Το Kαλύτερο Mέρος για Eκπαίδευση Aστροναυτών Yπάρχει στη Γη

Σε σπήλαια τόσο βαθιά που θα χωρούσαν ολόκληρες πόλεις, αστροναύτες και «σπηλαιοναύτες» προετοιμάζονται για τη Σελήνη και τον Άρη.

Θα μπορούσε η κατάβαση στα σωθικά της Γης να μας εκπαιδεύσει για τη ζωή σε άλλους πλανήτες; Αυτή είναι η κεντρική ιδέα πίσω από το πρόγραμμα CAVES, υπό την European Space Agency (ESA). Το πρότζεκτ στέλνει αστροναύτες να ζήσουν σε ένα σπήλαιο για έξι μέρες, για να εξερευνήσουν, χαρτογραφήσουν, να κάνουν επιστημονικά πειράματα και να γυρίσουν σώοι και αβλαβείς.

Αυτό είναι γνωστό ως αποστολή κατ’ αναλογία: γίνεται στη Γη για προσομοίωση του ταξιδιού στο διάστημα. Σε ένα περιβάλλον απομόνωσης, οι αστροναύτες βελτιώνουν της δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων και τεστάρουν τα εργαλεία και τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικές αποστολές. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του CAVES είναι να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη. Τα σπήλαια μας υποδέχονται και μας προστατεύουν: θα είναι το πρώτο μας σπίτι όταν φτάσουμε σε άλλους πλανήτες.

Η έκτη προσομοίωση CAVES ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβρη και έγινε για πρώτη φορά στο σπήλαιο Divaška Jama στη Σλοβενία, λίγα χιλιόμετρα από τα ιταλικά σύνορα και 250 μέτρα κάτω από το έδαφος. Έξι αστροναύτες από πέντε διαφορετικές διαστημικές υπηρεσίες έζησαν για έξι μέρες και έξι βράδια στο απόλυτο σκοτάδι, στους έξι βαθμούς κελσίου και 100% υγρασία.

«Είχα μια ιδέα, να προετοιμαστούν οι αστροναύτες ώστε να είναι αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι σε αποστολές μεγάλης διάρκειας», λέει η εκπαιδεύτρια αστροναυτών της ESA, Loredana Bessone, ο εγκέφαλος πίσω από το CAVES. «Ήθελα κάτι που θα μου επέτρεπε να αναδημιουργήσω τη συγκεκριμένη συνθήκη στρες».

Η προσομοίωση δεν αποδίδει την έκταση της αποστολής. «Το σπήλαιο είναι αληθινό, όπως και οι κίνδυνοι. Οι αστροναύτες πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν τον φόβο», λέει.

Οι σπηλαιοναύτες δεν ήταν τελείως μόνοι στην αποστολή τους. Τους στήριζε –από απόσταση– μια ομάδα σπηλαιολόγων. Τα πρακτικά τα ανέβαλε η start up Miles Beyond, που ειδικεύεται στην παροχή στήριξης σε ακραία περιβάλλοντα. «Έξω από το σπήλαιο υπήρχαν 25 άτομα έτοιμα να παρέμβουν», λέει ο Tullio Bernabei, καθηγητής σπηλαιολογίας και μέλος του Miles Beyond.

Συνεχίστε να διαβάζετε https://www.vice.com/gr/article/ywaq4v/to-kalytero-meros-gia-ekpaideysh-astronaytwn-yparxei-sth-gh

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ