Τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα για το 2022

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο μετατρέπουν τις χιονισμένες πλαγιές των βουνών στην Ελλάδα στον αγαπημένο τους χειμερινό προορισμό για να κάνουν σκι και snowboarding. Σε αυτό το άρθρο θα ταξιδέψουμε στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας, τα οποία είναι σε λειτουργία το 2022.

Χ.Κ. Βασιλίτσας

Σε μια από τις χαρισματικές γωνιές της Πίνδου, στο όρος Βασιλίτσα, αξεπέραστης ομορφιάς και γοητείας, σε απόσταση 42 χλμ. από τα Γρεβενά, στο χωριό Σμίξη, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού βρίσκονται στις ψηλότερες πλαγιές του όρους Λίγγος και έχει μεγάλη σεζόν χρονικής διάρκειας αφού τα χιόνι είναι πολύ έως την άνοιξη.

Διαθέτει δυο εναέριους αναβατήρες συνολικού μήκους 1.800 μέτρων, baby lift, 3 κυλιόμενους αναβατήρες, 12 πίστες συνολικού μήκους 7.500 μέτρων, τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα (3.860μ.), πίστα χιονοσανίδας, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και σχολές σκι, ξενώνα καθώς και δυο σαλέ. Για περισσότερες πληροφορίες:

1. http://www.vasilitsa.com

2. https://xionodromika.gr/ski-centers/xionodromiko-kentro-vasilitsas/

Χ.Κ. Καϊμακτσαλάν

Το Χιονοδρομικό κέντρο Βόρας Καϊμακτσαλάν βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό, δίπλα στα σύνορα με τα Σκόπια. Το όρος Καϊμάκτσαλαν ή Βόρας
έχει υψόμετρο 2.524μ. και είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

Το Καϊμάκτσαλαν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο όσο και για τους φυσιολάτρεις. Στις περιοχές κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας Καϊμάκτσαλαν, βρίσκονται χωριά όπως ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Παναγίτσα, Λουτρά Πόζαρ, όπου υπάρχουν ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας.

Το κέντρο διαθέτει συνολικά δεκατρείς πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, οι οποίες εξυπηρετούνται από τέσσερις διαφορετικούς αναβατήρες. Για περισσότερες πληροφορίες:

1. http://www.kaimaktsalan.gr

2. https://xionodromika.gr/ski-centers/xionodromiko-kentro-kaimaktsalan-voras/

Χ.Κ. Καλαβρύτων

Οι επισκέπτες στα Καλάβρυτα ξεπερνούν κάθε χρόνο τους 100.000 και στην πλειονότητά τους είναι νεαρής ηλικίας και όλων των επιπέδων σκιέρ. Το Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων είναι το πιο κοντινό χιονοδρομικό στην Αθήνα και υποδέχεται σκιερ και μη με μία βάρκα.

Διαθέτει άνετους χώρους για παρκάρισμα, σταθμό πρώτων βοηθειών, δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολή εκμάθησης. Η καφετέρια του σαλέ τις βραδιές που υπάρχει νυχτερινό σκι μετατρέπεται σε μπαρ και χτυπάει κόκκινο.

Υπάρχουν συνολικά οκτώ αναβατήρες και δεκατρείς πίστες που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, συνολικού μήκους 20 χλμ. Οι δρόμοι εκχιονίζονται όλο το 24ωρο και η πρόσβαση σε αυτό από τα Καλάβρυτα είναι πάντα εύκολη και ιδιαίτερα όμορφη, μέσα από το ελατοδάσος. Για περισσότερες πληροφορίες:

1. http://www.kalavrita-ski.gr

2. https://xionodromika.gr/ski-centers/xionodromiko-kentro-kalavriton/

Χ.Κ. Παρνασσού

Ο Παρνασσός είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας και συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό σκιέρ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1976 και από τότε άλλαξε κυριολεκτικά την οικονομική και κοινωνική μορφή της γύρω περιοχής.

Η Αράχωβα, οι Δελφοί, η Αγόριανη, ο Πολύδροσος, η Ιτέα και γενικά οι περιοχές που εφάπτονται του ορεινού όγκου του Παρνασσού απέκτησαν μεγάλη οικονομική αξία. Το βουνό δέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών.

Το χιονοδρομικό του τερέν απλώνεται σε δύο διαφορετικές περιοχές, τα Κελλάρια και τη Φτερόλακκα. Το 2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του εκσυγχρονισμού του που αφορούσε τα Κελλάρια. O νέος υπερσύγχρονος αναβατήρα τύπου Combi με την ονομασία «Αφροδίτη – Βάκχος» περιλαμβάνει τον αποσυμπλεκόμενο αναβατήρα με 8-θέσιες καμπίνες (8 MGD) «Αφροδίτη» και τον αποσυμπλεκόμενο αναβατήρα με 6-θέσιες καρέκλες και 8-θέσιες καμπίνες (6/8 CGD) «Βάκχος». Οι δύο αναβατήρες συνδέονται στον ενδιάμεσο σταθμό στα Κελλάρια 1950 και έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν συνδυαστικά ή ανεξάρτητα.

Επίσης, το 2014 το Χ.Κ. Παρνασσού απέκτησε του ειδικό σήμα λειτουργίας Τουριστικών Υποδομών από τον ΕΟΤ, με την πιστοποίηση «ELOT EN ISO 14001:2004» από την QMSCERT. Για περισσότερες πληροφορίες:

1. https://parnassos-ski.gr

2.https://xionodromika.gr/ski-centers/xionodromiko-kentro-parnassou/

Χ.Κ. Βιτσίου

Μπορεί να έχει σχετικά μικρό μέγεθος, αλλά το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι, είναι ένα πανέμορφο χιονοδρομικό μέσα σε ένα τοπίο που αποζημιώνει τον επισκέπτη. Στα υπέρ του θα μπορούσε να προσθέσει κανείς και την πολύ μικρή του απόσταση από την πόλη της Καστοριάς, που είναι μόλις 22 υπέροχα χιλιόμετρα διαδρομής μέσα στο δάσος.

Οι πίστες του είναι χαραγμένες ανάμεσα σε δέντρα οξιάς, έχουν κοινή αφετηρία και εξυπηρετούνται από τον ίδιο αναβατήρα. Είναι ανοιχτό για σκι τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, αλλά και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 14:00 – 17:00.

Είναι ανοιχτό για σκι τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, αλλά και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 14:00 – 17:00. Διαθέτει ένα διώροφο σαλέ με καφετέρια και εστιατόριο, ένα πολύ ωραίο snowbar και άνετο πάρκινγκ. Για περισσότερες πληροφορίες:

1. http://sxokast.blogspot.gr

2. https://xionodromika.gr/ski-centers/xionodromiko-kentro-vitsiou-kastoria/

Χ.Κ. Ανηλίου

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου Μετσόβου είναι το νεότερο χιονοδρομικό resort της χώρας διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders, αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι.

Το Χ.Κ. Ανηλίου βρίσκεται σε απόσταση 17 λεπτών από την γραφικό Μέτσοβο.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα διθέσιο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων, δύο ολοκαίνουργια συρόμενα 280 και 300 μέτρων, δύο baby lifts 80 και 120 μέτρων και δύο χιονοστρωτήρες. Οι λάτρεις του χιονιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε υψόμετρο 1850 μέτρων ατέλειωτες καταβάσεις. Εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό μέσω της Εγνατίας Οδού. Για περισσότερες πληροφορίες:

1.http://www.aniliopark.gr

2.https://xionodromika.gr/ski-centers/xionodromiko-kentro-aniliou-metsovo/

Χ.Κ. Μετσόβου Πολιτσιές

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πολιτσιές ή Προφήτης Ηλίας ήταν επί σειρά ετών το μεγαλύτερο χιονοδρομικό του Μετσόβου μέχρι να ανοίξει το Ανήλιο. Βρίσκεται πάνω στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων, κοντά στην Κατάρα. Το υψόμετρο του κυμαίνεται από τα 1360 μέτρα μέχρι τα 1620. Έχει δύο συρόμενους αναβατήρες με μήκος 700 και 550 μέτρα αντίστοιχα κι ένα baby lift 150 μέτρων. Διαθέτει Σαλέ με εστιατόριο και καφέ, σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης σκι. Για περισσότερες πληροφορίες:

1. https://www.facebook.com/pg/Χιονοδρομικό-κέντρο-Μετσόβου-Metsovo-Ski-Center-1382031011933153

2.https://xionodromika.gr/ski-centers/xionodromiko-kentro-metsovou-politsies/

Χ.Κ. Πισοδερίου

Το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου είναι ένα αρκετά μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο περιβάλλεται από ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Από την κορυφή του χιονοδρομικού η θέα προς τις λίμνες των Πρεσπών είναι απίστευτη, ενώ οι διαδρομές των πιστών ανάμεσα από τις οξιές δίνουν μια άλλη διάσταση και ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σε λειτουργία χιονοδρομικά κέντρα, αφού ο πρώτος του συρόμενος αναβατήρας τοποθετήθηκε το 1967. Η Βίγλα σήμερα διαθέτει πολλούς αναβατήρες και πίστες και ένα από τα ομορφότερα σαλέ που υπάρχουν στα ελληνικά βουνά. Για περισσότερες πληροφορίες:

1. http://www.vigla-ski.com

2.https://xionodromika.gr/ski-centers/xionodromiko-kentro-pisoderi-vigla/

Χ.Κ. Βελουχίου

Το Καρπενήσι διαθέτει το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου Καρπενησίου, ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Βρίσκεται στο όρος Βελούχι στην τοποθεσία Διαβολότοπος. Υπάρχουν συνολικά 5 αναβατήρες και 15 πίστες εκ των οποίων 3 είναι off piste, που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας.

Στο χιονοδρομικό λειτουργεί σαλέ με ενοικιάσεις και αγορά χιονοδρομικού εξοπλισμού και μπαρ με θέα στις πίστες. Υπάρχει επίσης, η δυνατότητα διαμονής στο ορειβατικό καταφύγιο, μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όποιον τη δοκιμάσει, αφού το τοπίο στην περιοχή θυμίζει βόρεια Ευρώπη. Για περισσότερες πληροφορίες:

1. http://www.velouxi.gr

2. https://xionodromika.gr/ski-centers/xionodromiko-kentro-karpenisiou-velouxi/

Πηγή: https://xionodromika.gr/enimerosi/

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ