Τραχανότο με ποικιλία μανιταριών..

Ένα ιδανικό πιάτο για τις κρύες μέρες του χειμώνα, με αρώματα έντονα, γευστικό και χορταστικό. Εμείς έχουμε επιλέξει να το δημιουργήσουμε με μανιτάρια, χωρίς αυτό να είναι η μόνη συνταγή. Είναι μια παραλλαγή που αντί για ριζότο, έχουμε βάση τραχανά.

Υλικά συνταγής: 

40 γρ.τραχανά
20 γρ. μανιτάρια champignon
20 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
5 γρ. μανιτάρια porcini αποξηραμένα, μαλακωμένα σε κρασί
μία πρέζα αλάτι και πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για το ξεκίνημα
ένα κομματάκι βούτυρο για το τελείωμα
20 γρ. ξυνόγαλο ή γάλα φρέσκο
λίγο κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό)
λίγο σκόρδο
Εκτέλεση: 
Σε κατσαρολάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μας (όλα εκτός από τα αποξηραμένα). Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε λιωμένο φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, σκόρδο και τα porcini. Ρίχνουμε τον τραχανά (ξινό κατά προτίμηση) και σβήνουμε με λευκό ξηρό κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και συμπληρώνουμε νερό ή ζωμό. Συμπληρώνουμε υγρά σιγά-σιγά έως ότου βράσει και μαλακώσει ο τραχανάς. Δεν αργεί, γίνεται γρήγορα. Αλάτι, πιπέρι, λάδι τρούφας, ξινόγαλο ή γάλα και ένα κομματάκι βούτυρο. Σερβίρεται ζεστό με τριμμένη φέτα ή ξινομυζήθρα.
Ελένη Κουμαντάνου 
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ