Πέμπτη: Κοτόπουλο με λεμονάτα χόρτα

Υλικά συνταγής: 

1 κοτόπουλο χωριάτικο σε μερίδες

1 κιλό χόρτα άγρια (τσουκνίδες, ραδίκια)

1 ματσάκι μυρώνια

1 ματσάκι μάραθο

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκ. σκόρδο

1 π. κρασί

2 αυγά

2 λεμονιά το χυμό τους

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε για 10 λεπτά τις τσουκνίδες και τα ραδίκια με προσοχή μην παραβράσουν. Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο καλά-καλά και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και περιμένουμε να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο- λίγο νεράκι και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για μισή ώρα. Ψιλοκόβουμε τα μυρώνια και το μάραθο, τα ρίχνουμε στο φαγητό και συνεχίζουμε μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, όπου προσθέτουμε από πάνω διάσπαρτα τα χόρτα. Με το γνωστό τρόπο κάνουμε το αυγολέμονο και περιχύνουμε το φαγητό μας.

Μην ξεχάσω!

Το ρήμα ‘χορταίνω’ προέρχεται από την λέξη χόρτα και έχει την σημασία ότι ‘τρώω χόρτα’. Τα άγρια χόρτα είναι τροφή πλούσια σε μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη C, καροτίνη και έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική γαστρονομία από τον Πατέρα Παρθένιο

E-mail: pateras.parthenios1@gmail.com

Τηλ. Επικ. 6989460989

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ