Γρηγόρης Πρεζεράκος: Ο Στρατός είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας

Γρηγόρης Πρεζεράκος. Διευθυντής του Στρατιωτικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά στο στρατιωτικό του γραφείο, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Μου έδωσε την ευκαιρία να δω και να ζήσω λίγες στιγμές της καθημερινότητάς του από μια τόση δύσκολη θέση που κατέχει. Μιλήσαμε για την όμορφη και πολλά υποσχόμενη πόλη μας, τη Λάρισα, για το πόσο περήφανος είναι για την καταγωγή του, για την εξαίρετη πορεία στις Ένοπλες Δυνάμεις, για το θεσμό της οικογένειας και για όσα τον εκπροσωπούν…

Μιλήστε μου για την διαδρομή σας στις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία και τις εμπειρίες που αποκομίσατε όλο αυτό το διάστημα της καριέρας σας μέχρι και σήμερα…

Η ιδέα να πετάς στον ουρανό μπορεί να γεννήθηκε στην παιδική μου ηλικία αλλά αργότερα ήταν που συνειδητοποίησα τα πραγματικά της οφέλη. Όξυνση της συναισθηματικής μου νοημοσύνης και της φαντασίας. Στόχευε ψηλά και να κοιτάς εκεί που θέλεις να πας, δεν λένε; Εγώ είμαι τυχερός γιατί απλά κατάφερα να το κάνω αυτό μέσα από το επάγγελμά μου. Η σταδιοδρομία μου ήταν μια ατελείωτη μάχη με πάνω από 3000 ώρες μέσα σε cockpit μαχητικών αεροσκαφών και έμαθα καθημερινά στη πράξη πως είναι να είσαι μαχητής. Μετά από εμπειρία σε επιτελικές θέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του ΝΑΤΟ, η σύνθεση της στρατιωτικής μου προσωπικότητας ολοκληρώθηκε. Η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας μου όμως ήταν όλες οι διοικητικές θέσεις και καθήκοντα, που μου ανατέθηκαν. Όπως υποδιοικητής στο ελληνικό top gun (Σχολή Όπλων Τακτικής), διοικητής μοίρας αεροσκαφών Phantom, υποδιοικητής και στη συνέχεια διοικητής της 110 Πτέρυγας Μάχης με κορυφαία ανάθεση διοίκησης να μου εμπιστευτούν τα ηνία της ένδοξης Σχολής Ικάρων, όπου προετοιμάζονται οι «μαχητές» του σήμερα και του αύριο, αλλά σημαντική στιγμή της είναι η θέση που κατέχω τώρα, ως Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

‘Είναι πρόκληση να δουλεύεις για τον Ανώτατο Άρχοντα της χώρας’

Η θέση του Διευθυντή του ΣΓ/ΠτΔ αποτελεί μεγάλη τιμή για έναν Αξιωματικό. Τι ακριβώς σημαίνει Στρατιωτικό Γραφείο της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας;

Η μεγάλη τιμή συνοδεύεται από μεγάλες υποχρεώσεις και ευθύνες, κάτι που ποτέ στη ζωή μου δεν φοβήθηκα να αναλάβω. Έχοντας μάθει να εργάζομαι ψηλά στον ουρανό για την πατρίδα μου η τιμή να μου εμπιστευτούν την Διεύθυνση του Στρατιωτικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας με έφερε στη θέση να το κάνω αυτό δουλεύοντας σαν να ήμουνα ψηλά, παραμένοντας στη γη. Μία πρόκληση που αποδέχτηκα και αισθάνομαι πολύ υπερήφανος. Το να δουλεύεις για τον Ανώτατο Άρχοντα της χώρας είναι πρόκληση. Η Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτοτελής διοικητικά και δημοσιονομικά λειτουργεί με αντίστοιχες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην άσκηση των καθηκόντων του. Η δική μας αποστολή είναι η τρέχουσα ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα στρατιωτικής φύσεως, η ρύθμιση θεμάτων εθιμοτυπίας που ανάγονται στις Ένοπλες Δυνάμεις και ο έλεγχος της Προεδρικής Φρουράς που αποτελεί υφιστάμενη μονάδα.

Το έργο του Στρατιωτικού Γραφείου είναι σημαντικό και σε αρκετούς τομείς έχει χαρακτηριστικά πρωτοτυπίας. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη δράση του και τις επιδιώξεις του με εσάς ως Διευθυντή;

Έκανα πράξη την φαντασία, που κέρδισα σαν μάχιμος πιλότος και ανέφερα προηγουμένως. Αυτή ήταν που γέννησε την πρωτοτυπία των ιδεών μου, και αποτέλεσε την βασική γραμμή του Στρατιωτικού Γραφείου. Ο στρατός μας είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας, είναι ένα κοινωνικό της υποσύνολο. Είμαστε όλοι μας ένα μοναδικό κομμάτι αυτού του υποσυνόλου, γιατί κάθε οικογένεια είχε, έχει η θα έχει ένα της μέλος στους στρατιωτικούς της κόλπους. Ανοίξαμε τις πύλες της Προεδρικής Φρουράς στο κοινό, ελεύθερα, με σκοπό να γίνουν όλοι κοινωνοί του έργου της και της αποστολής της. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό και κανένα μυστικό μέσα σε μια οικογένεια για να είναι υγιής, έτσι και σε εμάς δεν υπάρχει κανένα «άβατο» όταν σε αυτό υπάρχουν δικοί μας άνθρωποι. Με το δικαίωμα όλων να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της Π.Φ αλλά και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΣΓ της Προεδρίας της Δημοκρατίας δίνουμε ένα δυνατό παρόν στην ένωση κοινωνίας και Ενόπλων Δυνάμεων. Η έκθεση πινάκων της εξέλιξης των ευζωνικών στολών, έργων τέχνης του Γιάννη Μυλωνά, δωρεά του αείμνηστου Χαϊτογλου, που παρουσιάστηκε σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες κόσμο να γνωρίσει το σύμβολο του Έλληνα εύζωνα αλλά και την ιστορική του διαδρομή από το 1700 μέχρι τις μέρες μας. Η ιστορία είναι μία γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, έτσι και οι εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς ανήκουν σε αυτά τα κοινά ενωτικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Ελλήνων και της ιστορίας μας. Εκτός αυτών κινήσαμε τις διαδικασίες και πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία την έκδοση σειράς συλλεκτικών επετειακών γραμματοσήμων υπό του πλαισίου: «150 χρόνια Προεδρική Φρουρά». Σημαντική συνεισφορά στην διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς των Ελλήνων ήταν η ίδρυση του Ανοιχτού Αρχείου Εθνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών έχοντας εντάξει το γραφείο μας την Παραδοσιακή Ενδυμασία του «Βρακοφόρου του Αιγαίου» και την Θρακική Παραδοσιακή Ενδυμασία στις ήδη υπάρχουσες στολές του Ποντίου και Κρητικού αγωνιστή της Προεδρικής Φρουράς τιμώντας αυτές τις περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας για τους αγώνες και τους ήρωες που ανέδειξαν. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω μεταξύ άλλων και την πρωτοβουλία μας για την ετήσια αποστολή τμημάτων της Προεδρικής Φρουράς σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Αυστραλίας με σκοπό τη συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις της ομογένειας για την Εθνική Επέτειο του 1821 σε συνεργασία με τους Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν πλήρως τα έξοδα χωρίς καμία επιβάρυνση του δημοσίου συμφέροντος.

Τελικά κύριε Πτέραρχε, είστε Λαρισαίος;

Είμαι γεννημένος και μεγαλωμένος τη Λάρισα, η οποία βεβαίως αποτελεί πάντοτε την μόνιμη βάση μου. Ο πατέρας μου, ορμώμενος εκ Μάνης εγκαταστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 στη Λάρισα και παντρεύτηκε με την μητέρα μου, η οποία είχε γεννηθεί στη Λάρισα από γονείς Μικρασιάτες. Αγαπώ, σέβομαι και είμαι υπερήφανος για κάθε εκδοχή της καταγωγής μου αλλά είμαι «γέννημα-θρέμμα» Λαρισαίος.

Τι θα λέγατε εάν μας μιλούσατε για την «επόμενη μέρα»;

Θα επιθυμούσα στην κάθε επόμενη μέρα να κεφαλαιοποιώ την υγεία που μου χαρίζει ο Θεός και την μεγάλη επαγγελματική εμπειρία και σπουδές που μου χάρισε ο Ελληνικός Λαός. Να κεφαλαιοποιούνται κατά προτίμηση εν ειρήνη και οπωσδήποτε επ’ αγαθώ, όπου με καλέσουν να προσφέρω στο πλαίσιο της ιδιότητάς μου. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και το «κοινόν των Λαρισαίων», δηλαδή η «Λαρισαϊκή Λέσχη», και πιστέψτε με υπάρχει και εκεί «πεδίον δόξης λαμπρόν».

Ποια η σχέση σας με το «κοινόν των Λαρισαίων»;

Επιθυμούσα πάντοτε να μην είμαι απλός πολίτης αλλά ενεργός πολίτης. Η σύζυγός μου Κατερίνα, διετέλεσε νομαρχιακή σύμβουλος και αντινομάρχης. Εγώ από την άλλη εμπνεύστηκα και ίδρυσα την “Λαρισαϊκή Λέσχη”, έναν όμιλο προβληματισμού και πράξεων αφιερώνοντας χρόνο και προσφέροντας αγάπη σε οτιδήποτε αφορά την Λάρισα και κάθε Λαρισαίο προσωπικά που κατηγοριοποιεί και ταυτίζει τα προσωπικά του ενδιαφέροντα με αυτά της λέσχης. Ένας χώρο δράσης και όχι αντίδρασης, μία πρωτότυπη ένωση με τη Λαρισαϊκή κοινωνία, μία ανοιχτή αγορά ιδεών. Η στήριξη που προσφέρεται από τον κόσμο της Λάρισας είναι μεγάλη και περιμένουμε ακόμα περισσότερο κόσμο, που τον ενδιαφέρει η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, η ενημέρωση και επιμόρφωση, και πάνω απ’ όλα ο υγιής προβληματισμός.

Οικογένεια και καθήκον. Ποια είναι τα μυστικά της διατήρησης ισορροπίας μεταξύ τους;

Πυλώνες της επιτυχίας και εξέλιξής μου ήταν πάντοτε η Κατερίνα η γυναίκα μου και τα δύο μου παιδιά, ο Ηλίας και η Αθηνά, που δεν σταμάτησαν να με κάνουν να αισθάνομαι περήφανος για τον εξαίρετο χαρακτήρα τους και την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως πολιτικός μηχανικός ο υιός και ως αρχιτέκτων η κόρη. Για έναν αξιωματικό η τιμή και το καθήκον αποτελούν τα ύψιστα αγαθά και μέσα σε αυτά δεν θα μπορούσε να λείπει για εμένα η οικογένειά μου. Η αγάπη, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια είναι χαρακτηριστικά που διέπουν όχι μόνο τη στρατιωτική μου οικογένεια αλλά και τη προσωπική μου οικογένεια. Αυτές οι λέξεις για την οικογένεια Πρεζεράκου, δεν είναι απλά λέξεις, είναι αρετές και σταθερές αξίες αυτής της ισορροπίας που λέτε… και για εμένα, την Κατερίνα τον Ηλία και την Αθηνά είναι αδιαπραγμάτευτες.

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ