ΜΠΑΝΣΚΟ: Ο κορυφαίος χειμερινός προορισμός!

Το Μπάνσκο είναι μια πόλη 9.212 κατοίκων στο όρος Πιρίν της Βουλγαρίας, σε υψόμετρο 936 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην πόλη υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός. Η πόλη είναι μεγάλος τουριστικός προορισμός ειδικότερα κατά την χειμερινή περίοδο λόγω του ομώνυμου χιονοδρομικού κέντρου που διαθέτει άριστη οργάνωση, με καλή ποιότητα χιονιού. Είσαι λάτρης των χειμερινών σπορ; Τα χρήματα που διαθέτεις είναι λίγα; To Μπάνσκο είναι η καλύτερη επιλογή για σένα! 

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτώ το Μπάνσκο:

Η καλύτερη εποχή για να πάτε στο Μπάνσκο εξαρτάται από αυτό που αναζητάτε. Τον χειμώνα έχει πάρα πολύ κρύο και αρκετό χιόνι και έχει ιδανικές συνθήκες για να κάνετε σκι και άλλα χειμερινά σπορ.  H θερμοκρασία τον χειμώνα σχεδόν πάντα βρίσκεται κάτω από το μηδέν, γι’ αυτό να πάρετε τα πιο ζεστά σας ρούχα. Ωστόσο, το καλοκαίρι, η θερμοκρασία σπάνια ανεβαίνει πάνω από τους 30 βαθμούς και έτσι αποτελεί έναν καλό προορισμό για να αποφύγεις την υπερβολική ζέστη της Ελλάδας.

Που βρίσκεται το Μπάνσκο; 

Το Μπάνσκο βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Βουλγαρίας και απέχει λίγη ώρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Άλλες πόλεις στην γύρω περιοχή είναι το Σαντάνσκι, το Άνω Νευροκόπι και το Μπλαγκόεβγκραντ. Η απόσταση από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, είναι περίπου 170 χιλιόμετρα, ενώ από την Θεσσαλονίκη απέχει περίπου 220 χιλιόμετρα. Ο οικισμός του Μπάνσκο είναι χτισμένος στους πρόποδες του βουνού Pirin και στις πλαγιές αυτού βρίσκονται οι περίφημες χιονοδρομικές εγκαταστάσεις.

Πώς θα φτάσετε στο χιονισμένο Μπάνσκο; 

O συντομότερος δρόμος για να πάτε στο Μπάνσκο είναι από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Προμαχώνα Σερρών. Από εκεί θα ακολουθήσετε την εθνική οδό Ε79 και αφού περάσετε τις πόλεις Σαντάνσκι και Κρεσνα, θα στρίψετε στον οικισμό Simitli, δεξιά προς Μπάνσκo. Από εκεί το Μπάνσκο απέχει μόλις 40 χλμ. Ο δρόμος είναι αρκετά καλός και μόνο σε ελάχιστα σημεία υπάρχουν λακκούβες. Επίσης, υπάρχει και καλή σήμανση στους δρόμους. Βέβαια, εάν ταξιδέψετε χειμώνα πρέπει να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες για το αυτοκίνητο, καθώς η πιθανότητα να συναντήσετε χιόνια είναι αυξημένη.

Οι μετακινήσεις- αποστάσεις στο Μπάνσκο

Όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία του Μπάνσκο βρίσκονται κοντά στο κέντρο του οικισμού. Ο οικισμός είναι σχετικά μικρός και τα όποια αξιοθέατα υπάρχουν, καθώς και τα εστιατόρια και καταστήματα βρίσκονται συγκεντρωμένα στο κέντρο του οικισμού, σε μικρές αποστάσεις που γίνονται εύκολα με τα πόδια. Το καλοκαίρι μπορείτε να ανεβείτε με το αυτοκίνητό σας μέχρι την κορυφή του βουνού Pirin και η διαδρομή είναι υπέροχη, μέσα από έλατα και χειμάρρους. Για να πάτε στο χιονοδρομικό κέντρο θα πάρετε το τελεφερίκ, που βρίσκεται σε τοποθεσία πολύ κοντά στο κέντρο και τα ξενοδοχεία, καθώς βρίσκεται πίσω από το ξενοδοχείο Κempinski. Στο χώρο του τελεφερίκ υπάρχει και ένα μεγάλο πάρκινγκ.

Το χρήμα στο Μπάνσκο- Ισοτιμία ευρώ- λέβα 

Το επίσημο νόμισμα της Βουλγαρίας είναι το Λέβα. Μπορείτε να κάνετε συνάλλαγμα σε κάποιο κατάστημα exchange που θα βρείτε στον οικισμό, αλλά επίσης μπορείτε να πληρώνετε σχεδόν παντού σε ευρώ (σε μικρότερη όμως ισοτιμία). Υπάρχουν πολλές τράπεζες στον οικισμό και μάλιστα θα βρείτε και αρκετές ελληνικές (Εμπορική, Πειραιώς) και από εκεί θα μπορέσετε να βγάλετε από τα ΑΤΜ κατευθείαν λέβα από το λογαριασμό σας. Το κόστος ζωής είναι αρκετά φτηνό και σε σύγκριση με τα ελληνικά χιονοδρομικά πολύ φτηνό.

1 ευρώ= 1,95 λέβα

Όσον αφορά τη υγεία μας στο Μπάνσκο…

Στο κέντρο του οικισμού υπάρχουν αρκετά φαρμακεία στα οποία μπορείτε να βρείτε οποιοδήποτε φάρμακο χρειαστείτε. Επίσης, στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχει ιατρική ομάδα η οποία είναι έτοιμη να επέμβει εάν συμβεί το παραμικρό. Δίπλα στο τελεφερίκ, μέσα στον οικισμό υπάρχει και ένα ελικοδρόμιο για επείγουσες μεταφορές σε κοντινό νοσοκομείο.

Το φαγητό στο Μπάνσκο…

Υπάρχουν πολλές επιλογές, η κουζίνα είναι παρόμοια με την ελληνική και φυσικά το κρέας κυριαρχεί. Το φαγητό στα ξενοδοχεία είναι καλό, αλλά καλύτερα να δοκιμάσετε τις τοπικές ταβέρνες (οι οποίες θα σας κοστίσουν και φτηνότερα από τα ξενοδοχεία). Ένα χορταστικό γεύμα μαζί με ποτά κοστίζει περίπου 8-10 ευρώ ανά άτομο σε εστιατόριο.

Καλό σας ταξίδι!

https://toperiodikomou.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ