Στέφανος Λόλας: Πρεσβεύουμε τον πολιτισμό και την παράδοση της Ελλάδας..

Τα Μικρασιατικά νανουρίσματα αλλά και οι ήχοι από την όμορφη Ήπειρο και Θεσσαλία, ήταν τα πρώτα ακούσματα για τον Στέφανο Λόλα.. Πηγή έμπνευσης, η Νέα Αρτάκη με Μικρασιατικό άρωμα. Νέος, φιλόδοξος, εγωιστής, ταλαντούχος, με στόχο να κρατηθεί η παράδοση.. Μας ταξιδεύει στον πολιτισμό της Ελλάδας.. 

1.Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το χορό;

Ο πολιτισμός της Ελλάδας, τα έθιμα και οι παραδόσεις της, είναι ό, τι μεγαλύτερο υπάρχει παγκοσμίως. Έθιμα και παραδόσεις που όποιος/α ασχολείται μαζί τους, καταλαβαίνει το μέγεθος και την κουλτούρα της χώρας μας. Ένας κόσμος γεμάτος ήθη και αξίες. Ήταν αναπόφευκτο να μην ασχοληθώ με το χορό όταν από πολύ μικρός είμαι στο χώρο της παράδοσης. Σε συνεπαίρνει, σε μαγεύει ο τεράστιος πλούτος της ιστορίας μας, που μέσα από τους χορούς μαθαίνεις κομμάτια της ιστορίας που είναι άγνωστα. Δε διδάσκονται πουθενά.

2.Πόσα χρόνια διατηρείτε τη σχολή χορού;

Ο πολιτιστικός χορευτικός σύλλογος ‘Η Αναπάλη’, δημιουργήθηκε το 2014 από μια ομάδα νέων ανθρώπων που ασχολούνται και αγαπάνε την παράδοση. Όλοι μας, ασχολούμαστε με το χορό. Η Δέσποινα Δερμάτη, απόφοιτος ΤΕΦΑ Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς. Ο Δημήτρης Καρβέλας, που είναι ένας εξαιρετικός δάσκαλος και είναι χαρά μας που τον έχουμε δίπλα μας. Και ο Δημήτρης Μαστραντώνης, που είναι Αντιπρόεδρος του συλλόγου, τρέξαμε για να γίνει το όνειρο, πραγματικότητα. Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα ήταν και είναι οι άνθρωποι που είναι δίπλα μας σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας εγχείρημα. Τα μέλη του συλλόγου!

 

3.Γιατί επιλέξατε τους παραδοσιακούς χορούς; Έχει σχέση με τα ακούσματά σας;

Με μητέρα από την Αρτάκη της Μικράς Ασίας και με πατέρα από το Μεσολούρι Γρεβενών, καταλαβαίνετε ότι τα ακούσματα μου ήταν παραδοσιακά. Νανουρίσματα Μικρασιάτικα, γλέντια με ήχους από Ήπειρο και Θεσσαλία, ήταν αδύνατο να μην αγαπήσω το χορό και τα τραγούδια του τόπου μας. Άλλωστε 5 χρονών, πήρα τον πατέρα μου από το χέρι και τον πήγα εγώ ο ίδιος να με γράψει στους παραδοσιακούς χορούς.

4.Γιατί να προτιμήσει κάποιος το σύλλογό σας;

Είμαστε μια ομάδα δασκάλων, οι οποίοι κάθε μέρα βελτιωνόμαστε ατομικά και συλλογικά. Θέλουμε τα παιδιά του συλλόγου που αυτήν τη στιγμή φτάνουν τα 100, να πάρουν σωστές βάσεις. Να μάθουν την αυθεντικότητα των χορών. Την ιστορία της Ελλάδας μέσα από τους χορούς, τα ήθη και τα έθιμά μας, αυτό ισχύει και για τα μεγάλα μας παιδιά που είναι ενεργά μέλη του συλλόγου. Έχουμε εξαιρετικό κλίμα. Όλοι μια ομάδα, μια οικογένεια. Αυτό που έχω να πω όμως είναι, πως ο κόσμος πρέπει να πάει κοντά στην παράδοση του τόπου μας. Να αγκαλιάσει τους συλλόγους. Ανεξαρτήτως συλλόγου, να έρθουν όλοι κοντά στην παράδοσή μας. Είναι σημαντικό.

5.Είστε πολυσυζητημένος στο χώρο σας.. Τι σας έκανε να ξεχωρίσετε;

Δε θεωρώ ότι έχω ξεχωρίσει ή ότι είμαι πολυσυζητημένος σε σχέση με άλλους συναδέλφους. Όλοι προσπαθούμε να κρατήσουμε την παράδοσή μας ζωντανή. Ο τρόπος διδασκαλίας αλλάζει μόνο. Και φυσικά πρέπει να έχουμε χαμηλό προφίλ. Να σεβόμαστε αυτό που κάνουμε, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Για έναν από τους λόγους που είμαι περήφανος είναι, ότι έχω κόσμο που με πιστεύει και με στηρίζει. Και φυσικά περήφανος για τους συναδέλφους που έχω δίπλα μου στο σύλλογο.

6.Υπάρχει βοήθεια και στήριξη από φορείς;

Στήριξη από τους φορείς υπάρχει όσο μπορούν και έχουν τη δυνατότητα. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι, οπότε σωστά προσπαθούν να στηρίζουν ισόποσα όλους τους συλλόγους και έτσι είναι το σωστό και το πρέπον. Αν και θεωρώ ότι θα έπρεπε οι σύλλογοι να έχουν τη στήριξη και την προσοχή των φορέων της κάθε πόλης πιο ζεστά και ουσιαστικά..

 

7.Τα τμήματα που έχετε αφορούν ενήλικες;

Φυσικά δεν αφορούν μόνο ενήλικες. Υπάρχουν 6 παιδικά τμήματα που φτάνουν συνολικά τα 100 παιδιά. Και άλλα 6 τμήματα μεγάλων (παιδιών) που φτάνουν τα 80 άτομα. Ξεχωριστό τμήμα Κρητικών χορών και επίσης ξεχωριστό τμήμα Ποντιακών χορών. Επίσης, από φέτος έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε συνεργάτη του συλλόγου τον Κύριο Ζαχαρία Καρούνη, που μας κάνει μαθήματα παραδοσιακών τραγουδιών.

8.Ζείτε σε έναν πολύ όμορφο τόπο. Είναι πηγή έμπνευσης για εσάς;

Η Νέα Αρτάκη, είναι ένα μέρος πραγματικά μαγικό. Σου προσφέρει τα πάντα. Με καταπληκτικούς ανθρώπους.. Πρόσφυγες. Σε καθετί που κάνουν υπάρχει το Μικρασιατικό στοιχείο. Η ομιλία μας, τα φαγητά μας, όλα έχουν άρωμα Μικρασιατικό. Σαφώς ήταν η πόλη μου πηγή έμπνευσης, αλλά θεωρώ μεγάλη, ίσως τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης, τους γονείς μου, που ήταν και είναι δίπλα μου σε ό, τι κάνω, που με μεγάλωσαν με αξίες. Τους ευχαριστώ που με έκαναν αυτό που είμαι.

9.Σας έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνετε συνεργασίες με ανθρώπους αλλά και συλλόγους εκτός της περιοχής σας;

Κάθε χρόνο ο σύλλογος συνεργάζεται με χορευτικά από όλη την Ελλάδα. Γνωρίζουμε εξαιρετικούς ανθρώπους, μοναδικά μέρη, και τελικά αυτό που έχω καταλάβει είναι, πως μέσα από την παράδοση γνωρίζεις μέρη της Ελλάδας και ανθρώπους που δε θα υπήρχε περίπτωση να γνωρίσεις ποτέ. Ξεχωριστούς!

 

10.Είστε φιλόδοξος, με πολλά όνειρα. Κλείνοντας, θα ήθελα να μάθω τους στόχους σας..

Οι στόχοι μου είναι κάθε χρόνο ο σύλλογος να κάνει βήματα μπροστά. Να μην ξεφύγουμε ποτέ από το στόχο μας και το σκοπό που ανοίξαμε αυτόν το σύλλογο. Να κρατάμε τις παραδόσεις μας. Να μεταλαμπαδεύσουμε στα μεγάλα και στα μικρά παιδιά του συλλόγου, τις γνώσεις και την αγάπη μας για το χορό και τις παραδόσεις μας. Φυσικά με τους συναδέλφους δασκάλους, αλλά και με τον Ζαχαρία Καρούνη από φέτος στο σύλλογό μας, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πράγματα που θα μείνουν στον κόσμο. Με σεβασμό πάνω απ’ όλα σε αυτό που πρεσβεύουμε. Τον πολιτισμό και την παράδοση της Ελλάδας.

11.Μέρες γιορτινές, μέρες αγάπης.. Μια ευχή..

Εύχομαι σε όλο τον κόσμο, υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό! Και να είστε κοντά σε αυτούς που σας αγαπούν και αγαπάτε. Και όπου μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να βοηθούμε. Άλλωστε αυτό είναι ο Έλληνας.. Περήφανος και τόσο εγωιστής με την καλή έννοια, που ακόμα μια φορά δε θα αφήσει ούτε το συνάνθρωπό του, ούτε τη χώρα του να πέσει. Αυτό είναι στο αίμα μας. Καλές γιορτές, ευτυχισμένα Χριστούγεννα!

 

 

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ