Τι είναι η μυασθένεια;

Η μυασθένεια είναι μία χρόνια αυτοάνοση νευρομυϊκή νόσος. Ο όρος αυτοάνοση σημαίνει ότι ο ίδιος ο οργανισμός αναγνωρίζει τις δομές της νευρομυϊκής σύναψης (σημείο σύνδεσης του νεύρου με τον αντίστοιχο μυ) ως ‘ξένες’ και προσπαθεί μέσω της παραγωγής αντισωμάτων να τις καταστρέψει.

Πού οφείλεται η μυασθένεια

Η μυασθένεια είναι αποτέλεσμα διαταραχής της νευρομυϊκής σύναψης, της περιοχής δηλαδή σύνδεσης του νεύρου με το μυ. Στα υγιή άτομα, η φυσιολογική λειτουργία της νευρομυϊκής σύναψης εξασφαλίζει τη μεταφορά του ηλεκτρικού σήματος από το νεύρο στο μυ, με αποτέλεσμα τη σύσπαση του μυός. Αντίθετα, στα άτομα με μυασθένεια, ο οργανισμός αναγνωρίζει τις δομές της νευρομυϊκής σύναψης ως ‘ξένες’, παράγοντας μία σειρά από αντισώματα που προκαλούν διαταραχή της λειτουργίας της. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή η ομαλή μυϊκή σύσπαση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυασθένειας;

Ορισμένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της μυασθένειας είναι:

  1. Η πτώση και η αδυναμία σύσφιξης των βλεφάρων, η οποία επιδεινώνεται ύστερα από κόπωση
  2. Η αλλαγή της χροιάς της φωνής (ένρινη ομιλία)
  3. Δυσκολίες στην αναπνοή ή στην κατάποση, ιδιαίτερα μετά από κόπωση
  4. Η εμφάνιση διπλωπίας (οι ασθενείς σημειώνουν χαρακτηριστικά ‘τα βλέπω διπλά γιατρέ‘)
  5. Η αδυναμία των άκρων (χεριών ή ποδιών)

Ποια είναι η θεραπεία της μυασθένειας;

Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση αγωγής από το στόμα (Mestinon ή/και κορτιυόνη) ή τη χρήση ανοσοσφαιρινών υποδόρια /ενδοφλέβια ή την επιπρόσθετη χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως σε νεαρά άτομα που έχουν θετικό τεστ για αντισώματα και βρίσκονται στα πρώτα 2 χρόνια της ασθένειας, μπορεί να προταθεί η χειρουργική αφαίρεση του θύμου αδένα, η οποία πιθανό να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της μυασθένειας. Η θυμεκτομή επιβάλλεται σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει όγκος του αδένα.

Πηγή: https://www.iatronet.gr

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ