Τσουρέκι (από το τεφτέρι του Γέροντα Δοσίθεου)

Πάσχα Ελλήνων Πάσχα… Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης μπαίνει πλέων στην τελική της ευθεία. Ξεκινήσαμε ήδη την Μεγάλη Εβδομάδα και άρχισαν να αδειάζουν οι πόλεις και να παίρνουν ζωή τα χωριά και η ύπαιθρος.

Οι νοικοκυρές ήδη έχουν ξεκινήσει τις καθαριότητες, οι Εκκλησιές ντύθηκαν πένθιμα και τα απογεύματα ακούγεται ο ήχος της πένθιμης καμπάνας. Η παράδοση από τόπο σε τόπο διαφέρει, τα φαγητά αλλάζουν και παρόλα αυτά παραμένουν ίδια το σούβλισμα του αρνιού, τη μαγειρίτσα, τα κουλουράκια και τα τσουρέκια. Πάσχα χωρίς Εκκλησία δεν γίνεται…

Υλικά συνταγής: 

6-7 ποτήρια αλεύρι

6 αυγά

1 & 1/3 ποτήρι γάλα

2 & ½ ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

1 κύβο μαγιά νωπή

1 κ. γ. μαστίχα

1 κ. γ. μαχλέπι

1 κ. γ. κάρδαμο

1 1/2 πορτοκάλι στυμμένο

Αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση: 

Σε μια λεκάνη διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα, με λίγο αλεύρι και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για περίπου μισή ώρα. Ζεσταίνουμε το γάλα με την ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και τα ρίχνουμε στην λεκάνη με τη μαγιά. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά στα υπόλοιπα υλικά σιγά σιγά προσέχοντας να μην κόψει. Προσθέτουμε λίγο λίγο αλεύρι, τα μυρωδικά και το χυμό και ζυμώνουμε βουτώντας τα χέρια μας μέσα σε βούτυρο. Αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. Αφού φούσκωσε η ζύμη μας τη χωρίζουμε σε κομμάτια και φτιάχνουμε πλεξούδες τα τσουρέκια χωρίς να την ξανά ζυμώσουμε και τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν. Όταν είμαστε έτοιμοι τα αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Από εκεί και μετά, τρυπάμε με το μαχαίρι το τσουρέκι και υπολογίζουμε το πότε είναι έτοιμο.

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου το φως του Αναστάντος Χριστού να λάμψει στις καρδιές όλων μας και να φωτίσει την πατρίδα μας, τα σπίτια μας και τις οικογένειες μας.

Καλή Ανάσταση

Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική γαστρονομία από τον Πατέρα Παρθένιο

E-mail: pateras.parthenios1@gmail.com

Τηλ. Επικ. 6989460989

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ