Το φαινόμενο της κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία

Η πάροδος της ηλικίας, γεγονός αναπόσπαστο της ίδιας της ζωής, συνοδεύεται από διάφορα προβλήματα υγείας του σώματος, μείωση της ανεξαρτησίας του ατόμου, απώλειες συγγενικών και φιλικών προσώπων, επαναπροσδιορισμό στόχων ζωής κ.ά.

Στο προσκήνιο αυτών των δραστικών μεταβολών ο ηλικιωμένος δέχεται πολλές ιατρικές παρεμβάσεις για τη θεραπεία της σωματικής του υγείας αλλά συχνά παραβλέπεται η κατάσταση της ψυχικής του υγείας. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές και με τη διαταραχή της κατάθλιψης, καθόσον τα συμπτώματά της πολύ συχνά δεν αναγνωρίζονται και, επομένως, δεν αντιμετωπίζονται θεραπευτικά.

Όμως, η εκδήλωση κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία είναι αρκετά συχνή και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και υποστηρικτικά καθώς μπορεί να οδηγήσει το ηλικιωμένο άτομο σε επιπλέον απομόνωση και μείωση της λειτουργικότητάς του.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής: αίσθημα «κενού», έλλειψη νοήματος, σκοπού, κινητοποίησης και ενεργητικότητας. Το άτομο μπορεί να αισθάνεται συνεχή στενοχώρια, κούραση, ανεξήγητα άλγη και πόνους, άγχος.

Μπορεί να νιώθει ότι έχει χάσει το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τις καθημερινές δραστηριότητές του, να αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο και τη διατροφή, να ξεσπά σε κλάματα συχνά
και να δυσκολεύεται να επιτελέσει διανοητικές εργασίες (δυσκολίες στη συγκέντρωση και λήψη αποφάσεων, προβλήματα μνήμης, προσανατολισμού). Αίσθημα αναξιότητας επικρατεί, θλίψη, απελπισία και συχνά ενοχές χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Απώλεια του ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τα εγγόνια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα. Επίσης, μπορεί να υπάρχει εκδήλωση αυτοκτονικού ιδεασμού, γεγονός που εκτιμάται με ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με την επικινδυνότητά του.

Είναι όμως σημαντικό να τονιστεί ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει και καθορίζει την εγκαθίδρυση της κατάθλιψης είναι ο τρόπος που σκέφτεται ο ηλικιωμένος για αυτές τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στη ζωή του και τα σημαντικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην καθημερινότητά του.

Η τρίτη ηλικία δεν είναι συνυφασμένη με την κατάθλιψη

Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η τρίτη ηλικία δεν είναι απαραίτητα συνυφασμένη με την κατάθλιψη και ότι δεν είναι απαραίτητο κάθε ηλικιωμένος άνθρωπος να νιώθει απελπισία και απόγνωση. 

Εξάλλου υπάρχουν πολλά ηλικιωμένα άτομα γύρω μας που χαίρονται πραγματικά σε αυτό το στάδιο της ζωής τους και ασχολούνται με πολλές δραστηριότητες και σκοπούς.

Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος σίγουρα δεν μπορεί να κάνει ό, τι έκανε στα νιάτα του. Αυτό όμως δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκην να μεταφράζεται σε απομόνωση, απάθεια και τέλμα. Μπορεί να συνεχίζει να ζει αλλιώς! Με άλλους τρόπους, με άλλες συνήθειες, με άλλες δραστηριότητες, με άλλες απαιτήσεις!

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://psychologynet.gr/η-καταθλιψη-στην-τριτη-ηλικια/

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ