Πώς αντιμετωπίζουμε τα λεπτά και εύθραυστα νύχια;

Τα νύχια πάντα καθρεφτίζουν με έναν τρόπο, τη συνολική μας υγεία και τις ελλείψεις μας. Κι έτσι, ενώ από τη μία κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο ανθεκτικά νύχια από άλλους, υπάρχει περίπτωση τα εύθραυστα νύχια μας να μας δείχνουν κάποιες ελλείψεις, όπως σε βιταμίνες Β, ασβέστιο, σίδηρο ή λιπαρά οξέα.

Εφόσον, λοιπόν, φροντίσουμε η διατροφή μας να είναι ισορροπημένη και χωρίς ελλείψεις, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, τόσο για τη συνολική μας υγεία, όσο και για την ομορφιά μας, χρειάζεται, έπειτα να δώσουμε προσοχή σε εξωτερικούς παράγοντες.

Θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας αν παρατηρήσουμε:

Αλλαγή στο χρώμα των νυχιών ή κάποια σκούρα κηλίδα κάτω από το νύχι

Αλλαγή στην ποιότητά τους, αν δηλαδή είναι πιο εύθραυστα ή πιο χοντρά απ’ ό,τι συνήθως

Αλλαγή στο σχήμα τους

Διαχωρισμό τους από το υπόλοιπο δέρμα

Αιμορραγία γύρω από το νύχι

Πρήξιμο ή πόνο

Αδυναμία να μακρύνουν

Τι πρέπει να κάνουμε

Φροντίζουμε τα νύχια μας να είναι καθαρά και στεγνά. Αυτό αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων κάτω από τα νύχια. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι η επαναλαμβανόμενη και παρατεταμένη χρήση νερού μπορεί να φθείρει τα νύχια, γι’ αυτό φοράτε πάντα γάντια όταν πλένετε πιάτα ή καθαρίζετε με χημικά.

Προσέχουμε την υγιεινή τους. Κόβουμε τα νύχια μας και φροντίζουμε να λιμάρουμε τις άκρες.

Ενυδατώνουμε. Όταν χρησιμοποιείτε κρέμα χεριών, φροντίστε να την απλώνετε καλά και πάνω στα νύχια σας ή να χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικό έλαιο, κάνοντας μασάζ.

Χρησιμοποιούμε σκληρυντικό. Αυτό θα βοηθήσει στην ενδυνάμωσή τους αν είναι μαλακά και αδύναμα.

Ρωτάμε τον γιατρό μας για βιοτίνη. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το συμπλήρωμα βιοτίνης μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των εύθραυστων νυχιών.

Προσέχουμε πού κάνουμε μανικιούρ και πεντικιούρ. Βεβαιωθείτε ότι όποιος σας κάνει μανικιούρ και πεντικιούρ έχει την κατάλληλη άδεια και απολυμαίνει σωστά τα εργαλεία του κατά τη διαδικασία, για να μην διασπείρει μια ενδεχόμενη μόλυνση.

Αποφύγουμε

Να «τρώμε» τα νύχια μας και τις πέτσες γύρω τους. Αυτή η συνήθεια καταστρέφει τα νύχια και ακόμη και μια μικρή πληγή μπορεί να επιτρέψει σε βακτήρια και μύκητες να εισέλθουν και να τα μολύνουν.

Να χρησιμοποιούμε «σκληρά» προϊόντα. Αποφεύγουμε τη συχνή χρήση ασετόν και αναζητάμε μια πιο φυσική φόρμουλα.

Να αγνοούμε το πρόβλημα. Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα στα νύχια μας που δεν περνά, συμβουλευόμαστε το γιατρό ή τον δερματολόγο μας.

Πηγή: https://www.clickatlife.gr

Φωτογραφία: https://unsplash.com

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ