Σεβάσου εσένα για να σε σεβαστούν και οι άλλοι..!

Πόσες και πόσες φορές στο βωμό της αγάπης και του εγωισμού αναγκαστήκαμε να δείξουμε τη δέουσα σκληρότητα προκειμένου να επανέλθουν τα πράγματα σε τάξη, προκειμένου να κερδίσουμε το πάνω χέρι και να αποδείξουμε στους άλλους την ισχύ των λόγων μας; Και άντε λοιπόν, το καταφέραμε και τους πείσαμε για τη σοβαρότητα των αποφάσεών μας, όταν όμως δεν μπορούμε να είμαστε συνεπής και ειλικρινής ούτε με τον εαυτό μας, παράλληλα δίνουμε στον άλλον το έναυσμα να ανακαλύψει αυτή τη μικρή μας αδυναμία και να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Κι όσο εσύ αυτοαναιρείς τις δήθεν τελεσίδικες αποφάσεις σου, τόσο οι άλλοι σταματούν να παίρνουν στα σοβαρά κάθε σου λέξη και σε αφήνουν να αναθεωρήσεις τα λεγόμενά σου ως ότου να θελήσουν να κάνουν πως τα πίστεψαν, καθώς έτσι είναι η πιο βολική λύση γι’ αυτούς. Αν εσύ δε σέβεσαι τον εαυτό σου πώς θα σε σεβαστούν οι άλλοι; Και πες πώς τους άλλους τους εξαπατάς και δίνεις την εντύπωση μιας σταθερής προσωπικότητας με το κύρος των λόγων και τη δύναμη της αυτογνωσίας, τον εαυτό του πώς τον εξαπατά κανείς; Δηλαδή κάπου στο βάθος της συνείδησης σου ξέρεις, πως η σκληρότητα δε σου ταιριάζει, αν όμως αφεθείς στο ήθος της ειλικρίνειας σου, τότε αυτόματα έχεις γίνει το επόμενο θύμα.

Και τότε ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος δίχως αρχή και τέλος. Πληγώνεσαι και σε πληγώνουν και άραγε μάντεψε ποιος ευθύνεται γι αυτό. Εσύ..Εσύ που επέλεξες να αφήσεις περιθώρια, οι δικές σου άμυνες γίνονται όπλα στα χέρια άλλων και χωρίς να το συνειδητοποιήσεις το μυαλό σου είναι μια μαριονέτα προσαρμοζόμενη στις ανάγκες των άλλων. Σκέψου επομένως σε κάθε «φύγε και μην ξαναγυρίσεις» που λες, πως δεν ηχεί καν στα αυτιά του άλλου. Άλλωστε, σε έχει συνηθίσει να στέκεσαι εκεί απίκο και δήθεν να λες κατ’ αυτόν αερολογίες, γνωρίζοντας ότι αναμένεις τη μεγαλειώδη επιστροφή του. 

Γι΄αυτό, αγάπησε εσένα και σεβάσου τον εαυτό σου. Ό, τι δείχνεις είσαι και αν το πιστέψεις θα το πιστέψουν και οι άλλοι! 

Δήμητρα Καζάνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ