Ιωάννης Πετρόπουλος: Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος που κέρδισε την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κόσμου..!

Κύριε Πετρόπουλε, σας συναντώ συχνά πια στη Αθήνα και θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας με την μέχρι τώρα πορεία σας στον στρατιωτικό και ιδιωτικό τομέα. Απ’ ότι ξέρω και είναι γνωστό, έχετε εξειδικευθεί στη χειρουργική της μύτης, τόσο στο λειτουργικό, όσο και στον αισθητικό τομέα. Χαίρομαι που σας φιλοξενώ στο περιοδικό μου και μας δίνετε η ευκαιρία να συζητήσουμε για τα προβλήματα και τις λύσεις της ρινικής πλαστικής χειρουργικής..! 

Δεν αναπνέω από τη μύτη…που οφείλεται αυτό;

Στους ενήλικες, το πιο συχνό πρόβλημα είναι το σκολιωτικό (στραβό) ρινικό διάφραγμα, μια χρόνια ρινίτιδα, οι πολύποδες, η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας κ.α.

Τι συμπτώματα έχουν οι ασθενείς; Γιατί παραπονιούνται;

Οι περισσότεροι αναπνέουν με το στόμα, ροχαλίζουν το βράδυ, ο ύπνος τους δεν είναι ποιοτικός, έχουν πρωινή ξηροστομία και συχνούς πονοκεφάλους.

Επειδή γνωρίζω ότι το στραβό ρινικό διάφραγμα ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, είναι εύκολη η αποκατάστασή του;

Πλέον ναι. Η επέμβαση διαρκεί μόλις 15 λεπτά. Στο τέλος της επέμβασης δεν τοποθετούνται γάζες ή κάτι άλλο μέσα στη μύτη, δεν υπάρχει πρήξιμο και η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη.

Πόσες μέρες πρέπει κάποιος να απέχει από την εργασία του;

Πλέον μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει την επόμενη ημέρα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Στα παιδιά που δεν αναπνέουν καλά;

Στα παιδιά, η δυσχέρεια της αναπνοής τους οφείλεται συνήθως σε υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), σε υπερμεγέθεις αμυγδαλές και σε μια χρόνια ρινίτιδα. Η αντιμετώπιση και εδώ, όταν υπάρχουν ενδείξεις, είναι χειρουργική.

Επειδή γνωρίζω ότι ασχολείστε και με την αισθητική ρινοπλαστική, θα μπω στον πειρασμό να ρωτήσω: Τι ζητάνε οι υποψήφιοι για μια ρινοπλαστική;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι απαιτήσεις τους είναι ρεαλιστικές. Αναφέρουν τι τους ενοχλεί αισθητικά και κατόπιν ακολουθεί μια συζήτηση διεξοδική και αναλυτική προκειμένου να κατανοήσουν όλα τα στάδια της ρινοπλαστικής.

Η ρινοπλαστική είναι δύσκολη επέμβαση;

Θεωρώ ότι είναι από τις πιο δύσκολες επεμβάσεις. Απαιτεί άριστη γνώση των χειρουργικών τεχνικών, εμπειρία και το σημαντικότερο.. καλή αίσθηση του ωραίου. Η ρινοπλαστική είναι ένα είδος τέχνης, γιατί το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου χωρίς να το αλλοιώνει.

Είναι επώδυνη η επέμβαση; Έχω ακούσει ότι πρέπει κάποιος να απέχει αρκετό διάστημα από τις δραστηριότητές του και την εργασία του..

Η ρινοπλαστική όσο και αν ακούγεται περίεργο, αποτελεί πλέον μια ανώδυνη επέμβαση. Η νοσηλεία είναι περίπου 5 ώρες και η αποθεραπεία είναι μόλις 6 ήμερες.

Πάντως όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να επέμβουν στη μύτη τους..

Η μύτη αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του προσώπου μας. Μια ωραία μύτη ομορφαίνει το πρόσωπο, τονίζει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Γι’ αυτό και πολλοί αποφασίζουν να τη διορθώσουν αισθητικά.

Από την εμπειρία σας και στην Αθήνα τώρα, σαν αναπληρωτής Διευθυντής της ΩΡΛ κλινικής ενός μεγάλου νοσοκομείου, στο 401 ΓΣΝΑ, αλλά και στη Λάρισα, πώς βλέπετε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Έλληνες ιατρούς;

Η ποιότητα και το επίπεδο των Ελλήνων ιατρών είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Ήδη έχουν αρχίσει να εξειδικεύονται σε τομέα της ειδικότητάς τους και ταυτόχρονα προσεγγίζουν πλέον τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως ασθενή.

Ιωάννης Πετρόπουλος: Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος- Στρατιωτικός Ιατρός

 

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ