Έρευνα: Ο λόγος που δεν μπορούμε να γαργαλήσουμε τον εαυτό μας

Όταν σε αγγίζουν άλλοι, η αίσθηση είναι διαφορετική σε σχέση με το να αγγίζεις εσύ τον εαυτό σου. Αυτό φαίνεται όταν προσπαθείς να γαργαληθείς και δεν γελάς ή όταν δε νιώθεις το ίδιο ευχάριστα όταν κάνεις μασάζ στον ώμο σου, σε σχέση με το μασάζ που σου κάνει κάποιος άλλος.

«Αυτό δεν είναι μόνο επειδή μπορείς να χαλαρώσεις περισσότερο, μιας και δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, αλλά και επειδή η αίσθηση του να σε αγγίζει κάποιος άλλος είναι καλύτερη», λέει η Rebecca Böhme, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Λινσέπινγκ της Σουηδίας.

Η έρευνα εξέτασε τους εγκεφάλους των ανθρώπων χρησιμοποιώντας Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI), όταν τους άγγιζαν άλλοι στο χέρι ή όταν άγγιζαν οι ίδιοι τον εαυτό τους στο χέρι. Διαπίστωσαν ότι, όταν αγγίζουμε τον εαυτό μας, ο εγκέφαλος υποβαθμίζει την εμπειρία. «Είδαμε ότι πολλές περιοχές μείωσαν τη δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια του αυτο-αγγίγματος», λέει η Böhme.

Όταν σε αγγίζουν άλλοι, ενεργοποιούνται περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου, όπως αυτές που εμπλέκονται στην επεξεργασία των αισθήσεων αφής, αλλά και περιοχές που σχετίζονται με λειτουργίες κοινωνικής/γνωστικής φύσης και ανταμοιβής, οδηγώντας σε μια πιο έντονη αίσθηση σε σχέση με το αυτο-άγγιγμα.

Όταν έρχεται σε σωματική επαφή μαζί μας κάποιο άλλο άτομο, είναι μια μορφή επικοινωνίας. Μπορεί να το κάνει για να μας τραβήξει την προσοχή, να μας προσφέρει στήριξη ή να εκφράσει αγάπη. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτά τα είδη επαφής, λέει η Böhme, έτσι ο εγκέφαλος μπορεί να φιλτράρει αισθήσεις που δεν είναι τόσο σημαντικές – όπως το να αγγίζουμε μόνοι μας τον εαυτό μας, «που τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ακούσιες κινήσεις ή περιποίηση του εαυτού μας. Παρόλο που η αίσθηση στην επιδερμίδα μας μπορεί να είναι ακριβώς η ίδια, ο εγκέφαλος μπορεί να διαφοροποιήσει ποια είναι σημαντική, επειδή προέρχεται από άλλο άτομο και ποια δεν είναι, επειδή προέρχεται από εμάς.

Αν και θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε να κάνουμε στον εαυτό σας ένα σωστό μασάζ, αυτή η διάκριση μεταξύ αυτο-αγγίγματος και αγγίγματος από άλλον είναι πιθανώς σημαντική. Μελέτες έχουν διαπιστώσει, ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια μπορούν να γαργαλήσουν ευκολότερα τον εαυτό τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μην έχουν την ίδια απενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του αγγίγματος του εαυτού τους. «Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με ορισμένες αυταπάτες που έχουν: όταν αντιλαμβάνονται αισθήσεις που προέρχονται από τον εαυτό τους ως ξένες», λέει η Böhme.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE US

https://toperiodikomou.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ