Τι σημαίνουν οι αριθμοί SPF στο αντηλιακό και τι πρέπει να γνωρίζουμε για να είμαστε ασφαλείς στον ήλιο;

Το SPF, για συντομία «Sun Protection Factor», δηλώνει πόσο αποτελεσματικό είναι ένα αντηλιακό στην επιδερμίδα από τις ακτίνες UVB. Οι ακτίνες UVB είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβη στο δέρμα, που σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση ένα ηλιακό έγκαυμα μέχρι καρκίνο του δέρματος.

Ο αριθμός SPF του αντηλιακού ενημερώνει για το πόσο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας πριν το δέρμα μας αντιδράσει στις ακτίνες του ήλιου. Οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν ένα ήπιο κοκκίνισμα μέχρι ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Για παράδειγμα, εφαρμόζοντας ένα αντηλιακό με SPF 30 στο δέρμα μας, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί 30 φορές περισσότερο χρόνο για να καεί από ό, τι αν δεν φορούσαμε κανένα απολύτως αντηλιακό.

Ωστόσο, η ετικέτα SPF ενός αντηλιακού προϊόντος δεν μπορεί να καθορίσει το χρόνο έκθεσης του δέρματός μας στον ήλιο. Αυτό εξαρτάται στην πραγματικότητα από τον τύπο του δέρματός μας, την ποσότητα αντηλιακών που έχουμε εφαρμόσει, την ένταση του ηλιακού φωτός και την βαθμολογία SPF του αντηλιακού μας.

Πώς αντιδρούν οι διαφορετικοί τύποι δέρματος στην έκθεση στον ήλιο;


Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τύπο δέρματος. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ζουν σε κρύα κλίματα, με λιγότερες ηλιόλουστες ημέρες και συννεφιασμένο ουρανό συχνά έχουν λευκότερο δέρμα. Στον αντίποδα οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές υψηλής έκθεσης στον ήλιο συχνά αναπτύσσουν μεγαλύτερη ποσότητα μελανίνης, γεγονός που τους κάνει σκουρόχρωμους.

Τα άτομα με τους πιο ανοιχτόχρωμους τόνους δέρματος τείνουν να είναι πιο ευάλωτα σε βλάβες από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο επιρρεπείς στο ηλιακό έγκαυμα και έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα με πιο σκούρους τόνους δέρματος συνήθως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και ηλιακού εγκαύματος, καθώς δεν είναι τόσο ευαίσθητο το δέρμα τους στο φως του ηλίου. Ωστόσο, οι άνθρωποι όλων των τόνων του δέρματος θα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζουν αντιηλιακό για να αποφευχθεί οποιαδήποτε βλάβη από τις ακτίνες UVB και UVA στην επιδερμίδα τους.

Πόσο αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιούμε;


Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά η ποσότητα αντηλιακών που εφαρμόζετε στην επιδερμίδα σας είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στο πόσο χρόνο μπορείτε να περάσετε με ασφάλεια εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε περίπου 2 χιλιοστόγραμμα αντηλιακών ανά εκατοστό του δέρματός σας για να καλυφθεί και να προστατευθεί επαρκώς. Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Ως μέσος ενήλικας, χρειάζεστε περίπου 2 κουταλιές της σούπας αντηλιακό για να καλύψετε τις εκτεθειμένες περιοχές του προσώπου και του σώματός σας, με σχεδόν το ένα τρίτο του να πηγαίνει στο πρόσωπό σας.

Το αντηλιακό πρέπει επίσης να εφαρμόζεται ξανά κάθε 2 ώρες για σωστή κάλυψη και να εφαρμόζεται πάντα τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, υπάρχει συνήθως ένα χρονικό πλαίσιο 30 λεπτών πριν από την έκθεση στο νερό για αδιάβροχο αντηλιακό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν πολύ λιγότερη ποσότητα αντηλιακού από ό, τι χρειάζονται πραγματικά. Αυτό τους οδηγεί να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού προϊόντος αφού παθαίνουν ηλιακό έγκαυμα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.onmed.gr/ygeia/story/396857/ti-simainoyn-oi-diaforetikoi-arithmoi-spf-sto-antiliako

Photo by Onela Ymeri on Unsplash

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ