Νιόκι από πατάτα Περού με λαχανικά, προσούτο και δάκρυα κόκκινης

Υλικά συνταγής: 
100 γρ. νιόκι
20 γρ. κρέμα γάλακτος
40 γρ. πιπεριές τρίχρωμες
20 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
4 φέτες λεπτές προσούτο
10 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
10 γρ. κρασί λευκό
αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο
10 γρ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλ. σκορδόλαδο
Εκτέλεση:
Σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει και λίγο αλάτι ρίχνουμε τα νιόκι για 2′. Σε καθαρό σκεύος, σε ελαιόλαδο ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπεριές τρίχρωμες και σκορδόλαδο και σοτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σβήνουμε με κρασί λευκό έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ. Συμπληρώνουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, τα νιόκι και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε περιοδικά προσθέτοντας στο τέλος το προσούτο. Δε θέλουμε στο πιάτο μας πολύ κρέμα, οπότε το αφήνουμε να δέσει καλά τα περιττά υγρά. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό διότι το νιόκι είναι »σφουγγάρι» και στεγνώνει πολύ γρήγορα.
****Αρχικά φτιάχνονταν από σιμιγδάλι όπως και τα υπόλοιπα ζυμαρικά και είχαν σχήμα νιφάδων δημητριακών. 
Σήμερα τα νιόκι φτιάχνονται από πατάτα, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να θεωρούνται ζυμαρικά. 
Στην ουσία είναι ένα μείγμα από λιωμένη πατάτα, αυγά, γάλα και αλεύρι, το οποίο ζυμώνεται και πλάθεται. 
Τα νιόκι έχουν συνήθως κυλινδρικό ή σφαιρικό σχήμα και φτιάχνονται βυθίζοντας τα σε νερό που βράζει. 
Όπως όλα τα ζυμαρικά στην ιταλική κουζίνα, σερβίρονται ως πρώτο πιάτο ή ως συνοδευτικό κυρίως πιάτων με κρέας. 
Συνήθως συνοδεύονται από ζεστή σάλτσα βουτύρου που τους δίνει τέλειο άρωμα και γεύση. 
Σερβίρονται ζεστά πασπαλισμένα με τριμμένη παρμεζάνα.
Νιόκι από πατάτα Περού λοιπόν, είναι τόσο το όνομά της εντυπωσιακό, όσο και το χρώμα της. Μώβ. Δύο οι λέξεις που την χαρακτηρίζουν: ελκυστική και γευστική. Αξίζει να τη δοκιμάσετε και να εντυπωσιάσετε! 
Ελένη Κουμαντάνου 
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ