Οι γυναίκες δε γιορτάζουν. Οι γυναίκες τιμώνται!

Ο Μάρτιος λέει είναι ο μήνας της γυναίκας. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα γιορτής της Γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας, που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η γιορτή κατά πολλούς συνεπώς αφορά τους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με θάρρος και αποφασιστικότητα έγραψαν ιστορία. Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής για μια γυναίκα.

Για τη χώρα μας σε σχέση με τους δείκτες, που αφορούν το σεβασμό της κοινωνίας έναντι των γυναικών, τα νέα δεν είναι αυτά που θα έπρεπε. Δυστυχώς κατέχουμε την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση συγκεντρώνοντας 50 βαθμούς, ενώ στην 1η θέση βρίσκεται η Σουηδία με 82,6 βαθμούς.

Ενδιαφέρον έχουν και κάποιοι επιμέρους τομείς μέτρησης, όπως ο τομέας εργασίας, ο οποίος μετράει το βαθμό στον οποίο γυναίκες και άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από την ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και τις καλές συνθήκες εργασίας, όπου η Ελλάδα πέτυχε σκορ 64,2 σε σχέση με μέσο όρο 71,5 στην ΕΕ. Στον τομέα του χρόνου, ο οποίος μετρά τις ανισότητες των φύλων στην κατανομή του χρόνου, που αφιερώνεται στη φροντίδα στην οικιακή εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες, η Ελλάδα έφτασε στο 44,7 σε σχέση με μέσο όρο 65,7 στην ΕΕ. Στον τομέα της εξουσίας ο οποίος μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μισό του μέσου όρου της Ευρώπης.

Έπρεπε δυστυχώς να φτάσουμε στο 2019 για να επιβληθεί υποχρεωτική ποσόστωση 40% για τις γυναίκες στα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εκλογών. Ο ρόλος της γυναίκας στην καινοτομία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο σημαντικός από αυτόν που μαρτυρούν τα χαμηλά ποσοστά των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, στα ερευνητικά τμήματα και γενικότερα στη στελέχωση επιχειρήσεων. Από την άλλη είναι διαπιστωμένο από έρευνες στο εξωτερικό, ότι οι εταιρείες, που διοικούνται σε μεγάλο ποσοστό από γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 20% αυξημένη παραγωγικότητα. Τα μισθολογικά χάσματα όμως και οι ανισότητες, που υπάρχουν στη ελληνική αγορά είναι ακόμη τεράστια.

Αν δεν στηριχθεί η οικογένεια και πρωτίστως η εργαζόμενη μητέρα, με μέτρα που θα ανακουφίσουν το δύσκολο παράλληλο αγώνα της για την επιβίωση της οικογένειας και ανατροφή των παιδιών της, τότε θα συνεχίσουμε να μεταθέτουμε το πρόβλημα στις επόμενες γενιές και ουσιαστικά να ενισχύουμε την ένταση της διάκρισης εις βάρος των γυναικών. Η διάκριση πρέπει να πατάσσεται εν τη γενέσει της, η σεξιστική συμπεριφορά να απαξιώνεται και η βία να τιμωρείται. Η λεκτική βία, η σωματική στο σπίτι, η ψυχολογική στη δουλειά, η κάθε είδους εκβιαστική συμπεριφορά.

Από τα ανωτέρω φαίνεται η σημαντικότητα της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή και το γεγονός, ότι για όσα έχει καταφέρει αλλά και όσα προσφέρει στην κοινωνία μας, της αρμόζει τιμή και όχι μια απλή γιορτή.

Η 8η Μαρτίου συνεπώς θεωρώ ότι χάνει όλη της τη σπουδαιότητα, μόνο και μόνο επειδή θεωρείται ημέρα γιορτής. Αν πρέπει να αποτυπώσουμε επακριβώς τη σημασία της, θα την κατέτασσα στις ημέρες τιμής αλλά όχι για όλες τις γυναίκες. Στις 8 Μαρτίου πρέπει να αποδίδεται σε άλλου είδους γυναίκες, ελάχιστος φόρος τιμής…

-Στη γυναίκα, που δέχεται σωματική και ψυχική βία και επουλώνει τις πληγές της πρόχειρα, παίζοντας θέατρο όταν τη βλέπουν τα παιδιά της.

-Στη γυναίκα, που βιώνει τη φτώχεια, την ανεργία, την κακουχία και παρόλ’ αυτά γελάει μπροστά στα παιδιά της.

-Στη γυναίκα, που ζει τον πόλεμο και αγκαλιάζει το μωρό της για να δεχτεί εκείνη την πρώτη σφαίρα.

-Στη γυναίκα, που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της και παίζει εξίσου αποτελεσματικά το ρόλο του πατέρα σε ένα σπίτι, κάτι που δεν μπορεί να κάνει σε καμία περίπτωση ένας πατέρας.

-Στη γυναίκα, που βιώνει την αρρώστια και όταν βλέπει τα παιδιά της να προοδεύουν τα ξεχνάει όλα.

-Στη γυναίκα, που δίνει χωρίς δεύτερη σκέψη τα όργανά της για να ζήσει το παιδί της και χαμογελάει σαν να πηγαίνει σε γιορτή.

-Στη γυναίκα, που μεγαλώνει ένα άρρωστο διανοητικά παιδί ή ένα παιδί με ειδικές κινητικές ικανότητες και όμως χαμογελάει και είναι ακόμη πιο όμορφη και υπερήφανη γι’αυτό.

-Στη γυναίκα που γεννά άνδρες, οι οποίοι ξέρουν να τιμούν τις γυναίκες…


Αυτές τις γυναίκες εγώ τιμώ στις 8 Μαρτίου..!

Βάσος Π. Καραμπίλιας
Δικηγόρος Αθηνών
Αθλητικό Δίκαιο-MBA in Sports Management Επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ