Ροδόλφος Δημητρόγλου: Ο Εύζωνας είναι σύμβολο που καμαρώνουν οι Έλληνες και θαυμάζουν οι ξένοι.

Προεδρική Φρουρά. Μια ιστορία 151 χρόνων. Ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1868 και εδρεύει στην ίδια θέση από την αρχή της ιδρύσεώς της. Το Στρατόπεδο φέρει τιμητικά το όνομα του Σουλιώτη, Οπλαρχηγού και ήρωα της Επανάστασης του 1821, Γεωργίου Τζαβέλα. Βρίσκομαι στα άδυτα της Ηρώδου Αττικού, κοιτάζοντας με δέος την καθημερινότητα της μονάδας και την περηφάνια των ανθρώπων που την υπηρετούν. Συγκίνηση στο άκουσμα των τσαρουχιών όταν προσγειώνονται με δύναμη στο τσιμέντο.

Με υποδέχτηκε ο Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς, ο Συνταγματάρχης Ροδόλφος Δημητρόγλου, με ξενάγησε και με φιλοξένησε με ιδιαίτερη χαρά στους χώρους που ηγείται, κάνοντάς με να αισθανθώ ακόμη μια φορά τυχερή και περήφανη που γεννήθηκα Ελληνίδα. Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζω τον Διοικητή της Προεδρικής Φρουράς, Συνταγματάρχη Ροδόλφο Δημητρόγλου.

Τρία χρόνια τώρα κατέχετε τη θέση του Διοικητή της Προεδρικής Φρουράς. Θα ήθελα να μου μιλήσετε γι’ αυτή την ιδιαίτερη και δύσκολη αποστολή…

Καταρχήν θα ήθελα να δηλώσω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος και τυχερός που αξιώθηκα να επιλεγώ και να τοποθετηθώ στην θέση του Διοικητή της Προεδρικής Φρουράς, μίας θέσης η οποία σας πληροφορώ ότι δεν είναι καθόλου εύκολη. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι είναι ιδιαιτέρως απαιτητική και δύσκολη αν αναλογιστεί κανείς, ποια είναι η αποστολή αυτής της Μονάδας Συμβόλου της νεότερης Ιστορίας του Έθνους μας και την εικόνα του Εύζωνα η οποία ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας. Το να είσαι λοιπόν Διοικητής σε μία τέτοια Μονάδα που συγκαταλέγεται στις επίλεκτες του Ελληνικού Στρατού και ως μια από τις καλύτερες και διασημότερες Φρουρές του κόσμου, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και απαιτεί μια συνεχή και άοκνη προσπάθεια, με σκοπό τη συνέχιση της ένδοξης ιστορίας της Προεδρικής Φρουράς και γιατί όχι την καλυτέρευση της εικόνας και της απήχησης που έχει στον κόσμο.

Ποια είναι τα συναισθήματα του υποψήφιου Εύζωνα την πρώτη ήμερα που παρουσιάζεται στην Προεδρική Φρουρά και ποια όταν απολύεται;

Η Προεδρική Φρουρά λόγω του ότι είναι επίλεκτη Μονάδα, στελεχώνεται κατά κανόνα σε εθελοντική βάση. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να υπηρετήσουν σε αυτή το δηλώνουν και η επιλογή τους γίνεται αρχικά με κριτήρια κυρίως ήθους και σωματικά. Τα συναισθήματα που διακατέχουν τους υποψήφιους Εύζωνες όταν παρουσιάζονται την πρώτη μέρα στη Μονάδα είναι ανάμεικτα, καθώς ναι μεν διαισθάνονται τη μεγάλη τιμή που επιλέχθηκαν, αλλά παράλληλα νιώθουν ένα φόβο για το εάν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην επίπονη και σκληρή εκπαίδευση προκειμένου μετά από έξη εβδομάδες να τους απονεμηθεί ο «γαλάζιος μπερές» και να ονομαστούν «Εύζωνες». Όταν βέβαια συμβεί αυτό η χαρά τους είναι πολύ μεγάλη, αφού φέροντας την Ηρωική Ευζωνική Στολή γίνονται αυτόματα μέλη της μεγάλης ευζωνικής οικογένειας και μέρος της ένδοξης ιστορίας της Προεδρικής Φρουράς. Φτάνοντας οι εύζωνες στο τέλος της θητείας τους, έρχεται η στιγμή, η πολύ δύσκολη στιγμή που θα εκτελέσουν την τελευταία τους ευζωνική υπηρεσία στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ή στο Προεδρικό Μέγαρο και την επόμενη μέρα η παράδοση της ευζωνικής στολής στις αποθήκες της Μονάδας. Τότε τα συναισθήματα ξεχειλίζουν. Θα σας πω μόνο αυτό, που σαν εικόνα δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί εύκολα. Η Προεδρική Φρουρά είναι η μοναδική Μονάδα, από αυτές που έχω υπηρετήσει, που οι εύζωνες όταν επιστρέφουν από την τελευταία τους υπηρεσία και παραδίδουν τα ευζωνικά τους, δακρύζουν. Και αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα!

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων Ευζώνων;

Η επιλογή των ευζώνων γίνεται στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών και γίνεται με τα παρακάτω κριτήρια:
Να είναι ικανοί κατηγορίας Ι1, δηλαδή χωρίς σωματικά και παθολογικά προβλήματα.
Να είναι πλήρους θητείας και μειωμένης έως 8μηνο.
Να είναι αναστήματος άνω του 1.87 έως 2,10 μέτρα.
Να είναι Έλληνες στην καταγωγή και Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
Να είναι ευσυνείδητοι, πειθαρχικοί, νοήμονες.
Να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα.
Να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο.
Να πιστεύουν στην αποστολή του Εύζωνα.

»Μια φορά Εύζων, για πάντα Εύζων»

Θα ήθελα να αναφερθούμε στην επίπονη εκπαίδευση. Είναι όντως επίπονη;

Η εκπαίδευση των υποψηφίων ευζώνων διαρκεί συνολικά έξη εβδομάδες και είναι σταδιακά επίπονη. Χρησιμοποιώ τη λέξη επίπονη διότι θέλω να τονίσω ότι δεν έχει να κάνει τόσο με τη δύναμη του κορμιού όσο με τη δύναμη του μυαλού και της ψυχής του υποψήφιου. Η εκπαίδευση, η οποία βασίζεται πάνω σε μια αυστηρή πειθαρχία που υφίσταται στη Μονάδα, έχει ως σκοπό ο εκπαιδευόμενος να χτίσει ατσαλένια προσωπικότητα και χαρακτήρα που να μην επηρεάζεται από τα πάσης φύσης εξωτερικά ερεθίσματα, παράλληλα με την επίτευξη της απόλυτης ακινησίας και του τέλειου συγχρονισμού των ζευγαριών κατά την εκτέλεση της ευζωνικής υπηρεσίας. Αυτό επιτυγχάνεται κλιμακωτά με πολλή σωματική αγωγή, ευζωνικές ασκήσεις ακριβείας, σταδιακά αυξανόμενης ακινησίας και πολλές ώρες εκπαίδευσης των ζευγαριών μετά από την τρίτη εβδομάδα εκπαίδευσης. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης πολλές φορές θα νιώσουν οι δυνάμεις του σώματος να τους εγκαταλείπουν. Τότε είναι που πρέπει να βρουν και να αναπτύξουν τη δύναμη της ψυχής και του μυαλού τους που θα τους δώσει την ώθηση να συνεχίσουν. Έτσι επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα που όλοι θαυμάζουν και απορούν πως το πετυχαίνουν. Η εκπαίδευση λοιπόν μπορεί να είναι επίπονη αλλά τους ενώνει και τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή. Δεν είναι τυχαίο που οι εύζωνες λένε «Μία φορά Εύζων για πάντα Εύζων»!

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Προεδρικής Φρουράς;

Η τιμητική φύλαξη επί 24ώρου βάσεως του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, του Προεδρικού Μεγάρου και του Στρατοπέδου της Μονάδας. Η έπαρση και υποστολή της Ελληνικής Σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης με άγημα τις Κυριακές και επίσημες αργίες. Η επίσημη υποδοχή αρχηγών ξένων κρατών και η απόδοση τιμών στην ΑΕ τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή σε εορταστικές εκδηλώσεις και παρελάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η συμμετοχή σε οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση κατόπιν εγκρίσεως της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ποια είναι η αποστολή του Εύζωνα;

Ο Εύζωνας είναι ιδέα, είναι σύμβολο που καμαρώνουν οι Έλληνες και θαυμάζουν οι ξένοι. Από αυτό ακριβώς πηγάζει και η αποστολή του Εύζωνα και κατ΄ επέκταση της Προεδρικής Φρουράς, που τόσο στην ειρήνη όσο και στην περίοδο επιχειρήσεων, είναι η έξαψη του εθνικού φρονήματος στους Έλληνες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού και η πρόκληση θαυμασμού και δέους στον ξένο επισκέπτη, είτε αυτός είναι αρχηγός κράτους είτε απλός επισκέπτης. Μπορεί η Προεδρική Φρουρά να μην είναι επιχειρησιακή Μονάδα υπό τη στενή έννοια του όρου, όμως διεξάγει καθημερινά και με αμείωτη ένταση επιθετικές ψυχολογικές επιχειρήσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό, που κατά την άποψή μου έχουν μέγιστη σημασία τόσο σε περίοδο ειρήνης όσο και πολέμου. Επομένως, υπ΄αυτό το πρίσμα είναι επιχειρησιακή Μονάδα και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Προ ημερών ο κόσμος της Θεσσαλίας είχε την τιμή να θαυμάσει από κοντά την ιστορική διαδρομή της Ευζωνικής στολής μέσα από το έργο του Γιάννη Μυλωνά, στην 1η Στρατιά στη Λάρισα. Ανταποκρίθηκε ο κόσμος στο κάλεσμά σας;

Με αφορμή την συμπλήρωση πριν ένα χρόνο των 150 χρόνων συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας της Μονάδας αποφασίστηκε, σε συνεργασία με το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο οποίο υπάγεται διοικητικά η Προεδρική Φρουρά, σειρά δράσεων μία εκ των οποίων είναι η περιφορά της εν λόγω έκθεσης σε όσο γίνεται περισσότερες πόλεις του εσωτερικού και του εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο και με αφορμή την έκθεση, οι κάτοικοι των πόλεων αυτών θα είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία και την εξέλιξη της ευζωνικής στολής και να έρθουν σε επαφή με τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς που συνοδεύουν την έκθεση ενώ παράλληλα να τους γίνει ενημέρωση για την αποστολή και την ιστορία της Μονάδας. Μία από αυτές τις πόλεις ήταν και η Λάρισα όπου, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις του εορτασμού του έπους τους 1940, προσκληθήκαμε από τον Διοικητή της 1ης στρατιάς υπό την αιγίδα της οποίας λειτούργησε η έκθεση. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μαζική εάν ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες από τις ημέρες λειτουργίας της έκθεσης ήταν αργίες. Παρόλα αυτά ήρθαν αρκετά σχολεία της πόλης και τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά τους εύζωνες και να γίνουν αποδέκτες πολύ δυνατών εικόνων, που σίγουρα θα θυμούνται για μια ζωή.

Είχαμε στο μυαλό μας ως άβατο το χώρο εκπαίδευσης των Ευζώνων. Εσείς καταφέρατε να ανοίξετε τις πύλες και να δώσετε στις οικογένειες αυτών των παιδιών τη χαρά και την τιμή να μοιραστούν μαζί σας στιγμές που όλοι θα θέλαμε…

Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που είχα μπει στη Μονάδα για να παρακολουθήσω την επίσημη αλλαγή, που λαμβάνει χώρα κάθε Κυριακή, μου έκανε εντύπωση που είδα πολύ κόσμο χωρίς υπερβολή, κρεμασμένους στα κάγκελα και στη πύλη του στρατοπέδου, που προσπαθούσαν με αγωνία να δουν την τελετή παράδοσης της σημαίας, μετά το πέρας της παράταξης. Ρώτησα τον Αξιωματικό υπηρεσίας ποιοι ήταν όλοι αυτοί, νομίζοντας ότι ήταν περαστικοί. Όταν ενημερώθηκα ότι ήταν κυρίως γονείς ευζώνων που υπομονετικά περίμεναν να εισέλθουν στο στρατόπεδο για το καθιερωμένο επισκεπτήριο και να φωτογραφηθούν με τα παιδιά τους που φορούσαν την ευζωνική στολή προβληματίστηκα αρκετά. Οι γονείς των ευζώνων ήταν οι πρώτοι που θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να θαυμάσουν τα παιδιά τους από της αρχή μέχρι το τέλος της παράταξης της επίσημης αλλαγής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Από την επόμενη κιόλας Κυριακή οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να μπουν στο στρατόπεδο. Αυτό πολύ γρήγορα σε συνεργασία και έγκριση από τον Δ/ντή του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Αντιπτέραρχο κ. Γρηγόριο Πρεζεράκο, το διευρύναμε και το εμπλουτίσαμε έτσι ώστε σήμερα η Φρουρά να δέχεται σχεδόν τους 2.500 επισκέπτες το τρίμηνο, που στην πλειοψηφία τους είναι σχολεία από όλη την Ελλάδα, σύλλογοι, στρατιωτικοί όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων με τις οικογένειές τους και φυσικά παλαιοί και τωρινοί εύζωνες με τις οικογένειές τους. Η διαδικασία γίνεται μέσω επικοινωνίας με τη μονάδα ή το στρατιωτικό γραφείο και έως 100 άτομα τη φορά μιας και υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας. Στους επισκέπτες τις καθημερινές γίνεται αναλυτική ενημέρωση για την αποστολή και την ιστορία της μονάδας ενώ τις Κυριακές επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και την επίσημη αλλαγή στο Μνημείο.

»151 Χρόνια Προεδρική Φρουρά»

Πρόσφατα γιορτάστηκε στη Μονάδα η συμπλήρωση των 151 χρόνων λειτουργίας της, στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας…

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την γενέθλια ημέρα της Προεδρικής Φρουράς ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας τίμησε με την παρουσία του και γευμάτισε με τους εύζωνες τρώγοντας παραδοσιακή φασολάδα. Ο κ. Πρόεδρος μπορεί να έρθει αρκετές φορές σε μια χρονιά στην έδρα της Μονάδας, δύο φορές όμως έρχεται σίγουρα. Αυτές είναι στη γενέθλια ημέρα (12 Δεκεμβρίου) και την πρωτοχρονιά, όπου κόβει τη Βασιλόπιτα και ανταλλάσσει ευχές με τους Αξιωματικούς και τους Εύζωνες. Έχει μάλιστα δηλώσει ότι το έχει ως γούρι του να έρχεται την πρωτοχρονιά στη Μονάδα μας και αυτό μας τιμά ιδιαιτέρως!

Κλείνοντας και, επικείμενης της εορταστικής περιόδου των εορτών των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς τι θα ευχόσασταν;

Θα ήθελα να ευχηθώ καταρχήν υγεία, ειρήνη και ευτυχία σε όλο των κόσμο. Ιδιαιτέρως στους απανταχού Έλληνες εύχομαι να είμαστε πάντα ενωμένοι και περήφανοι για την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να είναι σίγουροι ότι εμείς στην Προεδρική Φρουρά με τους Εύζωνές μας, πιστοί στις παραδώσεις και τα ιδανικά του έθνους μας, θα συνεχίσουμε να εκτελούμε υποδειγματικά την υψηλή αποστολή μας, σκορπίζοντας ρίγη υπερηφάνειας στους συμπατριώτες μας.

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ