Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Βασιλάκος: Είχα πλήρη στήριξη στην απόφασή μου.

Μετά από πολλά χρόνια γνωριμίας, είχα τη χαρά να συναντήσω τον Αρχιμανδρίτη πάτερα Θεόφιλο Βασιλάκο. Φιλικός, ευγενικός, με το θείο χάρισμα που τον διακρίνει, δέχτηκε να μας μιλήσει για την Μεγάλη Σαρακοστή… Από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Άγιο Πάσχα. Γιατί είναι τόσο σημαντική η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής; Αλλά και την απόφασή του να υπηρετήσει τον Θεό. Μας ανοίγει την καρδιά του και μοιράζεται μαζί μας όλα όσα ήθελε από παιδί. Η συνέχεια δική σας…

Φαντάσου πως μικρός έκανα ‘λειτουργίες’ στο σπίτι…

Είχα τη χαρά να σας γνωρίσω όσο ακόμη υπηρετούσατε στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου. Σήμερα, σας συναντώ στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμότειχου Ορεστιάδας και Σουφλίου…

Πέρασαν ήδη 10 χρόνια από την γνωριμία μας αλήθεια. Τον Ιούνιο του 2009 έλαβα τον πρώτο βαθμό ιεροσύνης, αυτόν του Διακόνου, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κύριο Ιγνάτιο και τον Οκτώβριο του 2011 τον δεύτερο, αυτόν του Πρεσβυτέρου, όπου και χειροθετήθηκα την ίδια μέρα Αρχιμανδρίτης. Εδώ όμως και 3 μήνες υπηρετώ στην ακριτική Μητρόπολη Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου στον Ιερό Ναό Παμμέγιστων Ταξιαρχών Ορεστιάδας.

Πότε και πώς αποφασίσατε να γίνετε Ιερέας;

Σε πολλούς ακούγεται περίεργο αλλά το λέω συνέχεια πως, από μικρός ήξερα το τι θέλω στη ζωή μου από το Δημοτικό μπορώ να σου πω. Φαντάσου πως μικρός έκανα » λειτουργίες» στο σπίτι… Νοιώθω λοιπόν, μεγάλη ευλογία και πλήρης που κατάφερα και έκανα το όνειρο της  ζωής μου πραγματικότητα.

Ο γνήσιος πιστός προσμένει την νηστεία!

Η οικογένεια σας πώς αντέδρασε στο άκουσμα ότι θα χειροτονηθείτε;

Είμαι από τους τυχερούς που έχουν γονείς με φόβο Θεού και απέραντη αγάπη και εμπιστοσύνη στα θέλω και τις αποφάσεις του παιδιού τους. Μπορώ λοιπόν να σου πω, πως είχα πλήρη στήριξη και στην απόφαση μου να μην είμαι κοντά τους και να χειροτονηθώ μακριά από την Αθήνα, αλλά προπαντός στην απόφασή μου να ακολουθήσω τον δρόμο του άγαμου κληρικού.

Έρχονται Άγιες μέρες και θα θέλαμε να μάθουμε για τη νηστεία και την κατάνυξη αυτών των ημερών…

Η νηστεία που κάνουν οι χριστιανοί κατά την περίοδο της μεγάλης τεσσαρακοστής είναι αρχαία συνήθεια που συναντάται στην Εκκλησία από τους αποστολικούς ακόμα χρόνους. Το νόημά της είναι ότι δια μέσου της στερήσεως ο πιστός καθαρίζει και προετοιμάζει ολόκληρη την ύπαρξή του ώστε να ζήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα Πάθη του Κυρίου. Η κάθαρση που επέρχεται με την Ανάσταση του Θεανθρώπου, ας μου επιτραπεί η φράση, επιβραβεύει την προσπάθεια. Ο γνήσιος πιστός προσμένει την νηστεία!

Γιατί δεν τρώμε κρέας την Καθαρά Δευτέρα;

Η Καθαρά Δευτέρα, είναι η πρώτη ημέρα της νηστείας της μεγάλης τεσσαρακοστής και οι πιστοί δεν τρώνε κρέας όχι μόνο την πρώτη αυτή ημέρα, αλλά και τις υπόλοιπες 46 που έπονται. Υπάρχει όμως, η συνήθεια για όσους δεν μπορούν να νηστέψουν όλη την περίοδο, να τιμούν με νηστεία την έναρξή της, δηλαδή την Καθαρά Δευτέρα.

Η νηστεία είναι ένα απέραντο πνευματικό πέλαγος, το οποίο για να καταφέρεις να διέλθεις χρειάζεσαι πολλά εργαλεία, τις αρετές.

Πότε ο άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει τη θεία κοινωνία;

Ο Κύριός μας λίγο πριν την Σταύρωσή του, στον Μυστικό Δείπνο, έδωσε την εντολή να τρώμε το Σώμα Του και να πίνουμε το Αίμα Του εάν θέλουμε να είμαστε ενωμένοι με Εκείνον. Ο μέγας Βασίλειος συμβουλεύει να κοινωνούμε τέσσερις φορές την εβδομάδα. Το ερώτημα λοιπόν δεν πρέπει να είναι κάθε πότε πρέπει να κοινωνούμε, αλλά πόσο συχνά θέλουμε να είμαστε ενωμένοι με τον Χριστό. Και μη ξεχνάτε, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος γι’ αυτό, παρά μόνο η τήρηση της εντολής Του που προανέφερα.

Η νηστεία θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλες αρετές για να είναι αληθινή;

Η νηστεία θα πρέπει να συνοδεύεται με την αρετή της διάκρισης. Μη νομίζουμε ότι καταφέραμε να φτάσουμε τα μέτρα νηστείας των ασκητών. Ας νηστέψει ο καθένας μας αυτό από το οποίο έχει εξάρτηση. Ένας χριστιανός χορτοφάγος τι θα νηστέψει; Επίσης, η νηστεία θα πρέπει να συνοδεύεται με την ταπείνωση, την προσευχή, την υπομονή, την ελεημοσύνη… Η νηστεία είναι ένα απέραντο πνευματικό πέλαγος, το οποίο για να καταφέρεις να διέλθεις χρειάζεσαι πολλά εργαλεία, τις αρετές.

Γιατί σαράντα μέρες; 

Σαράντα ημέρες, εις ανάμνηση της νηστείας που έκανε και ίδιος ο Κύριός μας στην έρημο.

Γιατί κοινωνούμε το βράδυ της Ανάστασης;

Κοινωνούμε το βράδυ της Αναστάσεως, όπως κοινωνούμε κάθε φορά που έχει Θεία Λειτουργία. Δε διαφέρει σε τίποτα η θεία κοινωνία της Αναστάσεως από οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου. Όλες οι θείες λειτουργίες έχουν αναστάσιμο χαρακτήρα. Η προετοιμασία μας παραμένει η ίδια είτε κοινωνήσουμε στην Ανάσταση είτε όχι.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον σεβασμιότατο Κύριο Δαμασκηνό…

Στην ακριτική μας Μητρόπολη νομίζω πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γιατί έχει ισχυρή προσωπικότητα και ξέρει να κρατάει ισορροπίες. Είναι εξαιρετικά φιλακόλουθος και του αρέσει να υπάρχει ευταξία σε όλα. Αλλά το ουσιαστικότερο για εμένα είναι (βιώνοντας το προσωπικά από την πρώτη στιγμή) πως στέκεται πραγματικός Πατέρας για όλους. Αφουγκράζεται τα προβλήματα όλων μας και το κυριότερο δίνει λύσεις πάντοτε με γνώμονα την αγάπη.

Σας μεταφέρω τις ευχές και τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού σε εσάς όλους που έχετε δημιουργήσει αυτήν την όμορφη ενημερωτική παρέα αλλά και στους αναγνώστες σας. Προσωπικά να ευχηθώ σε όλους καλή Σαρακοστή και με τη βοήθεια Του Θεού να αξιωθούμε και φέτος να φθάσουμε στο τέλος αυτού του πνευματικού αγώνα και να βιώσουμε το φως της Αναστάσεως Του Κυρίου στην ψυχή μας.

Σας ευχαριστούμε! 

Φωτογράφος: Χριστίνα Ευθυμίδου

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ