Να αγαπάς τον άλλον έτσι ακριβώς όπως είναι!

Η ουσία όλων των πραγμάτων βρίσκεται στην αγάπη. Να μάθεις να αγαπάς τον άλλον έτσι ακριβώς όπως είναι, χωρίς να προσπαθήσεις στο ελάχιστο να αλλοιώσεις την προσωπικότητά του, γιατί αυτή είναι που τον ξεχώρισε στα μάτια σου. Να μάθεις να αγαπάς τα ελαττώματα, να τα χαϊδεύεις, να τα επαινείς- γιατί όχι- και να μην παραπονιέσαι τρεις και λίγο για ασήμαντα πράγματα απλώς για να το κάνεις.

Να μάθεις να αγαπάς τον άλλον στις λύπες του μα πάνω απ’ όλα στις χαρές του. Να μάθεις να μην τον φθονείς και να τον στηρίζεις σε ό, τι και να σχεδιάζει. Η αγάπη αποτελεί μία από τις κινητήριες δυνάμεις μας, γι ‘ αυτό είναι ωραίο να αισθάνεται ο διπλανός σου πως δεν επιδιώκεις να αλλάξεις αυτό που πραγματικά τον εκφράζει.

Να μάθεις να αγαπάς τον άλλον, χωρίς να τον κρίνεις ακόμη και αν οι απόψεις σας, τα ‘θέλω’ σας δε συμβαδίζουν. Μάθε να είσαι άνθρωπος με την πραγματική σημασία της λέξης και να προσπαθείς να αλλάζεις τον εαυτό σου προς το καλύτερο και όχι τους υπολοίπους. Άσε τους υπολοίπους να δρουν ελεύθερα και αγάπα αυτήν την ελευθερία που σου χαρίζουν.

Να μάθεις να αγαπάς τον άλλον σιωπηλά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να ζητάς πράγματα που δεν μπορεί να δώσει, χωρίς να πιέζεις καταστάσεις, χωρίς να προσπαθείς να τον φέρεις στα δικά σου δεδομένα. Αγάπα τα άλλα δεδομένα που έχει, αγάπα τις παραξενιές του, δικαιολόγησέ τες, αγάπα την αγάπη που έχεις την τόλμη να του προσφέρεις.

Αγάπα τις γκρίνιες του, τις εκφράσεις του προσώπου του, τις στιγμές που αφιερώνει σ’εσένα. Αγάπα με σεβασμό, αγάπα τα λόγια του, τα όνειρά του.

Να μάθεις να αγαπάς, γιατί πραγματικά αυτό σε γεμίζει, αυτόν τον άνθρωπο θέλεις να αντιμετωπίζεις, με αυτό το άτομο επιθυμείς να πορεύεσαι, σε αυτό φωνάζεις ‘μείνε’, αντί να το πετάξεις σα ρούχο δανεικό.  Και τότε θα συνειδητοποιήσεις πως αγάπη είναι να αγαπάς τον άλλον όπως είναι και να πιστεύεις πως για εσένα είναι το ιδανικό!

Εβελίνα Πρεβέντη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ