Σόφια: Το διαμάντι της Βουλγαρίας

Ένας από τους καλύτερους προορισμούς στα Βαλκάνια σάς επιφυλάσσει εκπλήξεις και εικόνες που θα σας αποζημιώσουν για την επιλογή σας! Πάρτε ιδέες για το τι να δείτε και να κάνετε από την παρακάτω λίστα και ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στη Σόφια!

Ο Καθεδρικός Ναός της Σόφιας

O Καθεδρικός Ναός της Θεού σοφίας στη Σόφια, είναι Βουλγαρικός Ορθόδοξος καθεδρικός στη Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Χτισμένος σε Νεοβυζαντινό ρυθμό, είναι ο καθεδρικός ναός του Πατριάρχη της Βουλγαρίας και ένας από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους καθεδρικούς στον κόσμο. Ο Καθεδρικός του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι καταλαμβάνει έκταση 3.170 τετρ. μέτρων και χωράει στο εσωτερικό του 10.000 ανθρώπους. Είναι οτρίτος μεγαλύτερος καθεδρικός στη Βαλκανική Χερσόνησο και ο 11ος κατά σειρά μεγαλύτερος ναός της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τα Κεντρικά Λουτρά και το Μουσείο Ιστορίας

Η Σόφια είναι μια πόλη γεμάτη ιαματικές πηγές, που προσέλκυαν πλήθος κόσμου από τον μεσαίωνα. Τα Οθωμανικά λουτρά, που καταστράφηκαν και χτίστηκαν ξανά από την αρχή, ήταν μέρος της «κληρονομιάς» που άφησε το οθωμανικό καθεστώς. Το 1913, στη θέση των οθωμανικών λουτρών χτίστηκαν τα Κεντρικά Λουτρά, τα οποία παρέμειναν ανοιχτά έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Αυτό που θα δείτε όταν τα επισκεφθείτε είναι οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις τους σε νεο-βυζαντινό στιλ, ο χαρακτηριστικός θόλος της κορυφής και το κεντρικό σιντριβάνι που αναβλύζει θερμά ιαματικά νερά. Σήμερα, το κτίριο στεγάζει το Μουσείο Ιστορίας, ένα σύγχρονο μουσείο που εγκαινιάστηκε το 2015 και φιλοξενεί πάνω από 1.000 εκθέματα από το 6.000 π.Χ. μέχρι και σήμερα.

Το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού

Το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού είναι ένα σημείο-ορόσημο του κομμουνιστικού καθεστώτος, από το οποίο θα περάσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη Σόφια. Χτισμένο το 1981 για να προπαγανδίζει την τέχνη και την κουλτούρα της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Βουλγαρίας, το παλάτι κλείνει μέσα σε μια έκταση 15.000 τμ. εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους, θέατρα, κινηματογραφικές αίθουσες, γκαλερί. Πολλά από τα δωμάτιά του, κοσμούν πίνακες και αγάλματα μεγάλης αξίας. Ξεχωριστή θέση έχει ένας μπρούντζινος ήλιος στην πρόσοψή του, που αναπαριστά τον ήλιο που στόλιζε τα παραδοσιακά βουλγαρικά σπίτια.

Το πάρκο Borisova Gradina

Το πιο διάσημο και ιστορικό πάρκο της Σόφιας δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1880, κατά τη διάρκεια της «Βουλγαρικής Αναγέννησης». Για να ολοκληρωθεί, χρειάστηκαν 50 χρόνια και τρεις διαφορετικοί αρχιτέκτονες. Την εποχή που ανέλαβε τα ηνία ο τελευταίος, μπήκαν και οι «σοβιετικές πινελιές» στο πάρκο, δηλαδή τα αγάλματα και προτομές που το στολίζουν.

Η Λεωφόρος Vitoshka

Εδώ είναι το μέρος που θα κάνετε τη βόλτα σας, θα δείτε βιτρίνες, θα πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας και θα καθίσετε για φαγητό. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα δρόμο στον οποίο θα βρείτε ό,τι κι αν αναζητήσετε, αφού είναι ο πιο εμπορικός της πόλης. Από διάσημες ετικέτες μόδας, μέχρι το εθνικό παλάτι του πολιτισμού, το σπίτι του διάσημου ποιητή Peyo Yavorov και άλλα διάσημα κτήρια, η λεωφόρος Vitoshka σίγουρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας για κάποιες ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://gr.skyscanner.com/news/inspiration/σοφια-τι-να-δω-και-τι-να-κανω-αξιοθεατα

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ