Το πρόγραμμα επενδύσεων οδηγεί στην ανάπτυξη

Η πανδημία του Covid-19 ήταν μεγάλο σοκ για την ελληνική οικονομία. Μία όμως σειρά θετικών δεικτών δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε ανθεκτικότητα και κυρίως ότι εισέρχεται σε περίοδο ανάκαμψης .

Ειδικότερα:

(α) Η Ελλάδα, το πρώτο τρίμηνο του 2021 πέτυχε ανάπτυξη της τάξης του 4,4%.

(β) Τα αποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης οδήγησαν σε μείωση της ανεργίας το 2020 στο 16,4% από 17,3% το 2019.

(γ) Η Ελλάδα άντλησε συνολικά 25 δις ευρώ από τις αγορές, με ιστορικά χαμηλό κόστος από τον Ιούλιο του 2019.

(δ) Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 25 δις ευρώ.

(ε) Ο δείκτης οικονομικής κλίμακας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε αύξηση στις 108,6 μονάδες από 97,9 τον Απρίλιο.

(στ) Υπήρξαν ξένες επενδύσεις στην χώρα μας όπως της Microsoft, της Pfizer που ανακοίνωσε τη δημιουργία δεύτερου κόμβου στη Θεσσαλονίκη και της Volkswagen για ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια.

Οι παραπάνω θετικοί δείκτες είναι ο καρπός μιας υπεύθυνης, καλά σχεδιασμένης και αποτελεσματικής εφαρμογής της Κυβέρνησης, η οποία διαμορφώνει μια στερεή βάση για την προσέλκυση επενδύσεων που οδηγεί στην ανάπτυξη.

Και τούτο γιατί η παραγωγή πλούτου μπορεί να επιτευχθεί με την κινητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου και την απαραίτητη συμβολή του τραπεζικού συστήματος.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Στα τέλη Ιουλίου θα εκταμιευθούν τα πρώτα 3,7 δις ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους άλλα 4 δις ευρώ. Έτσι , η Ελλάδα θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς μια προσπάθεια αναγέννησης και ανασυγκρότησης της χώρας. Και τούτο γιατί έτσι θα στηριχθούν έργα και μεταρρυθμίσεις ικανών να αλλάξουν πραγματικά την Ελλάδα.

Στα σημαντικότερα έργα περιλαμβάνονται ο οδικός άξονας Ε-6, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, ο προαστιακός της Δυτικής Αττικής, τα ηλεκτρονικά διόδια, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, η υπογειοποίηση των δικτύων μεταφοράς ρεύματος σε αστικές και δασικές περιοχές, εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, δημόσιων και επιχειρηματικών κτηρίων, η δημιουργία σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης σε όλη την χώρα με σκοπό την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων σχεδόν για όλη τη χώρα που θα βελτιώσουν καθοριστικά τη ζωή και θα επαυξάνουν τις αξίες σε αυτές.

Είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία απαιτείται να οδηγηθεί προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, πράσινο παραγωγικό μοντέλο με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας προσβάσιμο σε όλους.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι προβλέπεται και η ψηφιακή αναβάθμιση των Πανεπιστημίων και η συνεργασία με κοινή δράση και κοινά σχήματα με ιδιωτικές εταιρείες για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης.

Επίσης σημαντικό είναι ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηριχθεί η επαγγελματική κατάρτιση που είναι σήμερα ιδιαίτερα αναγκαία και χρήσιμη. Θα προωθηθεί η συστηματική και διαρκής αξιολόγηση των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση. Θα συσταθεί Εθνικό συμβούλιο για τις Δεξιότητες. Επίσης, οριζόντια προγράμματα κατάρτισης σε νέες δεξιότητες όπως: ψηφιακές, πράσινες και ήπιες.

Πέρα από τις επιχορηγήσεις κεντρική θέση στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει το κομμάτι των δανείων και της χρηματοδότησης των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Τα 13 δις ευρώ που θα δανειστεί το Ελληνικό Δημόσιο από την Ευρώπη θα μεταφερθούν ατόφια στους ιδιώτες επενδυτές με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Έτσι, θα υποστηριχθούν ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 31 δις ευρώ, οι οποίες θα συγχρηματοδοτούνται από ιδιωτικά και τραπεζικά κεφάλαια. Η συμβολή του τραπεζικού τομέα θεωρείται κρίσιμη για την κατανομή των πόρων σε έργα που θα επηρεάσουν σημαντικά την ταχεία μετάβαση σε μια μακροχρόνια βιώσιμη οικονομία. Παράλληλα, η μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους συνιστά ισχυρό κίνητρο για άσκηση επιχειρηματικών επενδύσεων.

Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει:

α. επιδοτήσεις αγροτικών επενδύσεων σε τομείς όπως η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, ο εκσυγχρονισμός εκμεταλλεύσεων και ο αγροτουρισμός.

β. Ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ αγροτών (οριζόντια συνεργασία) και μεταξύ αγροτών, μεταποίησης και εξωστρέφειας. γ. Ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας.

Συνεπώς, το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης προωθεί προγράμματα που βελτιώνουν τις δεξιότητες, και τις επαγγελαμτικές προοπτικές, διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και οδηγεί σε προγράμματα επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη στην χώρα μας. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, παράλληλα με τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ανάπτυξη της χώρας θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, θα ενισχυθεί η παραγωγικότητα, αλλά και θα οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Θα έχουμε ταχεία μετάβαση σε μία βιώσιμη οικονομία.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργού Παιδείας / π. Βουλευτή Ν. Καρδίτσας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ