με την αφαίρεση μιας μάσκας με μια πετσέτα μπάνιου.

Χημική απολέπιση

Χημική απολέπιση προσώπου γίνεται με τη χρήση προϊόντων που περιέχουν ΑΗΑ ή BHA, όπως το γλυκολικό , το σαλικυλικό ή το γαλακτικό οξύ, τα οποία έχουν κερατολυτική δράση. Κατά τη χημική απολέπιση δεν απαιτείται μασάζ, καθώς κατά το ξέβγαλμα του προσώπου, το νερό θα συμπαρασύρει τα νεκρά κύτταρα.

Ποια προτιμάται;

Πιο ασφαλή θεωρούνται τα προϊόντα που προσφέρουν χημική απολέπιση, καθώς οι ουσίες που περιέχουν είναι πιο ήπιες, κάνοντας τη χρήση τους ιδανική ακόμα και για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Ο γενικός κανόνας λέει πως το είδος αυτό είναι ιδανικό και για την ξηρή επιδερμίδα, καθώς τα ΑΗΑ την ενυδατώνουν παράλληλα, αλλά και για την λιπαρή, καθώς τα ΒΗΑ ελέγχουν επίσης την παραγωγή σμήγματος και καθαρίζουν τους φραγμένους πόρους.

Το πρόβλημα με τη φυσική απολέπιση έγκειται στο μέγεθος ή το ανομοιόμορφο σχήμα των κόκκων που περιέχει το προϊόν, καθώς και στον υπερβάλλοντα ζήλο που δείχνουν οι περισσότερες γυναίκες κατά το μασάζ στην επιδερμίδα. Η πλειονότητα τείνει να είναι πολύ «σκληρή» με την επιδερμίδα της με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά εύκολος ο σχηματισμός μικροτραυματισμών στην επιφάνειά της. Αυτός είναι ο λόγος που η χρήση φυσικών scrub ενδείκνυται περισσότερο για το σώμα, που η επιδερμίδα είναι τυπικά πιο ανθεκτική. Η χρήση τους ωστόσο δεν είναι απαγορευτική για το πρόσωπο. Προτιμάται η χρήση ενός ήπιου scrub ωστόσο και συστήνεται η εφαρμογή του με πολύ απαλές κυκλικές κινήσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.harpersbazaar.gr/omorfia/peripoihsh/12632/fusiki-vs-ximiki-poia-apolepisi-einai-pio-euergetiki-gia-tin-epidermida?fbclid=IwAR3tFKY_9B4cs6URr-we-RRmxp7x9q5U84Vumf9Pta_4xwWpTCLBCcOz5Ag

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ