Οι γάτες δεν έχουν μελετηθεί καθόλου σε σχέση με τα σκυλιά

Σε μια μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Animal Welfare, πάνω από 6.000 συμμετέχοντες έπρεπε να αναγνωρίσουν αν κάποια από τα αιλουροειδή ένιωθαν θετικά ή αρνητικά, με βάση τις εκφράσεις τους σε μικρά βίντεο. Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι ταυτοποίησαν το σωστό συναίσθημα, σε 11,85 από τα 20 βίντεο.

Υπήρχαν εξαιρέσεις φυσικά. 15% των συμμετεχόντων είχαν 15 σωστές απαντήσεις και οι ερευνητές θεώρησαν ότι οι γάτες πραγματικά προσπαθούν να μας πουν πράγματα με το πρόσωπό τους αλλά οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουμε.

«Όποιος θεωρεί τις γάτες ευέξαπτες ή απόμακρες μάλλον τις υποτιμά», είπε η Georgia Mason, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Το θέμα είναι ότι κάνουν ένα σήμα, απλώς είναι ανεπαίσθητο και πρέπει να ξέρεις ή να έχεις και διαίσθηση για να το δεις».

Οι λεγόμενοι γητευτές των γατών που αρίστευσαν στο τεστ ήταν πιο πιθανό να έχουν κτηνιατρική εμπειρία ενώ το αν είχαν ή αγαπούσαν τις γάτες δεν επηρέασε τις αποδόσεις. Για τη Mason, αυτό δείχνει ότι οι γάτες μπορεί να έχουν τα δικά τους στοιχεία που αναγνωρίζουν οι ιδιοκτήτες, αλλά άνθρωποι που έχουν επαφές με πολλές γάτες ίσως να μπορούν να πιάσουν γενικά σημάδια του είδους. Οι γυναίκες επίσης σημείωσαν υψηλότερα σκορ από τους άνδρες και νεότεροι άνθρωποι τα πήγαν καλύτερα από τους μεσήλικες.

Οι γάτες δεν έχουν μελετηθεί καθόλου σε σχέση με τα σκυλιά. Σύμφωνα με τη μελέτη της Mason, υπάρχουν τουλάχιστον 16 μελέτες που έχουν εξετάσει τα συναισθήματα των σκύλων αλλά μόνο τέσσερις των γατών πέρα από προφανή σημάδια όπως το θυμωμένο «χχχχχχ» και τις σηκωμένες τρίχες.

Η έμπνευση γι’ αυτές τις μελέτες ήρθε με τη μορφή του Luke και της Sylvie, των δυο γατών της Mason. Όταν στέλνουν σε εκείνη και στον άντρα της φωτογραφίες των γατών, συχνά κάνουν παρόμοιες εικασίες για το πώς νιώθουν οι γάτες. Τα περισσότερα βίντεο στη μελέτη βρέθηκαν στο YouTube ή τα έστειλαν κτηνίατροι, αλλά ο Luke και η Sylvie έκαναν guest εμφανίσεις.

Η Mason είπε ότι θέλει να κάνει αυτή την έρευνα εργαλείο ώστε οι άνθρωποι να δεθούν με τις γάτες του, παραθέτοντας στοιχεία για το ότι οι ιδιοκτήτες γατών είναι λιγότερο δεμένες μαζί τους απ’ ό, τι οι ιδιοκτήτες σκυλιών με τα σκυλιά τους. Συμπλήρωσε ότι οι γάτες είναι πιο πιθανό να εγκαταλειφθούν και να μην υιοθετηθούν από κάποιο καταφύγιο, πράγματα ενδεικτικά της ελλιπούς σύνδεσης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο https://www.vice.com/gr

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ