Πώς να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά στο σπίτι εν καιρώ πανδημίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα μας μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των πρώτων θανάτων από τον ιό COVID-19, που έκανε την εμφάνιση του στη γείτονα ήπειρο, και με ραγδαίους ρυθμούς εξάπλωσης μαστίζει παγκόσμια την ανθρωπότητα.

Το προσωρινό σφράγισμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων ακολούθησε ένα νέο μέτρο, αυτό του κατ’ οίκον περιορισμού, θέτοντας σε άμεση προτεραιότητα την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, ώστε να καταστεί εφικτή κι όσο το δυνατόν πιο υποφερτή η παραμονή εντός των ορίων του σπιτιού μας. Πώς, όμως, μπορούμε να απασχολήσουμε τα πιο ανυπόμονα μέλη της οικογένειάς μας, που γεμάτα ζωντάνια και διάθεση για εκτόνωση δυσαναχετούν με την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης;

Όλοι έχουμε ακούσει εκείνο το ‘Ουδέν κακό αμιγές καλού’ μία σοφή ρήση, που μπορεί να φανεί εξαιρετικός σύμβουλος στη δύσκολη περίοδο, που διανύουμε, αλλά κι η ευκαιρία, που η απαιτητική καθημερινότητα μας στερούσε, να αφιερώσουμε χρόνο στα μέλη της οικογένειας μας. Βασική, όμως, προϋπόθεση είναι να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη, που φέρουμε ως ενήλικες, και προτού ξεδιπλώσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα μας, να αναλογιστούμε πόσο σημαντικό είναι να μεταδώσουμε μηνύματα και διδαχές μέσα από την οικεία διαδικασία του παιχνιδιού ενσαρκώνοντας μάλιστα το ρόλο του προτύπου. Και φυσικά να μην υποτιμήσουμε ούτε μία στιγμή τόσο την ανάγκη των παιδιών να δημιουργούν εμπειρίες με τους γονείς τους, όσο και τη διάθεση τους να γίνουν οι μικροί επαναστάτες, που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο!

Για πάμε, λοιπόν, να δούμε κάποιες ιδέες, οι οποίες προωθούν την ομαδικότητα, την αλληλεπίδραση, αλλά και την ενημέρωση μέσω ενός απλού και κατανοητού τρόπου για το φλέγον ζήτημα, που ακούει στο όνομα κορονοϊός!

Ζωγραφική/ Κατασκευές

Η ζωγραφική κι οι κατασκευές εκτός από αγαπημένη συνήθεια των παιδιών αποτελούν και το κύριο κανάλι επικοινωνίας τους, γεγονός, που μας διευκολύνει να τα εξοικειώσουμε με την πρωτόγνωρη και για εμάς συνθήκη. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τη δημιουργία ενός παραμυθιού- κόμικ, που θα έχει ως θέμα την πανδημία κι οι σούπερ ήρωες γιατροί σε συνεργασία με τους συμμορφωμένους με τις υποδείξεις ανθρώπους σώζουν τον κόσμο. Εναλλακτικός τρόπος πληροφόρησης είναι κι η κατασκευή ενός πόστερ με το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» και τους κανόνες, που οφείλουμε να ακολουθούμε, δοσμένους μέσα από εικόνες. Υπάρχει ποικίλη θεματολογία, την οποία μπορείτε να ζωντανέψετε με τα χρώματα σας, αρκεί να αφήσετε τη φαντασία σας να καλπάσει!

Θέατρο

Η προσφορά της τέχνης είναι αναμφισβήτητη, πόσο μάλλον όταν αφορά στο θέατρο, στη συμβολή του οποίου πρώτος πίστεψε ο μεγάλος ηγέτης Περικλής κατά τον πιο λαμπρό αιώνα της αρχαιότητας. Εμπιστευτείτε τη μαγεία του κι ενσαρκώστε ρόλους από ιστορίες με διδακτικό περιεχόμενο, γιατί όχι και της δικής σας… Δε χρειάζεται σκηνή, παρά μόνο όρεξη κι ευρηματικότητα!

Ανάγνωση Βιβλίων

Ένας είναι ο τρόπος να ταξιεδέψεις σε όλο τον κόσμο και τις εποχές χωρίς να κάνεις βήμα από τη θέση σου… Ποιος είναι αυτός; Η ανάγνωση ενός βιβλίου! Τη στιγμή, που η διαφυγή γίνεται επιτακτική ανάγκη, διαλέξτε το αγαπημένο σας ανάγνωσμα, ’μοιραστείτε’ τους ήρωες και μετατρέψτε την ατομική διαδικασία του διαβάσματος σε συλλογική εμπειρία!

Αξιοποίηση του μέσου της τηλεόρασης

Ήρθε η στιγμή να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της εικόνας και να παροτρύνουμε τους μικρούς μας φίλους σε κάτι, που μέχρι τώρα συνήθιζε να είναι το «μήλο της έριδος». Καλά καταλάβατε, αναφέρομαι στην τηλεόραση! Μόνο που αυτή τη φορά θα γίνει με τη μορφή οικογενειακής ιεροτελεστίας! Διαλέξτε ένα αξιόλογο πρόγραμμα ή μία παιδική ταινία κι αφού ετοιμάσετε το «μπολ της ατασθαλίας» γεμάτο με όλα εκείνα τα απαγορευμένα εδέσματα, λάβετε θέσεις στον αναπαυτικό καναπέ σκεπασμένοι με την αγαπημένη σας κουβέρτα! Ο εποικοδομητικός διάλογος ή η διατύπωση των εντυπώσεων, που αποκομίσατε, μέσα από σκίτσα, είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος να ολοκληρωθεί η ξεχωριστή βραδιά!

Επιτραπέζια παιχνίδια

Έχετε ακούσει ποτέ εκείνο το ‘τερπνόν μετά του ωφελίμου’; Τα επιτραπέζια παιχνίδια, όπως και τα παζλ είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσετε τις δεξιότητες του παιδιού σας χαρίζοντας του ταυτόχρονα στιγμές χαράς!

Επανάληψη της διδαγμένης ύλης

Η αποχή από τις σχολικές αίθουσες αφήνει το περιθώριο μιας καλής επανάληψης της διδαγμένης ύλης. Για να γίνει πιο ευχάριστο ένα εγχείρημα, που στα αυτιά των μαθητών φαντάζει περισσότερο με τιμωρία, δοκιμάστε να ετοιμάσετε υλικό, που θα τους κινήσει το ενδιαφέρον και θα θυμίζει παιχνίδι, όπως σταυρόλεξα, σπαζοκεφαλιές, γρίφοι.

Γυμναστική

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της γυμναστικής τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική μας υγεία. Εν καιρώ πανδημίας, λοιπόν, οφείλουμε να θωρακίσουμε τον οργανισμός μας, αλλά και να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας κάνοντας απλές ασκήσεις. Είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζετε… Αρκεί να τοποθετήσετε στην άκρη το τραπεζάκι του σαλονιού και να συντονιστείτε με το ρυθμό της μουσικής. Στο διαδίκτυο υπάρχουν διαθέσιμα βίντεο, που μπορούν να σας καθοδηγήσουν!

Ενδιαφέρον για τα ταλέντα των παιδιών

Τα παιδιά είναι χαρισματικά, το καθένα με το δικό του τρόπο! Η αυτοπεποίθηση κι η αυτοεκτίμηση τους, όμως, ενισχύεται κάθε φορά, που δείχνετε ενδιαφέρον για τα ταλέντα τους, μιας κι η αποδοχή από τους γονείς συνιστά πρωταρχική ανάγκη για εκείνα. Γιατί δε δοκιμάζετε να συμμετέχετε στην προσπάθεια τους; Παίζουν κάποιο μουσικό όργανο ή μήπως τους αρέσει ο χορός; Μόλις βρήκατε τον καλύτερο δάσκαλο να ξεκινήσετε τα μαθήματά σας!

Τεχνολογία

Απ’ την καθολική αυτή προσπάθεια δε θα μπορούσε να απουσιάζει η συμβολή της τεχνολογίας και της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, που δύναται να απασχολήσει δημιουργικά, αλλά και με εκπαιδευτικό τρόπο μικρούς και μεγάλους επιτρέποντας την επικοινωνία με τον κοινωνικό μας περίγυρο σε συνθήκες εγκλεισμού!

Και φυσικά δεν ξεχνάμε: Αποφεύγουμε το συνωστισμό στα κατάμεστα από κόσμο μέρη και μένουμε σπίτι γιατί όλοι μαζί μπορούμε.

Δέσποινα Κρικέλη

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ