Σταφιδόψωμο, από την Ελένη Κουμαντάνου

Υλικά συνταγής:

270 γραμμάρια φαρίν απ
90 ml ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Χυμό από 2 πορτοκάλια
1/2 κουταλιά του γλυκού baking powder
100 γραμμάρια σταφίδες

Εκτέλεση συνταγής:

Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι μας σε μια μπασίνα όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τις σταφίδες. Εάν οι σταφίδες θέλουμε να μαλακώσουν και να αρωματιστούν, μπορούμε να τις αφήσουμε για 1 ώρα μέσα σε κονιάκ ή σε λικέρ ή σε ένα αλκοολούχο ποτό, ακόμη και χυμό. Αφού λοιπόν δημιουργήσουμε μία εύπλαστη ζύμη προσθέτουμε στη ζύμη μας και τις σταφίδες χωρίς τα περαιτέρω υγρά τους.

Σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί, ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας, πιέζουμε έτσι ώστε να ανοίξει η ζύμη μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180′ για 20 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και μπορούμε να τη διατηρήσουμε για τις επόμενες 4 ημέρες σε δοχεία αεροστεγώς ή σε ειδικές σακούλες, έτσι ώστε να μην είναι εκτεθειμένα και να μην ξεραθούν.

*** Ιδανικό για νηστεία, για όλες τις ώρες, για σνακ, για πρωινό και για φίλους vegetarian. Είναι ελαφρύ, αφράτο, μυρωδάτο και πολύ τραγανό ζυμάρι.

Ελένη Κουμαντάνου
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ