Φλώρα Ξαγοράρη: Δουλεύω με στόχο την αποκατάσταση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς!

Η φυσικοθεραπεύτρια Φλώρα Ξαγοράρη, Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κυκλάδων του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, δέχτηκε να μας μιλήσει για θέματα μυοσκελετικά, τα οφέλη της φυσικοθεραπείας και την εμπειρία των είκοσι οκτώ χρόνων που υπηρετεί με πολλή αγάπη!

Πώς πήρατε την απόφαση να ακολουθήσετε έναν τόσο ιδιαίτερο, και κάποιες φορές ψυχοφθόρο επαγγελματικό χώρο;

Και οι δύο μου γονείς δούλευαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου – Βαρδάκειο & Πρώιο. Η μητέρα μου μάλιστα ήταν νοσοκόμα. Από παιδί ήμουν εξοικειωμένη με αυτούς τους χώρους φροντίδας και αποκατάστασης της υγείας, ενώ άκουγα συχνά συζητήσεις που αφορούσαν θεραπευτικά σχήματα. Δεν ήταν δύσκολο λοιπόν να στραφώ σε ένα επάγγελμα υγείας όταν ήρθε η στιγμή να επιλέξω. Πολλοί πιστεύουν ότι η ενασχόληση με την ασθένεια και κυρίως με την αναπηρία μπορεί να είναι κάτι το ψυχοφθόρο. Προσωπικά, το έβλεπα πάντα σαν κάτι το δημιουργικό. Δουλεύω με στόχο την αποκατάσταση ή σε κάποιες ανίατες καταστάσεις, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Πόσα χρόνια είστε στο χώρο;

Δουλεύω από το 1993. Τα πρώτα περίπου δύο χρόνια, στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου – Βαρδάκειο & Πρώιο, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες μου. Από το τέλος του 1994, έχω δικό μου φυσικοθεραπευτήριο. Συνολικά, 28 χρόνια.

Είστε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κυκλάδων του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών;

Ναι. Από το 2012 που έγιναν οι πρώτες εκλογές για τη σύσταση των Περιφερειακών Τμημάτων, αφότου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έγινε Ν.Π.Δ.Δ.

Η έλλειψη άσκησης δημιουργεί προβλήματα στο σώμα μας;

Αυτό είναι σίγουρο! Και όχι μόνο όσον αφορά το μυοσκελετικό σύστημα και το καρδιαγγειακό, αλλά και στην ψυχική μας υγεία.

Όλοι μιλάνε για τη στάση του σώματος μας στην καθημερινότητα και ιδιαίτερα στα παιδιά που περνούν αρκετές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή.

Η στάση του σώματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων. Πολλές φορές, είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε σε μια θέση για πολλή ώρα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να σηκωνόμαστε έστω για λίγες στιγμές ανά μισάωρο και να τεντωνόμαστε ή να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Επίσης, τα άτομα που περνούν πολλές ώρες σε γραφείο ή στον υπολογιστή, θα πρέπει να επενδύσουν σε μια καλή καρέκλα και η οθόνη του υπολογιστή να είναι στο ύψος των ματιών.

Προληπτικά μπορεί η φυσικοθεραπεία να αποτρέψει την εμφάνιση προβλημάτων;

Προληπτικά, η άσκηση μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων. Πολλοί συνάδελφοι ασχολούνται αποκλειστικά με τη θεραπευτική άσκηση και κάνουν συνεδρίες, π.χ. pilates, yoga…

Τα μηχανήματα έχουν αντικαταστήσει τα χέρια του φυσικοθεραπευτή; Καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία οι συνεδρίες;

Τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως ο ΕΟΠΥΥ αλλά και κάποια άλλα που δεν έχουν προσχωρήσει σ’ αυτόν, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους φυσικοθεραπείας, δύο φορές το χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί νέες θεραπευτικές εφαρμογές, με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που πετυχαίνουν αυτό που τα συμβατικά μηχανήματα δεν μπορούσαν. Έχουν πολύ μεγάλος βάθος διείσδυσης. Δυστυχώς, έχουν πολύ υψηλό κόστος αγοράς, δε συνταγογραφούνται και δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επιβάρυνση του ασθενούς αν επιλέξει αυτού του είδους τις θεραπευτικές εφαρμογές. Όμως με πολύ λίγες συνεδρίες, άρα και μικρό συνολικό κόστος, έχεις ένα εντυπωσιακό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα χέρια του φυσικοθεραπευτή δεν αντικαθιστώνται.

Πώς επιλέγονται τα θεραπευτικά μέσα για τον άνθρωπο που αναζητά τις ιατρικές σας υπηρεσίες;

Η επιλογή των θεραπευτικών μέσων για την αποκατάσταση κάποιου προβλήματος, γίνεται με την αξιολόγηση του ασθενούς που περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, μελέτη πορισμάτων απεικονιστικού ελέγχου και κλινικής εξέτασης.

Ποιος είναι ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην υγεία της γυναίκας;

Οι φυσικοθεραπευτές ασχολούνται με τη θεραπεία προβλημάτων στην εγκυμοσύνη (πόνοι στη Σπονδυλική Στήλη, εκπαίδευση αναπνοής διαφράγματος, λειτουργικότητα σώματος, προσαρμογής της καθημερινότητας στις νέες συνθήκες κλπ.) στη λοχεία (πόνοι πλάτης, αυχένα και μέσης, επαναφορά του σχήματος του σώματος, βελτίωση λειτουργίας και εμφάνισης της κοιλιακής χώρας, περιορισμός των ψυχοσωματικών συνεπειών που παρατηρούνται πολλές φορές , αντιμετώπιση της ακράτειας κ.λ.π.) Επίσης, από την ηλικία των 45 ετών, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αρχίζει μια βαθμιαία απώλεια οστικής μάζας που κυμαίνεται από 0,1 έως 0,3% κάθε χρόνο.

Στις γυναίκες, ο ρυθμός απώλειας της οστικής μάζας αυξάνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση και για μια δεκαετία περίπου. Έχει υπολογιστεί ότι τα πέντε πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, είναι περισσότερο κρίσιμα διότι ο ρυθμός απώλειας οστικής μάζας είναι υπερδιπλάσιος των επόμενων πέντε ετών. Μετά την εμμηνόπαυση, για δέκα με δεκαπέντε χρόνια το ποσοστό απώλειας κάθε έτος στις γυναίκες είναι μικρότερο και τείνει να εξισωθεί με αυτό των ανδρών. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες έχουν χάσει στη γεροντική ηλικία περίπου το 50% της οστικής τους μάζας σε πορώδες οστό και το 33% σε φλοιώδες. Στους άνδρες τα ποσοστά αυτά είναι σαφώς μικρότερα.

Η κινησιοθεραπεία είναι το πιο σημαντικό φυσιοθεραπευτικό μέσο τόσο για  πρόληψη όσο και για την θεραπεία της οστεοπόρωσης. Είναι αναγκαία και πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα θεραπευτικά στάδια ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ασθενή. Το πρόγραμμα των ασκήσεων πρέπει να κατευθύνεται από τον φυσιοθεραπευτή, ώστε να αποφεύγεται η εφαρμογή μεγάλης φόρτισης, ιδιαίτερα στις περιοχές του σώματος στις οποίες είναι πιθανόν να προκληθούν κατάγματα. Το χρονικό διάστημα της άσκησης αρχικά θα πρέπει να είναι σύντομο, καθώς όμως βελτιώνεται η αντοχή, η ισχύς και η γενικότερη κατάσταση του ασθενή, αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να αυξάνει (30 – 40 λεπτά άσκηση, τρεις ημέρες την εβδομάδα).Οι πιο σημαντικές ασκήσεις είναι οι ασκήσεις φόρτισης και μυϊκής ενδυνάμωσης. Όμως για επιτυχία στο πρόγραμμα θα πρέπει οι ανωτέρω ασκήσεις να συνδυάζονται με ασκήσεις ευκαμψίας και ελέγχου της στάσης.

Ποια είναι η σχέση του φυσικοθεραπευτή με τον εκάστοτε θεράποντα ιατρό του ασθενούς του;

Η σχέση του φυσικοθεραπευτή με τον εκάστοτε θεράποντα ιατρό, είναι σχέση αρμονικής συνεργασίας, με στόχο πάντα τη βέλτιστη αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς.

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ