ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΕ ΑΓΑΠΟΥΝ

Είναι η πρώτη ανάσα, που παίρνει κανείς ερχόμενος στον κόσμο αυτό, το έναυσμα  για την ατέρμονη αναζήτηση  της ευτυχίας με αυτοσκοπό την αγάπη.  Την αγάπη, που βρίσκουμε σε εκείνη την αγκαλιά καταφύγιο, όταν αρχίζουμε  να κάνουμε τα πρώτα δειλά βήματα στη ζωή, την ίδια, που αναζητούμε ενώ ήδη βαδίζουμε στο δρόμο της κατάκτησης και της ολοκλήρωσης. Ανάμεσα στις πολυάριθμες μορφές ανθρώπων βρίσκεται κι αυτό «το άλλο μισό», που θα έρθει να συμπληρώσει κάθε κομμάτι, να γεμίσει κάθε κενό και να δώσει ζωή στην επιβίωσή μας. Καθώς όμως τα αμοιβαία είναι τόσο υπέροχα όσο και σπάνια, έρχεται η στιγμή, που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το καίριο ερώτημα ‘ευτυχία είναι όπου αγαπάς ή όπου σ’ αγαπούν;’

Η λήψη αποφάσεων σε ανάλογα διλήμματα είναι μία διαδικασία δύσκολη, που  χαρακτηρίζεται από το υποκειμενικό στοιχείο μιας κι η ευτυχία αποτελεί καθαρά προσωπική υπόθεση. Ο αρχικός προβληματισμός προκύπτει απ’ την προσπάθεια της εκλογίκευσης των συναισθημάτων, που φέρνει στην επιφάνεια νέες πτυχές, στις οποίες αντιμαχόμενες η καρδιά κι η λογική ξεκινούν έναν αγώνα επικράτησης. Τα δεδομένα, που προκύπτουν από το συλλογισμό αυτό, καθιστούν το ζήτημα περιπλοκότερο, καθώς  έρχεται να προστεθεί και το στοιχείο του συμβιβασμού, όπως επίσης κι ο ηθικός προβληματισμός. Τη στιγμή, λοιπόν, που ο εγωισμός κι ο αλτρουισμός ισορροπούν στα όρια ενός τεντωμένου σκοινιού, η συνείδηση ‘σπάει’ καλούμενη σε ρόλο δικαστή να καταδικάσει το ένοχο συναίσθημα και να συνηγορήσει υπέρ της έλλογης σκέψης. Κι έτσι γεννάται ένα νέο, καθοριστικό ερώτημα, «Ευτυχούμε, αν αφεθούμε οδηγούμενοι από το συναίσθημα ή ‘ζυγίζοντας’ με ορθολογιστικό τρόπο τα δεδομένα;»

Ο σοφός λαός συνηθίζει να λέει ‘ ακολούθησε την καρδιά σου’, φράση βγαλμένη από τη ζωή, πηγή δύναμης κι αυτοπεποίθησης για την κατάκτηση της αγάπης. Καθώς από την παιδική μας ηλικία είμαστε μυημένοι σε ένα κόσμο παραμυθιού, όπου η πρωτοβουλία διεκδίκησης βρίσκει την αντίστοιχη ανταπόκριση κι ανταμείβεται με την πολυπόθητη χαρούμενη έκβαση, προσδοκούμε να γίνουμε οι πρωταγωνιστές στη δική μας ιστορία αγάπης. Το οξύμωρο της υπόθεσης, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι αν κι είμαστε γαλουχημένοι με τη διάπραξη υπερβάσεων και θυσιών για χάρη του έρωτα, στο βωμό του ονόματος του διαπράττουμε τα μεγαλύτερα σφάλματα και συμβιβαζόμαστε με καταστάσεις, που θυμίζουν περισσότερο την τιμωρία της κακιάς μάγισσας, παρά το πολυαναμενώμενο ‘και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα’. Διότι, όταν επιλέγουμε παρασυρόμενοι αποκλειστικά από τα συναισθήματα μας, προκειμένου να βρούμε την ανταπόκριση και ταυτόχρονα να προστατέψουμε τον εαυτό μας από τον πόνο της απόρριψης ή της απώλειας, ξεχνάμε ότι η αγάπη αποτελεί προσωπικό συναίσθημα, που όμως  χρειάζεται  δύο για να ευδοκιμήσει και δε δύναται να στριμωχτεί σε ασφυκτικά περιβάλλοντα.

Στον αντίποδα της  παρορμητικής τακτικής βρίσκεται μία άλλη λαϊκή ρήση, σύμφωνα με την οποία η αγάπη ακούγεται στις πράξεις.  Η ρεαλιστική αυτή προσέγγιση καταρρίπτει τα ιδεώδη ενός επικού έρωτα εστιάζοντας  σε συνθήκες, που ανταποκρίνονται περισσότερο στα δεδομένα του πραγματικού ‘είναι’. Όταν ο νους έρχεται να διακόψει το συναισθηματικό παροξυσμό, τότε γίνεται αντιληπτό πως η αγάπη δεν είναι κάτι, που προκύπτει, αλλά κάτι, που κερδίζεται στις πράξεις τη στιγμή, που τα λόγια περιττεύουν. Πιο συγκεκριμένα, τα συναισθήματα, που αναπτύσσουμε για τους ανθρώπους προκύπτουν από το σύνολο των ενεργειών και των συναισθημάτων, που έχουμε δεχτεί από εκείνους. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, δεν πρόκειται για επιλογή, αλλά για αμοιβαία ανταπόκριση, γεγονός, που δημιουργεί ένα ασφαλές και πρόσφορο περιβάλλον για την ανάπτυξη μιας υγιούς και ειλικρινούς ανθρώπινης σχέσης, στα πλαίσια της οποίας τα άτομα είναι πιο συνειδητοποιημένα για την απόφαση τους και ταυτοχρόνως σε θέση να βιώσουν τον με ανταπόκριση κοινό συναισθηματισμό.

Καταλήγοντας, τα συναισθηματικά διλήμματα αποτελούν δυσεπίλυτες καταστάσεις, που απαιτούν ιδιαίτερη προσέγγιση και διαχείριση. Καθώς, όμως, οι άνθρωποι στις λεπτομέρειες μας κερδίζουν και σε αυτές πάλι μας χάνουν, μία θα είναι πάντοτε η απάντηση. Να πηγαίνεις εκεί που σε αγαπούν!

Δέσποινα Κρικέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ