Στον συγγραφέα Αμπντουλραζάκ Γκούρνα το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Τανζανός μυθιστοριογράφος Αμπντουλραζάκ Γκούρνα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021, το οποίο ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (985.000 ευρώ).

Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο νησί της Ζανζιβάρης, αλλά έφτασε στην Αγγλία ως πρόσφυγας στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του, ήταν καθηγητής Αγγλικής και Μεταποικιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπερι. Άρχισε να γράφει ως 21χρονος εξόριστος και παρόλο που τα σουαχίλι ήταν η πρώτη του γλώσσα, τα αγγλικά έγιναν το λογοτεχνικό του εργαλείο.

Ο Γκούρνα, τα μυθιστορήματα του οποίου περιλαμβάνουν τα «Paradise» και «Desertion», γράφει στα αγγλικά και ζει στη Βρετανία. Έχει δημοσιεύσει συνολικά δέκα μυθιστορήματα και σειρά διηγημάτων.

Αιτιολογώντας την επιλογή της, η Ακαδημία ανέφερε ότι ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα βραβεύεται για την «ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα των προσφύγων μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ