Παύλιανη: Το πιο ζωγραφισμένο χωριό στην Ελλάδα

Χτισμένη στις πλαγιές της Οίτης στα 1.040 μέτρα υψόμετρο, η Παύλιανη αποτελείται από δύο οικισμούς την Άνω και την Κάτω. Ο επισκέπτης φτάνοντας στο χωριό θα συναντήσει πρώτα την Κάτω Παύλιανη και μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα την Άνω.

Στην πλατεία μπορεί να ξαποστάσει κανείς και να αγοράσει τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως τσάι και χόρτα στην υπαίθρια αγορά που στήνεται εκεί. Εξίσου όμορφη και παραδοσιακή η Άνω Παύλιανη όπου θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το περίφημο αναπαλαιωμένο καμπαναριό του 19ου αιώνα.

Το ψυχαγωγικό πάρκο της Παύλιανης

Το δάσος της Παύλιανης και το πάρκο αναψυχής. Πανύψηλα έλατα, πλατάνια, σπάνιοι σχηματισμοί δέντρων και ο ήχος του ποταμού Ασωπού συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που πρέπει να το διασχίσεις για να σου αποκαλύψει τις ομορφιές του. Εκεί μέσα, περίπου μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας, βρίσκεται το ψυχαγωγικό πάρκο με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Θα βρεις αιώρες, γήπεδο για river volley , πάγκοι για πικ-νικ και κτιστή ψησταριά.

Από τις πιο ξεχωριστές και πρωτότυπες εμπειρίες είναι το πέρασμα με χειροκίνητο τελεφερίκ πάνω από τον ποταμό.

Το φυσικό πάρκο στην Παύλιανη είναι μοναδικό στην Ελλάδα και σίγουρα είναι από τα πάρκα που πρέπει να επισκεφτείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου. Το φυσικό πάρκο βρίσκεται ανάμεσα στην Άνω και Κάτω Παύλιανη. Περνώντας τη μουσική γέφυρα η περιήγηση αρχίζει με το Μουσείο Υδροκίνησης, το οποίο στεγάζει το νεροπρίονο, το νερόμυλο, τα μαντάμια και τη νεροτριβή.

Γαστρονομία

Όσο για τη γαστρονομία της περιοχής θα βρεις νόστιμες επιλογές σε φαγητά. Τυριά παραγωγής των κατοίκων, σαλάμια, κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και φυσικά τουρσιά που ταιριάζουν απόλυτα με το παραδοσιακό τους κόκκινο κρασί.

Διαμονή

Στο παραδοσιακό χωριό θα βρείτε όμορφους και προσεγμένους ξενώνες για τη διαμονή σας ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πολλές παραδοσιακές γεύσεις στα ταβερνάκια. Η Παύλιανη αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν ένα ήρεμο σαββατοκύριακο!

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ