Οι υψηλοί φόροι καθηλώνουν τις επενδύσεις, από τον Σπύρο Ταλιαδούρο

Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την οικονομία και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αποτέλεσμα της άγριας φορολόγησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση της άμεσης φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων μέσα σε δύο χρόνια ήταν κοντά στο 1,5 δις ευρώ. Οι έμμεσοι φόροι έχουν αυξηθεί δραματικά με αποτέλεσμα τις μειώσεις της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Η υψηλή φορολογία δεν απομυζά μόνο τα λιγοστά κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά κυρίως λειτουργεί ανασταλτικά για τις επενδύσεις, την απασχόληση και εν τέλει την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της καθαρής κερδοφορίας που είχαν οι επιχειρήσεις κατευθύνθηκαν σε φόρους. Συνεπώς, τα κέρδη που απομένουν μετά τη φορολογία να μην είναι ικανά να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις. Αποτέλεσμα είναι ο πάγιος και μηχανολογικός εξοπλισμός να απαξιώνονται και οι επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ένα απαρχαιωμένο παραγωγικό καθεστώς. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές να επενδύσουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο, δηλαδή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην αύξηση των μισθών. Η καθημερινή αγωνία τους είναι να μπορούν να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η απουσία επενδύσεων οδηγεί σε σημαντική επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας στο 0,5% το 2020 από 1,5% φέτος, σύμφωνα με μελέτη της Capital Economics. Αποτελεί δηλαδή το μεγάλο «βαρίδι» για την ανάπτυξη. Παράλληλα, ο εύθραυστος τραπεζικός κλάδος και η εξαιρετικά αργή πορεία των μεταρρυθμίσεων πλήττουν την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδος.

Η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση δεν βάζει τις βάσεις για να υπάρξουν επενδύσεις. Χωρίς όμως επενδύσεις πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει.

Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στα 2,1 δις ευρώ και το 2019 στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία. Υποχρεώσεις της πολιτείας που έπρεπε να είχαν μηδενιστεί τον Αύγουστο του 2018 όταν ολοκληρώθηκε το δήθεν επιτυχημένο πρόγραμμα. Σύμφωνα μάλιστα με Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργούνται συνεχώς νέες οφειλές του Δημοσίου με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Δυστυχώς, για 4η συνεχή χρονιά η Κυβέρνηση δεν επιτυγχάνει να δρομολογήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Με την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχονται στην χώρα επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης, της εσωτερικής στάσης πληρωμών και της συρρίκνωσης της ρευστότητας που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, λόγω του ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η Κυβέρνηση σε κάθε σχεδόν νομοσχέδιο ενσωματώνει προσλήψεις εκτάκτων, φουσκώνει τις δημόσιες δαπάνες μέσω δημιουργίας νέων κρατικών φορέων και υπηρεσιών. Καμία πρόνοια για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από φόρους και εισφορές. Καμία ανησυχία για τη μείωση των επενδύσεων και την απώλεια όλων των αναπτυξιακών στόχων. Είναι σαφές ότι οι υψηλοί φόροι καθηλώνουν τις επενδύσεις και κατά συνέπεια την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με καλούς μισθούς. Έτσι όμως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να βγει από το τούνελ της κρίσης.

Είναι συνεπώς αναγκαίο να αλλάξει μετά τις εκλογές αυτή η πολιτική, ώστε να ανακάμψει η χώρα μας και τα νοικοκυριά.

Σπύρος Ταλιαδούρος

Υφυπουργός Παιδείας

Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ