Σαν καρποφόρες σκέψεις, από την Εβελίνα Πρεβέντη

Να μάθεις να σκέφτεσαι. Πως χρειάζεται αγάπη στον τρόπο που μιλάμε, που κινούμαστε, που αντικρίζουμε. Να μάθεις να σκέφτεσαι την ειλικρίνεια, με την οποία θα μπορείς άφοβα να ξεχνάς. Να σκέφτεσαι τη θέση που βρίσκεται ο άνθρωπός σου, την τυχαιότητα που μπορεί και παρεμβαίνει, την πείρα που κάνει άπειρα λάθη απροσεξίας, τη στιγμή που μόλις εμφανίστηκε σα δώρο. Ότι δίπλα σου, μπροστά σου και πίσω σου περπατούν άλλοτε γοργά και άλλοτε αργά άνθρωποι, κάποιοι κιόλας τρέχουν.

Να μάθεις να σκέφτεσαι πως μπορείς να βάλεις και το δικό σου λιθαράκι ανθρωπιάς στην κοινωνία, ότι μπορείς εσύ να φυτέψεις το δέντρο που έκαψες πιο πριν, να μοιραστείς φαγητό, ιδέες και εμπειρίες, να κοιτάξεις με ενσυναίσθηση στα μάτια τον άνθρωπο που σου μιλά εδώ και λίγα λεπτά. Να σκέφτεσαι πως είναι απαραίτητη η τροφή στα πεζοδρόμια για τα ζώα, ότι είναι απαραίτητη η βροχή για τη γη, η «καλημέρα» για τα πρωινά, το φιλί και η αγκαλιά για το μοίρασμα.

Να μάθεις να σκέφτεσαι τις συνέπειες, τον πόνο και τη χαρά, τη σπουδαιότητα της παρουσίας που στέκεται κοντά σου, που σε αγαπά και σε εμπιστεύεται. Να σκέφτεσαι πράγματα που σε ανακουφίζουν, σε κάνουν να νιώθεις ελαφριά, και που σε κάνουν να οραματίζεσαι. Να μάθεις να σκέφτεσαι όσο μπορείς λιγότερο τη λέξη «μετριότητα», καθώς εμπεριέχει κινδύνους, σαν και αυτούς της στασιμότητας, επιτρέποντάς σου να βλέπεις την εξέλιξη ως εναλλακτική λύση, ενώ η εξέλιξη είναι επιτακτική ανάγκη.

Να μάθεις να σκέφτεσαι πέρα από εσένα αλλά και εσένα, να σκέφτεσαι τη φυσικότητα των συναισθημάτων και την προσφορά τους στη ζωή μας. Να σκέφτεσαι την τύχη που σε καταβάλλει καθώς μπορείς να χρησιμοποιείς τις σκέψεις σου, ανακαλύπτοντας πως αυτές τυλίγουν και ξετυλίγουν το νήμα της ζωής.

Εβελίνα Πρεβέντη

Ψυχολόγος, ΕΚΠΑ

Συνιδρυτικό και Διοικητικό μέλος της CPRGG

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο TEDx Larissa: https://www.tedxlarissa.com/tedxlarissablog/85zj7mcmtpyw4c2yb1qlc7fgd4fgsu?fbclid=IwAR0idLMInVfEo9YFS4K42ftv5oRGui61rLKoyT6Ey0PSnvgAmbUZdsJKPq0

Photo by Irene Florentina Design on Logo Design & Branding , Pinterest

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ