ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΟΝΑΧΟΙ

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό όν. Ακόμα κι αν γεννιέται και πεθαίνει μόνος, στη διάρκεια της ζωής του βρίσκεται σε μια ατέρμονη αναζήτηση επαφής και αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής τη σήμερον ημέρα κάνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να αισθάνονται μόνοι. Η μοναξιά μπορεί να θεωρηθεί ψυχολογική διαταραχή. Υπάρχουν δύο μορφές μοναξιάς, η αντικειμενική μοναξιά που οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες , στην πραγματική έλλειψη ανθρώπων και κοινωνικών σχέσεων, και η υποκειμενική μοναξιά.

Αυτή η δεύτερη μορφή είναι και η χειρότερη. Να περιβάλλεσαι από εκατοντάδες ανθρώπους αλλά να νοιώθεις πως σας χωρίζει ένα τεράστιο χάσμα. Να ζεις σε ένα κόσμο γεμάτο αγνώστους. Κυκλοφορώντας ώρες ανάμεσα τους να μην πέφτουν οι προσωπίδες και να καταλαβαίνεις ότι είσαι ένας απλός περαστικός. Να ακούς παντού φωνές και το μυαλό σου να τρελαίνεται που το στόμα σου δεν μπορεί να βγάλει μιλιά, γιατί δεν έχει που να απευθυνθεί .

Να βλέπεις παντού φιλίες, έρωτες, χαμόγελα και  να ξέρεις πως αυτά τα αισθήματα απουσιάζουν από την ψυχή σου. Άλλωστε η χαρά χάνει την αξία της αν δεν υπάρχει κάποιος να τη μοιραστείς μαζί του. Η αίσθηση της κοινωνικής απομόνωσης είναι μια τιμωρία, μια κατάρα. Πονάει να ξέρεις ότι μοναδική σου συντροφιά είναι οι «διασκεδαστές» της τηλεόρασης, η μουσική και ο ήχος της βροχής. Αν η μοναξιά σου χτυπήσει την πόρτα, πιστεύεις πως δεν υπάρχει κανένας που να σε καταλαβαίνει και να νοιάζεται για εσένα. Είσαι ένας μοναχικός πολεμιστής, που παλεύει με το κενό που επικρατεί μέσα σου.

Όμως να ξέρεις πως δεν είσαι ο μοναδικός που αισθάνεται έτσι. Κι εδώ αναρωτιέσαι πως γίνεται να υπάρχουν τόσοι άνθρωποι μόνοι ενώ υπάρχουν τόσοι άνθρωποι μόνοι. Κι όμως αυτό συμβαίνει στην ουσία. Το κλειδί είναι η αποδοχή του «εγώ» μας. Πρέπει να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας, να μάθουμε να κάνουμε παρέα μαζί του και σταδιακά να γίνει ο καλύτερός μας φίλος. Θα σε αγαπήσεις, θα σε κανακέψεις, θα σε μισήσεις. Οι ώρες που θα περάσεις μόνος θα αυξήσουν το επίπεδο της αυτογνωσίας σου και θα σε κάνουν γενναίο και σίγουρο για το τι ζητάς από τη ζωή. Μόνο αν νοιώθεις εσύ καλά μαζί σου θα συμβεί το ίδιο και στους γύρω σου και θα πλησιάσουν εγγύτερα.

Λία Ορφανίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ